TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bilim insanları kanser hücrelerini tespit etmek için bakterileri genetik olarak tasarladı

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, kolon gibi ulaşılması zor yerlerdeki kanseri tespit etmeye (hatta tedavi etmeye) yardımcı olabilecek yeni bir teknoloji geliştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2023 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2023 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bilim insanları kanser hücrelerini tespit etmek için bakterileri genetik olarak tasarladı

SERHAT AKARSU

(İLKHABER) - Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, kolon gibi ulaşılması zor yerlerdeki kanseri tespit etmeye (hatta tedavi etmeye) yardımcı olabilecek yeni bir teknoloji geliştirdi. Ekip, CATCH ya da hedeflenmiş, CRISPR ile ayrıştırılmış yatay gen transferi için hücresel tahlil olarak adlandırılan teknik için Science dergisinde bir makale yayınladı. Bilim insanları laboratuvar deneyleri için Acinetobacter baylyi adlı bir bakteri türünü kullandılar. Bu bakteri, doğal olarak çevresinden serbest yüzen DNA'yı alıp kendi genomuna entegre ederek büyümek için yeni protein üretmesine olanak tanıma yeteneğine sahiptir.  

Bilim insanlarının yaptığı şey, A. baylyi bakterisini, insan kanser hücrelerinde bulunan DNA'yı yansıtan uzun DNA dizileri içerecek şekilde tasarlamaktı. Bu diziler, yakalanan kanser DNA'sına kilitlenen bir fermuarın yarısı gibi işlev görüyor. Bilim insanları testleri için kolorektal tümörlerde yaygın olarak bulunan mutasyona uğramış KRAS genine odaklandılar. Bir A. baylyi bakterisi mutasyona uğramış bir DNA bulur ve bunu genomuna entegre ederse, bağlantılı bir antibiyotik direnç geni de aktive olur. Ekip kanser hücrelerinin varlığını doğrulamak için bunu kullandı: Sonuçta, antibiyotiklerle dolu kültür plakalarında yalnızca aktif antibiyotik direncine sahip bakteriler büyüyebilir. 

Bilim insanları laboratuvarda kolorektal kanser hücreleri enjekte edilen farelerde tümör DNA'sını tespit etmeyi başarmış olsalar da, bu teknoloji henüz gerçek teşhis için kullanılmaya hazır değil. Ekip, tekniğin verimliliğini artırmak ve diğer tanı testlerine kıyasla nasıl performans gösterdiğini değerlendirmek de dahil olmak üzere sonraki adımlar üzerinde çalışmaya devam ettiğini söyledi. Dan Worthley, The Conversation'da "Hücresel sağlık hizmetinin en heyecan verici yönü, yalnızca hastalığın saptanması değildir. Bir laboratuvar bunu yapabilir," diye yazdı . Gelecekte bu teknoloji, belirli DNA dizilerinin varlığına bağlı olarak vücudun belirli bölgelerine tedavi uygulayabilen hedefe yönelik biyolojik terapi için de kullanılabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.