Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken ayrıntılar

Zeytin hasadının sürdüğü bu günlerde mutfakların başköşesinde yer alan zeytinyağı satışları da başladı. Uzmanlar, kalitesiz ve sahte ürünlere karşı uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2023 13:36

ALİ GÜRELİ

ADANA (İLKHABER) - Akdeniz Bölgesi'nde zeytin hasadı sürerken, fiyatı sürekli artan zeytinyağı satışları da başladı. Gerek marketlerde, gerek pazarlarda satılan, gerekse bahçe sahiplerinin kendi imkânlarıyla sıkım hanelerde ürettirdikleri zeytinyağının telaşına düşen ev hanımları, kaliteli ve uygun fiyatları ürünleri nereden alabileceklerinin telaşına düştü. Uzmanlar ise sahte ve kalitesiz ürünlere karşı vatandaşları uyardı.

Türkiye'de Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretimi gerçekleştirilen zeytin hasadı sürerken, ev hanımları da mutfakların başköşesinde yer alan şifa kaynağı zeytinyağı siparişlerini vermeye başladı.

Marketçilerin kolisini 5 bin liraya aldıkları zeytinyağı fiyatları, zeytinin hasat miktarı ve piyasa koşullarına göre artma eğilimi gösterirken, Adana, Mersin ve Hatay'daki üreticiler de bu hasat döneminin ürünlerini pazara çıkardı.

Hatay'ın Hassa ilçesindeki işletme sahiplerinden Oğuzhan Ateş, "Bölge üreticilerinin zeytin toplamaya başlamasıyla fabrikalarımız da üretime başladı. Bu sene Hatay'da rekolte yüksek. Yağ fiyatları biraz daha çiftçiden yana ama bu durum tüketiciyi üzüyor. 200 TL’ye fabrikamıza sıfır asit zeytinyağlarının alışı yapıyoruz. 210 TL’ye ise fabrikamızdan satış yapılıyor.” dedi.

SAHTE VE KALİTESİZ ÜRÜNLERE DİKKAT

Türk yemek kültüründeki önemli yeri dışında, kalp hastalığı riskini azaltması, kansere karşı koruyuculuğu ve antioksidan özellikleriyle bilinen zeytinyağı konusunda uzmanlar ise uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, belediyelerin Zabıta müdürlükleri ve diğer ilgili kurumlar tarafından her gıda ürününde olduğu gibi, sahte ve kalitesiz zeytinyağlarının piyasaya sürülmesine engel olmak amacıyla da denetim yapıldığını ifade etti.

Tarsus'ta yapılan denetimlerde, zeytinyağı adı altında satışa sunulan ancak içeriğinde kalitesiz yağlar bulunan ve menşei belli olmayan 350 litre yağ ele geçirildiğini anımsatan uzmanlar, şunları kaydetti:

"Zeytinyağı, zengin aroması, lezzeti, sağlık yararları bakımından bilinen ve binlerce yıldır sofralarda yer bulan bitkisel bir yağdır. Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin önemli bir bileşenidir ve sağlığa birçok faydası olan besin değeri yüksek bir yağdır. Zeytinyağının yemek kültüründeki önemli yeri dışında, kalp hastalığı riskini azaltması, antioksidan özellikler sağlaması, iltihaplanmalara iyi gelmesi, beyin ve damar sağlığına katkı sağlaması, kansere karşı koruyucu etki göstermesi gibi sağlık yararları da sayılabilir. Zeytinyağı ayrıca, saç ve cilt bakımında da besleyici, nemlendirici olarak kullanılır.

Zeytinyağı, tuz ya da un gibi mutfağın temel gıda malzemelerinden birisidir. Ancak birçok çeşidi olduğu için bu vazgeçilmez lezzeti seçmek biraz kafa karıştırıcı olabilir. Doğru zeytinyağı seçimi yapmak için birkaç noktaya dikkat edilebilir. İşte zeytinyağı alırken dikkat edilecekler.

Etiketsiz zeytinyağı almayın

Zeytinyağının etiketinde enerji ve besin ögeleri, son tüketim tarihi ve hangi tesiste üretildiği gibi bilgiler yer alır. Bu bilgiler bir zeytinyağının güvenilirliği ve sağlığa uygunluğu açısından önemlidir.

