TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Apple bilgisayarlara olan talep geçen yıldan bu yana %40 düştü

PC'lere olan talep COVID dönemindeki yüksek seviyelerden uzaklaştıkça insanlar daha az Apple bilgisayar satın alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2023 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2023 15:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Apple bilgisayarlara olan talep geçen yıldan bu yana %40 düştü

İBRAHİM BAYSAL– Özel Haber

ADANA (İLKHABER) – PC'lere olan talep COVID dönemindeki yüksek seviyelerden uzaklaştıkça insanlar daha az Apple bilgisayar satın alıyor.

International Data Corporation'ın (IDC) raporuna göre, 2023'ün ilk çeyreğinde küresel PC cihazı sevkiyatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla %29 düştü. En büyük beş üretici arasında en çok etkilenen Apple oldu: 2022'nin ilk çeyreğinden, 2023'ün ilk çeyreğine kadar sevk edilen Apple PC sayısı %40,5 düştü.

Lenovo, HP, Dell ve Asus da %24,2 ile %30,3 arasında değişen oranlarda benzer düşüşler yaşadı.

IDC tarafından derlenen veriler dünya çapında 90'dan fazla ülkeden alınarak hazırlanmıştır. Ayrıca küresel sevkiyatlar, BestBuy ve diğer elektronik perakendecileri gibi son kullanıcılara ve dağıtım kanallarına yapılan sevkiyatları içermektedir. Bu rapor, COVID-19 salgınının başlamasıyla birlikte kişisel bilgisayarlara olan talebin arttığı 2021 yılına göre tersine bir dönüşe işaret ediyor. İki yıl önce elektronik üreticilerini rahatsız eden tedarik zinciri sorunları talebin azalmasında rol oynamadı. Hatta stok fazlası oluşmuştu.

IDC'de araştırma müdürü olan Jitesh Ubrani, raporda "ağır indirimlere" ve satış fiyatlarına rağmen, PC üreticilerinin bu arz fazlasının "yılın ortasına ve potansiyel olarak üçüncü çeyreğe kadar devam etmesini" bekleyebileceğini belirtti.

Küresel sevkiyat hacmi artık COVID öncesi seviyelere daha çok benziyor. Sırasıyla 2019 ve 2018'in ilk çeyreğinde sevk edilen 59,2 milyon ve 60,6 milyon üniteye kıyasla 2023'ün ilk çeyreğinde 56,9 milyon ünite taşındı.

IDC'de araştırma başkan yardımcısı olan Linn Huang, 2024'teki talebin ekonominin genel refahına bağlı olacağı tahmininde bulunarak, yukarı yönlü bir eğilim olması halinde "tüketicilerin yenileme, okulların yıpranmış Chromebook'ları değiştirme ve işletmelerin Windows 11'e geçme arayışları nedeniyle pazarda önemli bir artış beklenebileceğimizi" belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.