Serhat ŞANLI
ADANA (İLKHABER) – Adana Veteriner Hekimleri Odası, Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle Atatürk Anıtı önünde tören düzenledi. Programa katılan veteriner hekimler kaybettikleri tüm haklara rağmen, hayvan sağlığının ve refahının korunması, halk sağlığı için vazgeçilmez olan koruyucu hekimlik, güvenli ve sağlıklı hayvansal gıda alanlarında fedakarca çalıştıklarını söyledi.
Atatürk Caddesi, Atatürk Anıtı önünde toplanan veteriner hekimler, saygı duruşunda bulunup ardından İstiklal Marşı'nı okudu. Sonrasında ise anıta çelenk bırakılmasıyla devam eden programa çok sayıda veteriner hekim katıldı.
Veteriner Hekimler adına açıklama yapan Veteriner Hekim Gülay Şahin, “Yıllardır, kaybettiğimiz tüm haklara rağmen, hayvan sağlığının ve refahının korunması, halk sağlığı için vazgeçilmez olan koruyucu hekimlik, güvenli ve sağlıklı hayvansal gıda alanlarında fedakarca çalışan veteriner hekimler olarak artık yeter dediğimiz noktaya geldik.
Aldığımız risklere ve yıllardır süren sabırlı bekleyişimize rağmen ücretler ve özlük hakları açısından mesleğimizin uğradığı haksızlık ve değersizleştirme devam etmektedir. Farklı meslek gruplarına yapılan düzenlemelerde kapsam dışı bırakılırken öne sürülen mazeretler ciddiyetten uzak, adeta maksatlı bir hal almıştır” dedi.
Şahin, “Veteriner hekimler 657 sayılı kanunun 36. Maddesine göre sağlık hizmetleri sınıfındadır. Buna rağmen, kamu veteriner hekimleri yaklaşık son 30-35 yıldır her geçen gün hak kayıpları yaşamaktadır.
Yaşanan hak kayıpları ve sorunlar; 1949 yılında beri her yıl için alınan iki aylık fiili hizmet zammı 2006 yılında “Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından sonlandırılmış, diğer meslek gruplarına verilmesine rağmen veteriner hekimler Anayasa karşısında eşit sayılmamışlardır.
Veteriner hekimler sağlık sınıfında olmasına rağmen 2018, 2022 ve 2023 yıllarında doktor ve diş hekimlerine emeklilikte ek ilave haklar verilirken sağlık çalışanı olan veteriner hekimler kapsam dışı bırakılmıştır” diye konuştu.
Veteriner hekimlerin; insanlığın, hayvanların ve diğer tüm canlıların hayatını korumaya yönelik çalışmalarını vurgulamak olduğuna dikkat çeken Veteriner Hekim Gülay Şahin şu açıklamalara yer verdi;
“Acılarını dilleriyle değil ancak sesleri ve bakışlarıyla anlatabilen hayvanların dertlerini dindiren, sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve neticede sağlıklı nesillerin yetişmesine öncü olan, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, hayvansal üretim, hayvan refahı, biyoteknoloji, biyogüvenlik, çevre sağlığı ve veteriner halk sağlığı ile üretimden tüketime, kadar olan gıda kontrolünün bütün halkalarında var olan veteriner hekimlerin saygın bir kurumsal yapının mensubu olduklarını bir kez daha vurgulamak istiyoruz..
Ayrıca, veteriner hekimlik eğitim-öğretimine, uzmanlık, istihdam, özlük hakları, mevzuat, mesleki uygulamalar, kamuda örgütlenme, iş sağlığı ve şiddet görme gibi pek çok konudaki kronikleşmiş sorunların giderilerek, hak ettiği statüye yükseltilmiş bir veteriner hekimliğe ve can çekişen ülke hayvancılığımıza katkısı olmasını diliyoruz.