Zeytinyağının en önemli kalite kriterlerinden birisi analiz aşamasıdır. Zeytinyağının sahip olması gereken asit oranı ya da tadının uygunluğu gibi kaliteyi belirleyen özellikler analiz edilir. Önce laboratuvarda kalite kontrol analizleri yapılır. Ardından da duyusal testler yani zeytinyağı tadımı gerçekleştirilir. Sonuçta tüm kalite kontrol standartlarına uyan zeytinyağı üretilir. Komili Zeytinyağı’nın 1878 yılından beri kaliteden ödün vermeden sofralara ulaşmasındaki sırlardan birisi de budur.

Tüketim miktarınıza göre seçim yapın

Zeytinyağının saklama koşulları kalitesinin korunmasına etki eder. Şişe kapağının her açılışında zeytinyağı hava ile temas eder. Oksijen zeytinyağının kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Bu sebeple aylık tüketim miktarınızı göz önünde bulundurarak zeytinyağı seçimi yapabilirsiniz. Mesela tek başınıza tüketecekseniz Komili Natürel Sızma Zeytinyağının 250 ml’lik şişesini tercih edebilirsiniz. Daha yoğun bir tüketim için 1, 2 veya 3 litrelik Komili Natürel Sızma Zeytinyağını tercih edebilirsiniz.

Kullanım amacına göre tür tercihi yapılmalı

Zeytinyağını hangi yemek türünde kullanacağınıza bağlı olarak bir seçim yapabilirsiniz. Sıcak yemeklerde Komili Riviera Zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera tipi zeytinyağı, sızma zeytinyağına göre daha hafif bir aromaya sahiptir. Yemeklerde zeytinyağı tadının baskın olmaması için riviera tipi zeytinyağı kullanabilirsiniz. Ancak damak zevkinize göre ızgaraya, kızartmaya ya da fırın yemeklerine de sızma zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Kahvaltı, başlangıçlar ya da mezeler gibi soğuk lezzetlerde ise yoğun zeytinyağı aromasını almak için sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Ancak rivera tek tip olsa da sızma zeytinyağının Komili Taş Baskı, Komili Erken Hasat, Komili Soğuk Sıkma gibi bir çok türü vardır. Peki bu kadar çok tür arasından zeytinyağı nasıl seçilir? Bu seçim, bir kalite değil damak zevki seçimidir. Komili Zeytinyağı soğuk lezzetler serisinden zevkinize uygun bir türü keyifle tüketebilirsiniz.

Şişe rengine dikkat edin

Işık, zeytinyağının bozulmasını hızlandırabilir. Bu sebeple satın alacağınız zeytinyağının koyu renkli şişe içerisinde olmasına özen gösterebilirsiniz. Zeytinyağını evinizde de mutfak dolabı gibi karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Böylece zeytinyağını etiket üzerinde belirtilen son tüketim tarihine kadar güvenle kullanabilirsiniz.

Zeytinyağının rengi önemli mi?

Sizce hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır? Renginden mi? Bu konuda tereddüt yaşamanız çok doğal bir durum. Çünkü zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışların başında renk konusu gelir. En kaliteli zeytinyağının koyu yeşil olacağı düşünülür. Ancak zeytinyağının renginin kalitesiyle ilgisi yoktur. Hatta zeytinyağı tadımı yapılırken koyu mavi renk bardaklar tercih edilir. Tadım yapan kişinin bu yanlış bilgiden etkilenmemesi amaçlanır. Zeytinyağının altın sarısından koyu yeşile kadar farklı renkleri olabilir.

Zeytinyağında yöre seçimi için Coğrafi İşaret

Zeytinyağını seçerken dikkat edilecekler arasında yer almasa da kendi zevkinize uygun bir tür bulmanıza yardımcı olacak bir ipucu vardır: Coğrafi işaret. Zeytinyağında coğrafi işaretleme kalite kriteri değildir. Hangi yöreden elde edildiğinin tescilidir. Türk Patent ve Marka Kurumu coğrafi işareti şöyle tanımlar; 'Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir.' Eğer özellikle belli bir yörenin zeytinyağını yemek isterseniz coğrafi işarete dikkat edebilirsiniz.”