TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Perseid meteor yağmuru: Nerede izlenir ve bilinmesi gerekenler

Gökyüzünde süzülen ateş toplarını görmeye hazır olun. Yılda bir kez görülen Perseid meteor yağmuru bu gece ve 13 Ağustos şafağından önce zirveye ulaşacak.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2023 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2023 11:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Perseid meteor yağmuru: Nerede izlenir ve bilinmesi gerekenler

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER) - Her yıl 12-13 Ağustos tarihleri arasında en yoğun zamanını yaşayan Perseid meteor yağmuru, Dünya Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının en tozlu kalıntılarının arasından geçerken bu gece ve yarın gece çıplak gözle görülebilecek. 

Eğer hava açık ve gökyüzü karanlıksa, şafaktan hemen önce dışarı çıkın ve her dakika bir Perseid göreceksiniz.

Kuyruklu yıldızlar buz, toz ve kayalardan oluşan gök cisimleridir. Dünya yılda bir kez kuyruklu yıldızın geride bıraktığı maddenin en yoğun kısmının içinden geçer ve bu küçük parçalar Dünya'nın yerçekimine girdikçe atmosferimizle çarpışarak gökyüzünde erir ve karakteristik parlak bir çizgi oluşturur.

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER) Müdürü Prof. Dr. Aysun Akyüz yaptığı açıklamada, “Perseid Meteor Yağmuru gece 23.00’dan itibaren kuzeydoğu yönüne bakıp çıplak gözle göktaşı yağmurunu izleyebilirler. Saatte ortalama 80-100 göktaşı bekleniyor. Karanlık ve ışık kirliliği olmayan yerlerde bu ışık izini izleyebilirler” ifadelerini kullandı.

NASA'ya göre ise Perseid meteor yağmuru, yüksek oranları ve yaz sonu sıcaklıkları nedeniyle genellikle yılın en iyi meteor yağmuru olarak kabul ediliyor. Perseid meteor yağmuru, bir Uzay Mekiğinin fırlatılmasını geciktiren tek meteor yağmuru. 

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen Perseid fenomeninin zirvesi Cuma günü başladı ve Pazar gününe kadar sürecek.

Bu süre zarfında saniyede 60 kilometreye yaklaşan hızlarda saatte 100 kadar kayan yıldız görülebilecek.

Temmuz ortasında başlayıp Ağustos sonuna kadar devam eden yıllık fenomen, en parlak ve en iyi bilinen yıldız yağmuru gösterisidir.

Perseidler, kayan yıldızlar Perseus takımyıldızından kaynaklanıyormuş gibi göründüğü için bu adı almıştır, ancak bunlar Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı'nın kuyruğunun geride bıraktığı kalıntılardır.

Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının Güneş etrafındaki yörüngesi 133 yıl sürmektedir ve 26 km'lik çapıyla gezegenimizin yanından defalarca geçtiği bilinen en büyük gök cismidir. Bu kuyruklu yıldızın Dünya'nın yakınından bir sonraki geçişi 2126 yılında olacaktır.

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde de bu gece 23.00-02.00 saatleri arasında ‘UZAYMER Halk Gözlemi ve Perseid Meteor Yağmuru’ etkinliği düzenlenecek. İlgililer UZAYMER'in düzenlediği etkinliğe katılıp uzay severlerle ve etkinlikte bulunan teleskoplarla, meteor yağmurunu birlikte gözlemleyebilir.

Perseidler nedir?
Perseidler en büyük meteor yağmurlarından biridir. Her yıl yaz sonunda meydana gelir. Meteor yağmurları, Dünya uzayda yüzen enkaz alanlarının içinden geçtiğinde meydana gelir. Perseidler, büyük bir buz ve kaya topu olan Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken tozlu enkaz parçaları saçmasından kaynaklanır. Dünya yanından geçerken bu kalıntılar atmosferimizde yakalanır ve tutuşarak bu ışıkların ortaya çıkmasına neden olur. Meteorların rotaları gökyüzündeki bu konumdan başlıyor gibi göründüğü için, Perseid meteor yağmuru adını Perseus takımyıldızından alır.

Perseid meteor yağmuru ne zaman ve nasıl izlenir?
Adana'da ki insanlar en yoğun perseid meteor yağmurunu izlemek için şafaktan hemen önceki saatte yaklaşık 40 Perseid görmeyi bekleyebilirler. Bu da yaklaşık her birkaç dakikada bir tane demek ki bu hiç de fena değil. Bunun şehir ve şehirden uzakta, kırsal kesimlerde ise daha net bir şekilde görülebilirsiniz. 

Bu yılki yağmur zaten aktif, ancak asıl olay bu hafta sonu, yağmurun Cumartesi gecesinden Pazar sabahına kadar zirveye ulaştığı zaman olacak. Bugün (Cumartesi günü) akşam 11'den itibaren her 15 dakikada bir olmak üzere birkaç göktaşının ortaya çıkması bekleniyor. Ayrıca pazar günü şafaktan önceye kadar hızlarını artırmaya devam edecekler, o zaman her yerde meteorların ortaya çıktığını göreceksiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.