Sulama ücretlerindeki yüksek artış çiftçiyi endişelendirdi

Seyhan Ziraat Odası Başkanı, sulama maliyetlerindeki aşırı artışın, tarımsal üretimde sıkıntılara yol açabileceğine dikkat çekerek, sulama ücretlerindeki yükselişin çiftçileri zor durumda bıraktığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2023 09:29
ilkhaber-gazetesi.com

EMRE EKİCİ

ADANA (İLKHABER) - Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan, bu yıl tarladaki ürünlerin fiyatlarının artmamasına rağmen sulama maliyetlerinin 2-3 kat daha fazla arttığını ve çiftçilerin bu durumu karşılayamayacağı bir noktaya geldiğini ifade etti. Özkan, artan enflasyonun gelecek yılki maliyetleri büyük bir çıkmaza sokacağını vurguladı.

2022 yılında TMO'nun mısır alım fiyatının 5.70 TL olduğunu hatırlatan Özkan, 2023 yılında bu fiyatın 6.00 TL'ye çıkarıldığını ve mısır fiyatındaki artışın yüzde 5,2 olduğunu belirtti. Aynı dönemde sulama ücretlerindeki artışın yüzde 120'yi bulduğuna dikkat çeken Özkan, gelecek yılda yüksek enflasyon göz önünde bulundurularak dönüm başı sulama bedeli ücretlerinin hesaplanması durumunda çiftçilerin zorlanacağını söyledi.

Sulama ücretlerinin yüzde 50 sübvanse edileceği açıklamasına rağmen, birçok çiftçinin bu uygulamadan faydalanamadığını ifade eden Özkan, sulama birliklerinde görev yapan kişilerin konulara hâkim, liyakatli kişiler olması gerektiğine vurgu yaptı. İlgili Bakanlığa, sulama birliğinde çalışan personellerin alanlarında birikimli ve donanımlı olanlar arasından seçilmesi çağrısında bulunan Özkan, bakanlığın bu konudaki uygulamalarını gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.