Yarım asırlık şalgamcıdan gerçek şalgam tarifi

Adana'nın geleneksel lezzeti olan şalgamın gerçek tadını yakalamak isteyenler için Şalgamcı Hacı Ahmet'in başındaki Zeki İrek, gerçek şalgam yapımının püf noktalarını paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2023 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2023 15:20
ilkhaber-gazetesi.com

CANSU ERSOY

ADANA (İLKHABER) -Adana'da yarım asırdır şalgamcılık yapan ve bu işe daha çocukken babasından, abisinden görerek başlayan ve şu an abisinin dükkânı olan 'Şalgamcı Hacı Ahmet'in başında duran Zeki İrek, gerçek şalgamın nasıl yapıldığıyla ilgili tüyolar verdi.

Abisinin dükkânı olan 'Şalgamcı Hacı Ahmet'in başında duran ve yarım asırdır bu mesleği yapan Zeki İrek, henüz on yaşındayken baba ve abilerinden görerek şalgam yapmaya başlamış. Yarım asırdır şalgamcılık yapan ve bu yarım asırın on yılını şalgamlarını tablada satarak geçiren Zeki İrek, gerçek şalgamın tarifini bizlerle paylaştı. Şalgamı yaparken dikkat etmemiz gereken püf noktalara da değinen İrek, "Bu benim tablacılık yaptığım zamandan uyguladığım bir tarif. Gerçek şalgamı eskiden biz bu şekilde yapardık. On yıl tablacılık yaptım ve şalgamlarımızı hep bu şekilde hazırladık" dedi.

"ŞALGAMI EVDE BU ŞEKİLDE YAPARLARSA GERÇEK ŞALGAM TADINI YAKALAMIŞ OLURLAR"

İrek, gerçek şalgamın tarifini şu şekilde anlattı:

"Size gerçek şalgamın nasıl yapıldığını anlatacağım. Biz şalgamı eskiden tablada satarken bu şekilde yapar satardık. Gerçek Adana şalgamını yaparken biz ilk önce bulgur unu ve hamur mayasını karıştırırız. Bunları iyice karıştırdıktan sonra 3-4 gün ekşimeye bırakıyoruz. Bu 3-4 günden sonra bez bir torbaya koyuyoruz. Biz şalgamları iki yüz litrelik fıçılarda yapardık. Çok büyük fıçılarda yapınca tadı olmazdı. Ekşiyen mayayı bez torbayla iki yüz litrelik fıçıların dibine koyuyorsunuz. Sonrasında da havuçları yıkayıp temizliyorsunuz ve üzerine şalgam havucunu ekliyorsunuz. Havucu koyarken kesip koyuyorsunuz, tüm olarak koyulmuyor. Çok küçük ve ince olanlar varsa onlar tüm şekilde koyulabilir. Tahminen iki yüz kilo suya elli kilo havuç koyuyorsunuz. Sonrasında da üzerine tuzunu ekliyorsunuz. Tuzunu attıktan sonra da suyunu ağzına kadar dolduruyorsunuz. Sonra da ağzını iyice kapatıyorsunuz.

Ağzını kapattıktan sonra başka işlem yapmıyorsunuz. Ama birkaç günde bir açıp karıştırmanız gerekiyor. Sonra yeniden iyice kapatıyorsunuz. Bu şekilde yaptığınızda şalgamınız yazın 20 günde, kışın bir ayda hazır olur. Eğer evde de bu şekilde yaparlarsa gerçek şalgam tadını yakalamış olurlar"

Şimdi yine kendimiz yapıyoruz, makinelerde vb. şeylerde yapmıyoruz. Ama yapma şeklimiz değişti. Eski, gerçek şalgam bu şekilde yapılır ve evde de bu şekilde yaparlarsa gerçek şalgam tadını yakalamış olurlar" şeklinde konuştu.