Sanayici ve İşadamlarına Yapılandırma semineri

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hakkında sanayici ve işadamlarını bilgilendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2023 20:37
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2023 20:37
ilkhaber-gazetesi.com

SÜREYYA URİ

ADANA(İLKHABER)-Adana Vergi Dairesi Başkanlığı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hakkında sanayici ve işadamlarını bilgilendirdi.

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı ile Adana Sanayi Odası işbirliğiyle organize edilen toplantı Adana Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.  Toplantıya Adana Vergi Dairesi Başkanı Ümit Güner, Gelir İdaresi Grup Müdürü Ömer Kılıç, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Müdürü Taner Canbolat, Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri  Bora Kocaman ile sanayici ve işadamları katıldı.

Sunumu yapan Gelir İdaresi Grup Müdürü Ömer Kılıç özetle şunları söyledi:

“7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 12.03.2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azaltılarak taksitler halinde ödenmesi, dava konusu yapılan ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılması, vergi incelemesi devam eden alacakların yapılandırılması, matrah artırımı koşuluyla geçmiş yıllara ilişkin vergi incelemesi yapılmaması, işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır. Kanun kapsamı 31.12.2022 tarihi esas alınarak düzenlenmiştir. Kanun kapsamına her türlü vergi borcu, trafik para cezası, idari para cezaları ve ecrimisil gibi diğer kamu alacakları girmektedir.

Kesinleşmiş kamu alacaklarının vergi asıllarının tamamı ile gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE tutarı alınmakta, bunlara ait cezalar silinmektedir. Usulsüzlük cezalarında ise %50’si alınıp diğer %50’si terkin edilmektedir.

12.03.2023 tarihi itibariyle dava açma süresi geçmemiş veya davası devam eden ancak henüz karar verilmemiş ihtilaflı alacaklar da davadan vazgeçilmesi şartıyla dava konusu alacağın %50’si ile bu alacaklara ait cezaların tamamı silinmektedir. Mahkeme vergiyi terkin etmişse ve dava bir üst mahkemede devam ediyorsa vergi asıllarının %10’u alınmaktadır. Mahkeme idare lehine karar vermişse vergi asılları tam alınmakta cezalar silinmektedir.

12.03.2023 tarihinden önce başlanıldığı halde tamamlanmamış olan vergi incelemelerine devam edilecektir. Bu işlemlerim tamamlanmasından sonra ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içinde başvurunlar da bu yasadan yararlanabilir. Bu durumda vergi asıllarının yarısı alınır, cezalar silinir. Mükellefler yapılandırılan bu tutarları peşin ödeyebileceği gibi isterlerse 12 eşit taksitle ödeyebilirler.

Mükellefler 2018 ila 2021 yıllarında beyan ettikleri Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurum Stopaj Vergisi ve KDV matrahlarını kanunda öngörülen oranlarda artırmaları ve ödemeleri durumunda bu vergi türleri nedeniyle vergi incelemesine muhatap olmayacaklardır. Artırılan matrahlar %20 oranında vergi alınacaktır. Bu oran uyumlu mükellefler için %15 olarak uygulanmaktadır.

Kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat, demirbaş ve emtiaların rayiç bedeli üzerinden tabi olduğu KDV oranının yarısı oranında KDV beyan edenler, bu kıymetleri kayıtlarına alabilirler. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan bu kıymetler için tabi olduğu KDV oranında vergi ödeyenler hakkında tarhiyat yapılmayacaktır. Bilanço esasına tabi Kurumlar vergisi mükelleflere, işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ile ilgili işlemlerini gerçek duruma uygun hale getirilmesi imkânı getirilmektedir.  Beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında vergi ödenmektedir.   

Yapılandırma yasasından yararlanmak isteyen mükelleflerin 31.05.2023 tarihine kadar başvurmaları ve ilk taksiti 30.06.2023 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir.

Borçlarını taksitle ödemek isteyen mükellefler 12,18,24,36 ve 48 aya kadar taksit isteyebileceklerdir. Peşin ödemeyi tercih edenler hem katsayı farkından hem de Yİ-ÜFE’nin %90’nından kurtulmaktadırlar. Özellikle vadesi eski olan mükelleflerin peşin ödeme seçeneğini tercih etmeleri faydalarına olacaktır. Daha önce çıkarılan yapılandırma yasalarında iki ayda bir taksit ödeme imkânı vardı. Ancak 7440 sayılı yasada her ay taksit ödemesi bulunmaktadır. İlk iki taksiti süresinde ödemeyenler veya bir yılda üçten fazla taksiti ihlal edenler yasadan yararlanma hakkını kaybederler.

DEPREM BÖLGESİNDE ESNEKLİK

Bilindiği gibi 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem nedeniyle 11 ilde 06.02.2023 ila 31.07.2023 tarihleri arasında mücbir sebep hali ilan edildi. Bu illerde mükellefiyet kaydı bulunanlar 31 Ekim 2023 tarihine kadar yasaya başvurabilirler. İlk taksit ödeme süresi 30 Kasım 2023 olarak belirlendi. Ayrıca bu mükelleflerin 06.02.2023 ile 31.07.2023 tarihleri arasında verecekleri beyanname ve bildirimlerin süresi 15 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldı. Bu dönemlere ait vergiler 31.08.2023 tarihine kadar ödenebilecektir. Mücbir sebep kapsamında bulunan mükelleflere tanınan diğer bir kolaylık ise borçların 24 ay faizsiz tecil edilebilmesidir. Vadesi 06.02.2023 tarihinden önce olan veya bu tarihten önce tahakkuk etmiş vadesi bu tarihten sonra gelen alacaklar ile 06.02.2023-31.07.2023 tarihleri arasında tahakkuk eden yıllık beyannamelerden doğan alacaklar kapsama girmektedir. Ancak bundan faydalanmak isteyen mükelleflerin zor durumda olduklarını ibraz edecekleri mali tablolarda ispatlamaları ve kanunun istediği oranda teminat vermeleri gerekmektedir. Likitide oranı 1’den büyük olanların borçları tecil kapsamı dışındadır. “

 SON DEĞİŞİKLİK

26.05.2023 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile başvuru ve ilk ödeme süresi 1 ay uzatıldı. Adana, mücbir sebep kapsamında olduğu için bu uzatma Adana’da yaşayan mükellefleri etkilemedi. Adana için başvuru süresi 31 Ekim 2023 ve ilk taksit ödeme süresi 30 Kasım 2023 olarak değişmedi.