TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bitcoin 10 ay sonra ilk kez 30.000 doları aştı

Mart ayında yaşanan bankacılık kargaşası, bazıları arasında kripto paraların geleneksel finansa cazip bir alternatif olduğuna dair inancı güçlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2023 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2023 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bitcoin 10 ay sonra ilk kez 30.000 doları aştı

ADNAN AVUKA– Özel Haber

ADANA (İLKHABER) – Mart ayında yaşanan bankacılık kargaşası, bazıları arasında kripto paraların geleneksel finansa cazip bir alternatif olduğuna dair inancı güçlendirdi.

Kripto para birimi Bitcoin, 2008 küresel mali çöküşünden bu yana yaşanan en kötü bankacılık kargaşasının ardından 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve şu anda 30.000 doların üzerinde bir değere sahip.

Salı günü Asya'daki işlemlerde bir Bitcoin 30.438 $ değerindeydi ve bu değer geçen yılın Haziran ayından bu yana görülmeyen en yüksek değerdi. Ancak yine de Kasım 2021'deki 67.000 $'ın üzerindeki tüm zamanların en yüksek değerinin yarısından daha az.

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX'in iflas etmesi ve kurucusu Sam Bankman-Fried'in dolandırıcılıkla suçlanmasıyla, başlıca kripto paranın değeri geçen yılın sonlarında aldığı darbelerden kurtuldu.

Önde gelen kripto para birimi Mart ayından bu yana istikrarlı bir şekilde değer kazanmış ve Fed olarak bilinen ABD merkez bankasının faiz artışlarını durduracağı ve böylece borç vermeyi daha pahalı hale getirmek yerine borçlanma maliyetlerini koruyacağı beklentisiyle 30.000 $ eşiğini aşmıştı.

Fed, inatçı bir şekilde yüksek seyreden enflasyonu düşürmek amacıyla faiz oranlarını artırıyordu. Ancak piyasa beklentileri, bankacılık sektörü üzerindeki stresi en aza indirmeye çalışan Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre artırmayacağı yönünde. Ekonomi tahmincilerinin dörtte birinden fazlası (%28,6) önümüzdeki ay ABD'de faiz oranlarında herhangi bir artış olmayacağını beklerken, geri kalan %71,4'ü 0,25 puanlık bir artış öngörüyor.

Yüksek faiz oranları bankalar için sorun teşkil etmiş ve Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünün ve bununla bağlantılı olarak 2008 küresel mali çöküşünden bu yana yaşanan en kötü bankacılık kargaşasının arkasındaki faktörlerden biri olmuştur. ABD'li kredi kuruluşları Signature Bank ve Silvergate Bank çökmüş, İsviçre'nin ikinci büyük kredi kuruluşu Credit Suisse ise İsviçreli rakibi UBS tarafından zorla devralınmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.