TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hubble bilim insanları uydu izlerini görüntülerden silmek için bir araç geliştirdi

Gökyüzünde sayıları her geçen gün artan uydularla birlikte, gökbilimciler bu uyduların bilimsel araştırmaları nasıl etkileyebileceği konusundaki endişelerini defalarca dile getirdiler. Bu yılın başlarında, Hubble Uzay Teleskobu gözlemleri üzerine yapılan bir çalışma, bazı görüntülerin uydulardan gelen ışık çizgileri nedeniyle nasıl bozulduğunu gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2023 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hubble bilim insanları uydu izlerini görüntülerden silmek için bir araç geliştirdi

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER) – Gökyüzünde sayıları her geçen gün artan uydularla birlikte, gökbilimciler bu uyduların bilimsel araştırmaları nasıl etkileyebileceği konusundaki endişelerini defalarca dile getirdiler. Bu yılın başlarında, Hubble Uzay Teleskobu gözlemleri üzerine yapılan bir çalışma, bazı görüntülerin uydulardan gelen ışık çizgileri nedeniyle nasıl bozulduğunu gösterdi ve Hubble görüntülerinin yalnızca küçük bir yüzdesi etkilenmiş olsa da, yazarlar önümüzdeki on yıl içinde patlayacağı tahmin edilen uydu sayısı ile sorunun ciddi hale gelebileceğine dair endişelerini dile getirdiler.

Şimdi, Hubble'ı yöneten Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'ndeki (STScI) gökbilimciler, Hubble görüntülerindeki uydu çizgileriyle başa çıkmak için bir araç geliştirdiler. 

STScI'den Dave Stark yaptığı açıklamada "Uydu izlerini tespit etmek için yeni bir araç geliştirdik ve bu araç çok daha hassas olduğu için önceki uydu yazılımına göre bir gelişme. Bu nedenle Hubble görüntülerindeki uydu izlerini tanımlamak ve kaldırmak için daha iyi olacağını düşünüyoruz," dedi,


Araç, Hubble'ın kameralarından biri olan Advanced Camera for Surveys'ten gelen görüntülerdeki izleri arayarak çalışıyor. Bu kamera çok geniş bir görüş alanına sahip, yani gökyüzünün büyük bir bölümünü tek seferde yakalıyor. Bu durum, uydulardan gelen izlerin görüntünün yalnızca çok küçük bir yüzdesini kesintiye uğratacağı anlamına geldiği için kullanışlıdır.

Uydu sayısı artsa bile, resimleri temizlemeye yönelik araçların geçerliliğini koruyacağını söyleyen Stark, "Uydular için ölçtüğüm ortalama genişlik 5 ila 10 pikseldi. ACS'nin en geniş görüntüsü 4.000 piksel genişliğinde, yani tipik bir iz tek bir pozun %0,5'inden daha azını etkileyecektir. Yani sadece onları işaretlemekle kalmıyoruz, aynı zamanda Hubble görüntülerindeki piksellerin çoğunu da etkilemiyorlar."  dedi.

Hubble bir görüntü aldığında, aslında hedefinin birden fazla pozunu yakalar. Dolayısıyla bir uydu izi genellikle tek bir pozda yer alır ve araç birden fazla poza bakarak bu verileri etkilenen alanı vurgulamak için kullanabilir. Daha sonra araştırmacılar farklı pozlardan elde edilen verileri birleştirerek izi düzenleyebilirler.

Ekip, araştırmayı açıklayan makalelerinde, gökyüzündeki uydu sayısı artmaya devam ettikçe bu tür bir yaklaşımın daha da önemli olacağını yazıyor. Ancak, şimdilik Hubble sadece minimal düzeyde etkilenmiş durumda.

STScI'nin Hubble Görev Ofisi Başkanı Tom Brown, "Bugüne kadar bu uydu izlerinin Hubble ile yapılan araştırmalar üzerinde önemli bir etkisi olmadı. Teleskobun detektörlerine çarpan kozmik ışınlar daha büyük bir sıkıntı." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.