Sokak hayvanları için, bebek arabasında köpeğini getirdi

Meclise gelen sokak köpeklerinin uyutulmasını kapsayan yasa tasarısı ile ilgili hayvanseverler ve Adana Ekoloji Platformu üyeleri basın açıklaması yaptı. Atatürk Parkı içerisinde bir araya gelen hayvanseverler ve Adana Ekoloji Platformu üyeleri yasa tasarısının geri çekilmesini istedi. Kedileriyle, köpekleriyle açıklamaya katılanların olduğu görüldü. Bir hayvan severin bebek arabası ile köpeğini alana getirdiği dikkatlerden kaçmadı.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2024 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2024 14:49

Adana Ekoloji Platformu’ndan Yaşar Gökoğlu, sorunu çözecek mercilerin belediyelerin olduğunu söyledi. Belediyelerin görevlerini yerine getirmesi durumunda bu yasaya gerek kalmayacağının altını çizen Gökoğlu, “Belediler sorumluluklarını yerine getirerek, kısırlaştırma yapabilirler. Bu hayvanların bakımını yapabilirler. Ancak yapılamadığı için, yada yapılanın yetersiz kaldığı için bu gün durum bu hale geldi” dedi.

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Adana Ekoloji Platformu Üyesi Avukat Sevil Aracı Bek ise, kendilerinin merhamet değil, adalet istediklerini söyledi. Yerel yönetimlerin yapamadıklarını, yıllardır hayvanseverlerin kendi imkanları ile yaptıklarına dikkat çeken Bek, “Diğer taraftan, Türkiye'de sokakta yaşayan hayvanları gerektiği gibi yaşatmak için yıllardır elini taşın altına koymayan devlet kurumlarının ve yerel yönetimlerin yapmadıklarını, hayvan severler ve hayvan hakkı savunucuları, ekonomik ve fiziksel tüm zorluklara rağmen, kısıtlı imkanları dahilinde yapmaya çalışıyor. Biz elimizi taşın altına yıllardır koyuyoruz. Barınaklara hapsetmeyi planladığınız köpekleri, zaten evleri ağzına kadar dolu olan hayvanseverlerin kurtarmasını beklemeniz, hayvanlarla birlikte hayvanseverleri de bir kez daha hedef tahtası haline getirmenin bir başka örneğidir” diye konuştu.  

Kanunla bakım evi açma ve kısırlaştırma konusunun var olduğuna vurgu yapan Bek, “Geçicibakımevi açma ve kısırlaştırma zorunluluğu 5199 sayılı kanunun çıktığı 2004 yılından beri var. Yasanın güncellendiği 2021 yılında da, nüfusu 25 bin ile 75 bin arası olan belediyelere 31 Aralık 2024, 75 binin üstündekilere ise 31 Aralık 2022'ye kadar bakımevi kurma zorunluluğu getirilmişti. Halihazırda Türkiye’de 1389 belediyenin 1130’unda geçici bakımevi yok. Birçok belediyede Veteriner İşleri Müdürlükleri bile yok. Varolanların çoğu kısırlaştırma ve rehabilitasyon görevlerini yapmadığı gibi, köpekleri dağ başlarına, ormanlara, çöplüklere atarak köpek nüfusunun artmasına, açlık ve susuzluktan travmatize olmalarına neden oluyorlar” şeklinde konuştu.

Tek sorunun köpeklermiş gibi davranılmasının doğru olmadığını söyleyen Bek, “Örnek gösterilen Konya Barınağı olmak üzere Türkiye’nin neredeyse tüm barınakları, belediye çalışanları eliyle ve başkanların talimatlarıyla köpekleri kapalı kapılar ardında işkenceyle öldürüyor, hastalık ve açlık sonucu ölmelerine göz yumuyor. Barınaklarda türlü şekillerde katliam yaşanırken, şimdi milyonlarca köpeğin hapsedilmesi durumunda, yeterli bakım sağlanacağına, veteriner hekim istihdam edileceğine bize kimse inandıramaz. Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi üyeleri basına verdikleri demeçlerde Türkiye’de kuduz hastalığının artmasıyla ilgili hiçbir bilimsel veri olmadığını vurgulayarak, bu söylemin hayvan düşmanlığını körüklemekten başka hiçbir işe yaramadığını söylüyor. Dahası, bugün ülkede başka hiçbir ekonomik, siyasi ve sosyolojik sorun yokmuşçasına, açlık sınırında yaşamıyormuşuz gibi, barınma en temel sorunlarımızdan biri değilmiş gibi, sokak köpekleri Türkiye’nin en önemli sorunu olarak lanse ediliyor, koskoca mecliste günlerdir sokak köpekleri konuşuluyor” ifadelerini kullandı.