Salçalık biber satışında hileye dikkat!

Adana’da görücüye çıkan salçalık biber satışları sürerken ev kadınları sokak aralarında satış yapan biber satıcılardan dertli. Biberi ucuza aldığını söyleyenler kendilerini şanslı görüyor. Ancak biber alıp temizlendikten sonra salça yapıldığında salçanın eksik gramajlı olması kadınların yüzlerini düşürüyor. 100 kilogramlık bir biberden 15 ila 20 kilogram biber salçası çıkması gerekiyor. Ancak mahalle aralarında alınan biberleri çekenler bu kilogramdan daha az salçaya sahip oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 09:58

Adana’da kışlık salçalık biber satın alan ev hanımları arasında yapılan sohbetlerde biber fiyatları konuşuluyor.  Kimileri biberleri diğerlerinden en az 3 ila 5 TL ucuza satın aldığını söylüyor. Yaşanan bu polemik ev hanımları arasında sık sık yaşanıyor.

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre;Peki mahalle aralarında ucuza biber satışı nasıl oluyor? Biberi ucuza aldığını söyleyenler kendilerini şanslı görüyor. Ancak biber alıp temizlendikten sonra salça yapıldığında salçanın eksik gramajlı olması kadınların yüzlerini düşürüyor. 100 kilogramlık bir biberden 15 ila 20 kilogram biber salçası çıkması gerekiyor. Ancak mahalle aralarında alınan biberleri çekenler bu kilogramdan daha az salçaya sahip oluyor.

AÇIKLIK GETİRDİLER

Mahalle aralarında bu durum yaşanırken, yıllardır Kanal Kıyı Boyu’nda kurulu olan biberciler ve zeytinciler pazarı esnafı da sık sık biber alanların bu söylemlerine maruz kalıyor. Durumu vatandaşlara anlatan biber satıcıları, ‘mahalle aralarında ucuz biber satılıyor’ söylemlerine biber satıcıları ve üreticiler açıklık getirdi.

OYNANMIŞ TARTILARLA SATIŞ YAPILIYOR

Biber pazarı esnaflarından Ahmet Sarıgül, mahalle aralarında satılan biberleri  oynanmış tartılarla sattıklarını söyledi. Ucuz diye tabir edilen biberleri satın alanlara aslandı 100 kilo yerine 60-70 kilo biber verildiğini belirten Sarıgül, “Diyorlar ki mahalle aralarında biber fiyatları daha ucuz. 100 kiloluk biber diye mahalle aralarında 60-70 kiloyu veriyor. Hile yapıyorlar. Terazilerle oynuyorlar. Gelsinler biberciler pazarına hilesiz eksiksiz biberlerini satın alsınlar. Mahalle aralarında ki insanlar eksik biber veriyorlar” dedi.

MİSLİYLE KAZANIYORLAR

Ucuza verip çaldıkları gramajdan bu kişilerin misliyle kar elde ettiklerini  anlatan Sarıgül, “Biber mevsimi geldiği zaman burası bir onurdur. Adana’ya hitap ediyor. Ama gelip diyorlar ki mahalle aralarında kamyonetlerde satanlar ucuza veriyor. Vurdu kaçtı taktiği yapıyorlar. 100 kilo biberi 60 kilo olarak, 200 kilo biberi 120 kilo olarak veriyor. Sonra biberi ucuz aldık diyorlar. Hal bu ki bizim sattığımız gerçek fiyatın misli misli fazlasına almış oluyorlar” diye konuştu.

SATIN ALMAYIN

Mahalle aralarında satılan biberlerin alınmaması gerektiğini dile getiren Sarıgül, “Buradan tüm vatandaşlara sesleniyorum. Biberlerinizi mahalle aralarından pahasına almayın. Bu kişiler ucuza biber satmıyorlar. Kilodan çalarak daha fazla para kazanıyorlar. Sizlerde daha az ürünü fark etmeden almış oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

KİMİ EV HANIMI FARK EDİYOR, KİMİ İSE, ‘NE ÇIKARSA BAHTIMA’ DİYOR

Salçalık biber satın alan vatandaşların bir bölüm ise, biberlerin eksik olduğunu fark etmediklerini belirtirken, bazı ev kadınları ise, “Biberleri alıp çektirdikten sonra sanki az olduğunu fark ettik. 100 kilo biberden 10-13 kilo salça çıktığı oldu. Bizler belki fazla kurutmuşuzdur diye düşündük. Sizin sorduğunuz soruyu bu anla bütünleştirdiğimizde, bu durumun yaşanmış olabileceğini anlıyoruz” ifadelerini kullandılar.