Veteriner hekim tarafından muayene edilmemiş hayvandan elde edilen her türlü gıda sağlıksızdır. Çünkü hayvan hastalıklarını bilen bizleriz. Sağlıklı gıda sağlıklı hayvandan elde edilir. Bu bir gerçektir. Hayvan Sağlığı konusunda karar vermeye yetkili tek meslek de bizim mesleğimizdir.
Dünya’da ‘Tek sağlık’ konseptiyle insan sağlığı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği gibi konular birbirinden ayrılmazken ülkemizde ‘Sağlık Personeli’ olarak hekim unvanında Tabip, Diş Hekimi ve Veteriner Hekim varken sağlık personeline yapılan iyileştirmede fiili Hizmet Emeklilik Hakları vs. Veteriner Hekimler ayrı tutulmuşlardır. Bu konuda düzeltilme yapılması gerekir.
Emekli veteriner hekim maaşları da en az 9000 TL farklılıklar oluşturulmuştur. Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin 2006/10344 sayılı karar ile Tarım ve Orman Bakanlığında görev yapan Mühendislerin Özel Hizmet Tazminatları 120 puandan 165 puana çıkarılmış, 135 puan alan Veteriner Hekimlerin özel hizmet puanında ise herhangi bir artış yapılmamıştır.
Resmi Gazetede yayımlanan 666 Sayılı KHK ile sağlık hizmetleri sınıfında yer alan uzman tabiplere 200, tabiplere 190 ve diş hekimlerine 185 puan uzman eczacılara 185, puan verilirken Veteriner Hekimlere 160 puan verilmesi ile ayrı bir mağduriyet daha oluşmuştur. Ayrıca kanunda uzman veteriner hekimlerden söz edilmemektedir.
Teknik sınıflara verilen arazi tazminatı veteriner hekimlere verilmemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığında beraber çalıştığı mühendislerden aylık olarak 1764 TL daha az alır duruma gelmiştir.
Mesleki tüm alanlarımızda benzeri sorunlar yaşanmaktadır; Fakülte sayısının 32’ye çıkarılmasıyla eğitimde nitelik tartışılır hale gelmiş, her yıl mezun olan yaklaşık 3000 kişi istihdam sorunu yaşamaya başlamıştır. Atanamayan binlerce yeni mezunun umutları kırılmış, geleceklerini yurt dışında aramaya başlamışladır.
Serbest çalışan veteriner hekimler orantısız mevzuatın getirdiği ağır baskıyla hastalarına zaman ayıramaz, İlaç Takip Sistemi(İTS), Aşı Takip Sistemi (ATS) konusunda da işlerini yapamaz hale getirilmişlerdir.
Yerel yönetimlerde çalışan veteriner hekimler, kanun koyucu ve yerel idarecilerin inisiyatif almamaları nedeniyle hedef haline getirilmiş, mobing ve fiziki şiddet ile karşı karşıya kalmışlardır. Gıda, ilaç ve diğer alanlarda çalışan tüm veteriner hekimlerin iş ve ücret güvenceleri yoktur.
Taleplerimiz; Elimizden alınan fiili hizmet zammı tüm veteriner hekimleri kapsayacak şekilde, her yıl için en az iki aylık olmak üzere iade edilmelidir.
Emekli veteriner hekimlere (30.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme olarak yapılmalıdır. Özel Hizmet Tazminatları 190 puana çıkarılmalıdır. Ek ödemeler 190 puana çıkarılmalıdır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen birçok büyük projede mühendisler ile birlikte çalışan veteriner hekim ve veteriner hekim kökenli şube müdürleri büyük proje tazminatından yaralanmalıdır.
Veteriner hekimlerin ek göstergesi 7200’e çıkarılmalıdır. Diğer bütün alanlarda yaşanan kayıplar önlenmeli, veteriner hekimlerin mesleğini sağlık sınıfına tanınan şartlarda yapabilmesi için eşit şartlar sağlanmalıdır.”