Toprak: Depremden hasar gören okullar kaderine terk edildi

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, Depremin üzerinden 1.5 yıl geçmesine rağmen hala kentte bulunan 35 binanın kaderine terk edilmiş bir halde bekletildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 13:06

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, Depremin üzerinden 1.5 yıl geçmesine rağmen hala kentte bulunan 35 binanın  kaderine terk edilmiş bir halde bekletildiğini söyledi.

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden buyana Adana’da 11'i merkezde olmak üzere 38 bina yıkıldı. 3 bin 297 bina ise ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. 4 bin 62 bina kentte orta hasarlı olarak kayıtlara geçti, kentte az hasarlı bina sayısı ise 43 bin 05 oldu. Bu binaların içerisinde komu kurumları ve okullarda yer aldı. Kentte bulunan depremden hasar görmüş okulların 35’ine şuana kadar hiçbir çalışma yapılmadı. Kaderine terk edilmiş halde duran okulların öğrencileri ise farklı okullarda eğitim öğretim faaliyetlerini kısıtlı imkanlarda sürdürüyor.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, Depremin üzerinden 1.5 yıl geçmesine rağmen hala depremde hasar görmüş okullar konusunda bir adım atılmadığını söyledi.   İl Milli Eğitim tarafından ilk açıklandığında kentte 60-65 okulun hasırlı olduğunun söylendiğini hatırlatan Toprak, “Şimdi ise, 35 okulda ilgili hasar tespit çalışmalarının yapılacağı, diğer okullarda bir hasar kaydının olmadığı, binalarla ilgili ise de ihaleye çıkıldığını, ihalenin gerçekleştirildiği söylendi.  Okullardan şu ana kadar karot örnekleri bile alınmamış durumda. Yıkılacak mı, güçlendirilecek mi durumları bilinmiyor. Yani geçen bir buçuk yıl şu anda okulların güçlendirilmesi veya yapılmasına yönelik olarak hiçbir adım atılmamış”  dedi.

 En son çıkan yönetmelikle beraber tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarında hiçbir şekilde 3 yıllık süreç içerisinde bina yapılmaması, tadilata girilmemesi yönünde bir tedbir uygulaması yapıldığını hatırlatan Toprak, “35 tane okulumuz diğer okullarla birleştirilmiş pozisyondalar. Bu binaların bir an önce yapılıp, öğrencilerin sağlıklı bir ortamda eğitim öğretim faaliyetine devam etmesi gerekiyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında eğitimden direkt olarak tedbir tasarruf uygulamaya çalışıyorlar. Bu da bizim açımızdan oldukça sıkıntılı bir süreci de getiriyor. Çünkü eğitimden kesinlikle ama kesinlikle tasarruf olmaz.  Tasarruf tedbirleri noktasında kaynaklı olarak yapılmayacak binalar her geçen gün bizim eğitim alanında yaşadığımız sorunları da daha fazla büyüteceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Hasarlı binaları olan okulların diğer okullarla birleştirildiğini anlatan Toprak, “Örneğin Yüreğir Sakıp Sabancı Ortaokulu ikiye ayrılmış durumda. İki farklı okula öğrenciler dağıtılmış. Çukurova Ramazan Atıl Anadolu Lisesi yine aynı şekilde başka bir liseyle beraber derslerini göstermeye çalışıyorlar. Bir okul sabahçı, diğer okul öğlenci grup olarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

Adana Anadolu Lisesi'nin yıkımına karar verildiğini belirten Toprak, “Ancak bu Milli Eğitim Bakanlığı veya Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik tarafından yapılan bir uygulama değil. Okul yıkılacak. Daha sonra yenisi hemen bir yıl içerisinde yapılacak.  Adana Anadolu Lisesi'nin vakfı tarafından yapılacak bir süreç” ifadelerini kullandı.

Seyhan Belediyesi İlkokulu ve Mehmet Selahattin Çolak İlkokulu’nun da depremden hasar olan okullardan olduğunu kaydeden Toprak, “Seyhan Belediyesi İlkokulu yine bu ikili eğitime devam eden, başka okulda eğitim öğretim faaliyetini yürüten, ciddi sorunların yaşadığı okullardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Bir de Mehmet Selahattin Çolak İlkokulu var. Yine o da başka okulla birleştirilip devam eden bir süreci içeriyor. Bizim elimizdeki verilere göre. Diğer okullarda da yine benzer şeyler var. Çünkü okulların durumu net olmayınca ne yapılacağı, neler yapılması gerektiği veya hangi ortamlarda eğitim, öğretim, faaliyetin yürütüleceği kesinleşmedi” dedi.

İkili eğitim gören okullarda ders saatlerinin azaltıldığını belirten Toprak sözlerini şöyle sürdürdü;

“Normalde 40 dakikalık dersler 30 dakikaya düşürüldü. Her iki okulun da ders sayıları fazla. Zamanı verimli kullanma noktasından aslında her seferinde 10'ar dakikalık kısıtlamalara gidiyorlar. Bu da aslında eşitlik ilkesine aykırı bir süreci de beraberinde getiriyor. Akşam geç saate kadar okulda kalmalarından kaynaklı birçok öğrencinin kendi okullarından ayrılıp başka okullara gittiğini öğretmen arkadaşlarımız anlatıyor.”

Öğretmenlerin   30 dakikalık süreç içerisinde kendi eğitim öğretim faaliyetlerini yürütmede de sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Toprak, “ Yani üstün körü bir hızla geçerek Milli Eğitimin dayatmış olduğu o programı yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu da ciddi anlamda sıkıntılara yol açıyor. Öğrenciler sınav noktasında aslında dezavantajlı bir grup haline geliyorlar” diye konuştu..

Fatih Toprak sözlerini şöyle tamamladı;

“Artık bir an önce bir adımın atılması gerekiyor ve aslında bu adımı atarken de eğitim emekçilerini yanına alarak, veliler de bu işin içine katılarak bir sürecin işletilmesi gerekiyor.  Binaların ihalelerin yapıldığı  söylemlerinin doğru bir bilgi olmadığını da az çok tahmin edebiliyoruz. Çünkü bir buçuk yılda yapılamayan bir ihale bu saatten sonra nasıl yapılacak?  Bu konuda da Adana kamuoyu olduğu kadar Türkiye kamuoyunun da aktif bir şekilde baskı unsuru olması gerektiğini düşünüyorum.”