Sağlıkçılar şiddetin bitmesini istedi

Hekim ve sağlık çalışanları 5 yıl önce sağlıkta şiddete kurban verilen Dr. Fikret Hacıosmanı anmak için Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik binası önünde geldi.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2023 17:01

 Selma Duman

ADANA (İLKHABER)-  Hekim ve sağlık çalışanları 5 yıl önce sağlıkta şiddete kurban verilen Dr. Fikret Hacıosmanı anmak için Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik binası önünde geldi.  

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, hastanelerin silahla, bıçakla gezilen yerler olmaya devam ettiğini söyledi.  Sağlıkta şiddet son bulana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyleyen  Menteş, “Beş sene önce, 2 Ekim 2018’de Dr. Fikret Hacıosman’ı, görev yaptığı hastanede silahlı saldırı sonucunda yitirdik. Kendisini ve sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiklerimizin 1988’de  kaybettiğimiz Dr. Edip Uğurcan Kürklü dışındaki tüm meslektaşlarımızı  son 20 sene içerisinde kaybettik” dedi.

Sağlık kurumlarına silahla girilmemesini de içeren yasal düzenlemelerin görmezden gelindiğini vurgulayan Menteş, “Dr. Fikret Hacıosman’ın ölümünün ardından sağlıkta şiddete karşı etkili önlemler için yüzlerce defa çağrı yaptık. Sağlıkta şiddet için çıkarılan yasanın yetersiz olduğunu, sorunun yalnız yasayla da çözülemeyeceğini, toplumsal şiddeti körükleyen düşmanlaştırıcı politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirttik.  Geldiğimiz noktada, ne gerçekten caydırıcı önlemler alındı ne de çalışma alanlarımızda ve koşullarımızda sağlıkta şiddete karşı düzenlemeler yapıldı. Geçtiğimiz sene, Dr. Ekrem Karakaya’nın ölümünden birkaç ay önce önerdiğimiz, sağlık kurumlarına silahla girilmemesini de içeren yasal düzenlemeler de görmezden gelindi. Hastanelerimiz silahla, bıçakla gezilen yerler olmaya devam etmektedir”  ifadelerini kullandı.

 Her ay sayısı katlanarak artan yüzlerce hekimin bu kötü koşullar ve gelecek kaygısıyla ülkesini terk etiğini anlatan Menteş, “Neredeyse hepimiz, çalışma yükümüzün yanında bu sağlık sisteminde ruhsal anlamda zorluklarla da karşılaşıyoruz. Daha geçen hafta üç meslektaşımız maalesef intihar etti. Günde en az 100 sözel ve fiziksel şiddetle karşılaştığımız, hekimlerin yüzde 84'ünün en az bir kere şiddete maruz kaldığı çalışma koşullarındayız. TTB ve Tabip Odaları olarak Sağlıkta artan şiddetin de, toplumda körüklenen şiddet dilinin de karşısındayız ve sağlıkta şiddetle etkin mücadele çağrımızı yineliyoruz. Bir kişi daha eksilmeye sabrımız yok. Bir gün daha kaygıyla çalışmak istemiyoruz. Bu nedenle başlattığımız eylem sürecinde topluma çağrımızdır. Sağlıkta yaşadığınız sorunların sorumlusu ne hekimler ne de sağlık çalışanlarıdır. Randevu bulamamanızın, 5 dakikada muayeneye mecbur bırakılmanızın, eczanelerde kalem kalem ödeme yapmanızın, hastanelere ulaşamamanızın ve diğer bütün sorunlarınızın sorumlusu bu sağlık sistemidir. Gelin bu sistemi hep birlikte değiştirelim. Meslektaşlarımıza çağrımızdır. Ne yaşamlarımızdan, ne de mesleğimizden vazgeçmiyoruz. Tüm taleplerimiz gerçekleşene kadar birlik içinde mücadelemizi sürdürelim. Yaşamı ve yaşatmayı kendine şiar edinmiş bir mesleğin mensupları olarak sağlıkta şiddete karşı her yönüyle mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.