TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

USOM, Siber saldırılara karşı mücadelede başarılı

Uraloğlu: “44 bin 835 adet alan adının yapay zeka teknolojisiyle vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama olarak kullanıldığı tespit edildi”

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2023 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2023 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
USOM, Siber saldırılara karşı mücadelede başarılı

SERHAT AKARSU

(İLKHABER) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, siber güvenlik alanındaki çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), siber saldırılara karşı mücadelede önemli bir rol oynuyor.

USOM, siber tehditleri önlemek için alarm, uyarı ve duyuru, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olayın kontrolünü ele almak ve siber olaylara müdahalede ulusal koordinasyonu sağlamak için faaliyetler sürdürüyor. Ayrıca, kritik sektörlerde, Sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile kurumlar bünyesinde SOME'ler kurularak teknik seviyede ulusal siber güvenliğe ilişkin organizasyonun şekillenmesi sağlanıyor.

Sürdürülen çalışmalarla ülkedeki kritik kurum ve kuruluşların tehditler ve zafiyetlere karşı uyarılarak ilgililerce gerekli önlemlerin alınması için çalışılıyor. Bu sayede ülke genelinde İnternet kullanıcıları ve sistemlerine yapılabilecek saldırıların önlenmesi sağlanıyor. Toplamda 16,7 milyon IP adresinin her biri için düzenli olarak yapılan taramalarla zafiyete ait riskler proaktif şekilde tespit edilebiliyor.

USOM tarafından gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında 2020'de 6, 2021'de 8, 2022'de 24 ve 2023 yılı içerisinde 58 adet sıfırıncı gün zafiyeti tespit edildi. CNA (CVE Numbering Authorities) kabul süreci başarıyla tamamlandı. USOM artık ülkemizde üretilen ve sıklıkla kullanılan üçüncü parti yazılımların, donanımların veya ürünlerin güvenlik açıkları için CVE numaraları atamakta ve güvenlik açığı yönetiminde süreç koordinasyonu sağlıyor. Gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında 2021'de 21 adet, 2022'de 29 adet, 2023'de 84 adet CVE ID ataması yapıldı.

Siber güvenlik çalışmalarının bir sonucu olarak, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından ülkelerin siber güvenlik konusundaki olgunluğunu ölçmekte kullanılan "Küresel Siber Güvenlik Endeksi" verilerine göre ülkenin sıralamasının yükseldiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu kapsamda 2020'de Avrupa'da 11. sıradan 6. sıraya, dünya genelinde ise 20. sıradan 11. sıraya yükselme başarısının gösterildiğini aktardı.

USOM, siber güvenlik alanında toplumun her kesimine yönelik farkındalık çalışmaları da yapıyor. Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, Demetevler Fatma Üçer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Etimesgut Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezinde siber güvenlik farkındalık eğitimleri düzenlendi. USOM tarafından Bireysel Siber Güvenlik Önlemleri ve Kurumsal Siber Güvenlik Önlemleri adlı rehber dokümanlar oluşturularak USOM web sayfasından yayımlandı.

USOM, siber güvenlik alanındaki çalışmalarını Türkiye'nin ulusal güvenliğini sağlamak için sürdürüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.