Psikolog Gürdal Görhan'dan ailelere kitap okuma tavsiyeleri

Psikolog Gürdal Görhan, ailelere, çocuklara 'Kitap okumalısın' demek yerine kendi kitap okuma alışkanlıklarını çocuklarına örnek olmalarını tavsiye etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2024 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2024 08:00

Psikolog Gürdal Görhan, ailelere, çocuklara 'Kitap okumalısın' demek yerine kendi kitap okuma alışkanlıklarını çocuklarına örnek olmalarını tavsiye etti.

Psikolog Gürdal Görhan, ailelerin çocuklarına "Kitap okumalısın" dememesi gerektiğini vurgulayarak, çocukların düzenli olarak kitap okuyan bir ebeveyn görmesinin, onları kitapların dünyasına yönlendireceğini söyledi.

Ülke nüfusunun yüzde 75'inin düzenli kitap okumadığına dikkat çeken Görhan, konuyla ilgili şunları belirtti:

"Günde ortalama bir dakika kitap okuyor, altı saat televizyon izliyoruz. Bir dizinin toplam süresinin üç saat olduğunu düşünürsek, her gün en az bir dizi izliyoruz. Biz televizyon izlerken çocuklara ne öneriyoruz? Kitap okumalarını. Okuyorlar mı? Çoğunlukla hayır.

Çocuklar, okul öncesi dönemde kitaplarla tanışmalıdır. Evlerde küçük de olsa bir kitaplık bulundurulmalı, ilkokula başlayana kadar çocuğa her gün aynı saatte kitap okumalı ve okuduğu kitapla ilgili sohbet etmeliyiz. Aileler, her akşam bir kitap okuma ve okuduğunu paylaşma saati belirlemelidir. Herkes o saatleri kitap okumaya ayırmalı, çocuk bu düzene erken yaşta alışmalıdır.

İşin kolayına kaçarak video izlemek yerine kitap okumanın okuma alışkanlığı kazandırıp kazandırmadığına dair sorulan sorunun cevabı maalesef kazandırmaz. Aksine, ekranla erken tanışan ve uzun süre ekran başında vakit geçiren çocuklar, bir süre sonra kitaplardan tamamen uzaklaşabilirler. Üstelik, ekran bağımlılığından dolayı odaklanma sorunları yaşama olasılıkları yüksektir.

Kitap okumayı zorunluluk olarak sunarsanız, çocuklar isteksiz olabilir. Yetişkinler her gün yarım saat kitap okumaya ayırırlarsa, bir süre sonra daha çok keyif aldıklarını fark edeceklerdir. Okuma saatlerinde telefon, bilgisayar ve televizyon kapalı olmalı, böylece dikkat dağınıklığı engellenmelidir. Ebeveynlerin kitap okumadığı evlerde çocuklar da kitap okuma alışkanlığı kazanmakta zorlanabilir. Bu nedenle, çocuklara 'Kitap okumalısın' demek yerine, düzenli olarak kitap okuyan bir model olmalıyız."