WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Vakfı'dan deniz kaplumbağası çağrısı

WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Vakfı, deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarında rahatsız edecek davranışlarda bulunulmaması çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 15:35

WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Vakfı, deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarında rahatsız edecek davranışlarda bulunulmaması çağrısı yaptı.

İlkhaber Gazetesi'nden Abdurrahim SAĞ'ın haberine göre; Denizlerdeki yolculuğu 110 milyon yıldan buyana devam eden deniz kaplumbağaları, bu sezon da yumurtalarını bırakmak üzere Akdeniz kıyılarındaki yuvalama kumsallarına çıkmaya başladı. İnsan faaliyetleri nedeniyle tehdit altına olan deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulunan WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Vakfı, bu kumsallardan birinin de Çukurova Deltası’nda yer alan ve Türkiye'nin en büyük lagün gölü olan Akyatan olduğuna dikkati çekti. WWF-Türkiye'nin konuyla ilgili yaptığı çağrıda şu ifadelere yer verdi:

 "2006 yılından bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle, deniz kaplumbağaları izleme ve koruma çalışmaları yürüttüğümüz Akyatan Kumsalı'nda 18 yıllık çalışmalarımız sonucunda yaklaşık 250 bin yavru yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaşmasına destek olduk. Akdeniz’de bu öncelikli türün yaşam alanlarının hızlı kaybı göz önüne alınarak koruma çalışmaları hız kesmeden devam etmeli. Deniz kaplumbağalarını korumak desteklerinizle birlikte mümkün.

Dünya denizlerinde yaşayan ve tarih boyunca birçok kültürde uzun yaşam, üretkenlik, dayanıklılık ve kötülüklerden korunmanın sembolü olan Dermochelys coriacea, Eretmochelys imbricata, Lepidochelys kempii, Lepidochelys olivacea, Chelonia mydas, Caretta caretta, Natator depressus deniz kaplumbağası türlerinin tamamının, insan faaliyetleri sebebiyle tehlike altında olduğuna dikkat çekiliyor. Yaşamlarının büyük bir bölümünü kıtalararası denizlerde geçiren bu türlerden yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ise Akdeniz Havzası’nda yuvalıyor.  

Ergin dişi deniz kaplumbağaları, yuvalamak için kumsala çıktıkları her seferde, ortalama 100-150 yumurta bırakıyor. Dişilerin bıraktıkları yumurtalar veya yumurtadan 45-60 gün sonra çıkan yavrular, kumsalda yengeç, çakal, deniz kuşları, deniz ortamında balıklar gibi sayısız avcının besin kaynakları arasında yer alıyor.  Bu nedenle her bin yumurtadan çıkan yavrulardan bir veya ikisi erişkinliğe ulaşabiliyor.

Yaşamları boyunca birçok tehditle karşı karşıya kalan deniz kaplumbağalarının popülasyonları üzerinde insan aktivitelerinin de olumsuz etkilere sahip olduğu belirtiliyor. Türün sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için ise yuvalama kumsalları ile beslenme ve kışlama alanları başta olmak üzere yaşam alanlarındaki insan kaynaklı tehlikelerin en aza indirgenmesi gerekiyor."