Şırdan Nedir? Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır? Adana'da en iyi şırdan mekanları...

Adana'da sıkça tüketilen hatta Adana ile özdeşleşmiş olan Şırdan Adana'da en bilinen yemeklerden biridir. Şırdan yemeğini bilmeyenler şırdanı merak ediyor. Şırdan nedir? Şırdan neyden yapılır? işte merak edilenler...

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2024 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2024 16:57

Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana'da, adana kebap ve şalgam kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.

Şırdan nedir?

Şırdan dolması, kısaca şırdan, gevişgetiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü bölümü olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilmesi ve salçalı suda pişirilmesi suretiyle hazırlanan Türk mutfağına özgü bir sakatat yiyeceğidir.

Adana'da sıkça tüketilen yemek, Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana'da, adana kebap ve şalgam kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.

Şırdan Nasıl Yenir?

Şırdan şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenilirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Şırdancılık Adana'da neredeyse başlı başına bir sektördür. Adana'da kesilen koyunların şırdan ihtiyacını karşılamadığı için başka şehirlerden çiğ şırdan getirtilmektedir. Her mevsim tüketilen bir yiyecektir.

Adana Şırdan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır?

Şırdan hayvanın neresi tam olarak söylemek gerekirse geviş getirenler grubundaki hayvanların midelerinin 4. kısmıdır diyebiliriz. Bu bölüm midenin bağırsaklardan önceki son bölümüdür. Mumbar ile tatları benzeyen şırdan iki lezzetli sakatat türüdür. Şırdan mumbar farkı hayvanın birbirine yakın ama farklı bölümleri olmasıdır. Şırdan midenin bağırsağa yakın son bölümü iken mumbar bağırsağın kendisidir.

Şırdan İçinde Ne Var?

Şırdan dolması hazırlanmadan önce bir temizlik süreci gerçekleştirilir. Bu süreçte genelde tuz ve sirke kullanılır. Bir sonraki aşamada şırdanın içi baharatlı pirinç ile doldurulur. Haşlama kısmı ise kemik suyu ve salçanın karıştırıldığı su içerisinde yapılır. İsteğe göre şırdan yenirken üzerine limon sıkılabilir. Haşlama sırasında iç dolgusunun taşmaması için şırdanın ağzı dikilir. Bu yüzden şırdan yerken bu ipe dikkat etmek ve uç kısma gelindiğinde ipi çiğnerken fark ederek ayırmak gerekir.

Şırdan Tadı Nasıl?

Şırdanın tadını yiyenler iç harcından dolayı dolmaya, etinden dolayıda kokoreçe benzetiyorlar. Şırdan içinde baharatlı pirinç karışımı olduğu için lahana sarması içinin tadını da alacaksınız gibi düşünebilirsiniz. Elbette dıştaki sarılan bölümün yani şırdanın tadı için bol yağlı bir etin inceltilmiş hali gibi diyebiliriz. Bazı yörelerde yapılan bağırsak dolmasının tadı da şırdana benzer. Tüm bu tat tariflerimizin ötesinde şırdanın damak tadınıza uyup uymayacağına en iyi şekilde yedikten sonra karar verebilirsiniz.

Adana'da Şırdan Nerede Yenir?

Şırdancı Bedo

Adana'da şırdan denince akla gelen ilk isim Şırdancı Bedo ayrıca çorbalarıyla da meşhur bir restoran. 

Adres: Kocavezir, Karacaoğlan Caddesi No:8, 01060 Seyhan/Adana

İletişim: 0322 365 44 54