Polatöz: Sağlık sistemindeki yetersizlikler şiddeti tetikliyor

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmasının, sağlık sistemindeki yetersizliklerden kaynaklandığını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın bu sorunları acilen çözmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 15:00

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmasının, sağlık sistemindeki yetersizliklerden kaynaklandığını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın bu sorunları acilen çözmesi gerektiğini vurguladı.

İlkhaber Gazetesi'nden Firdevs ARSLAN'ın haberine göre; Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, sağlık sektöründe artan şiddet olaylarının, sağlık sistemindeki yetersizlikler ve hizmete ulaşmadaki zorluklardan kaynaklandığını vurguladı. Polatöz, bu durumun halkın öfkesini sağlık çalışanlarına yöneltmesine neden olduğunu belirterek, asıl sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın acilen harekete geçerek, sağlık sisteminin sorunlu alanlarının sorunlarını çözmesi gerektiğini dile getiren Polatöz, "Sağlık sisteminin yeniden ele alınıp sorun yaratan alanların bir an önce düzeltilmesi gerekiyor" dedi.

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Son zamanda sağlıkta yaşanan şiddetin ülkemizde meydana gelen yetersizlik, sağlığa ulaşmada zorluk halkımızın öfkesini sağlık çalışanlarına yönlendirdiği için asıl problemin çözülmesi gerektiğini düşüyorum. Bu da Sağlık Bakanlığının yeni bir politika ile sağlıktaki sorunları bir an önce çözüp, sağlık emekçilerinin hedef haline gelmesine neden olan sorunları halletmesini bir an önce bekliyoruz” diye ifade etti.

Sağlık sisteminin sorunlu alanları bakanlık tarafından acilen çözümlenmeli

Uzm. Dr. Polatöz, Türk Tabipler Birliği olarak Sağlık Bakanlığı ile sürekli iletişim halinde olduklarını belirterek şunları söyledi: “Türk Tabipler Birliği sağlık bakanlığı ile sürekli iletişim halinde, yazılarımızı gönderiyoruz. Milletvekilleri ile görüşlerimiz ile de paylaşıyoruz. Muhtemelen sağlıkta şiddet ile ilgili yasanın çıkmasını tamamen kapsayıcı olmasını dileyerek bekliyoruz. Hastanedeki polikliniklerde yük nedeniyle ve karşılanmayan sağlık ihtiyacı olduğu için hastanede güvenliğin yeterli gelmesi mümkün değil. Randevu almakta insanlar zorlanıyor. Bundan dolayı halkımız çok mağdur durumda. Bir şekilde tepkisini göstermek istiyor ama yanlış yöne gösteriyor. Sağlık çalışanlarına, hekimlere, hemşirelerimize gösteriyor. Bu da doğru bir tutum değil. Asıl problem sağlık sisteminin yeni baştan, tekrardan ele alınıp sorun yaratan alanların bir an önce bakanlığımız tarafından çözümlenmesi gerekiyor.”

“Problemlerin sağlıklı bir şekilde çözüleceğine benim inancım tam”

Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Bir çok hekim tükenmişlik sendromu dediğimiz sendromu yaşıyor. Mesleğini yaparken zorlanıyor. Psikolojik şiddet çok yoğun. Asıl problemler gözden kaçıyor. Bunların ele alınıp düzeltilmesi lazım. Problemlerin sağlıklı bir şekilde çözüleceğine benim inancım tam” diye ifade etti.

Psikolojik şiddet sağlık çalışanlarını meslekten uzaklaştırıyor

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz konuşmasında sağlık bakanlığından beklentilerini dile getirerek şunları söyledi: “Bir an önce bakanlığımızdan beklentimiz;  uygun, kararlı ve sağlıktaki sorunları çözecek bir çalışmadır. Bu şekilde bütün sağlık çalışanlarımızın büyük oranda sorunlarının çözüleceğine inanıyorum. Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının azalacağına inancım tam. Psikolojik şiddet; bu kavram nihayet gündeme geldi. Son 3-5 yılda farkındalık arttı. Psikolojik şiddet fiziksel şiddet kadar etkileyici. Hekimlerin mesleği bırakma isteğinin veya sağlık çalışanlarının bir an önce emekli olma isteğinin tek nedeni uğradıkları psikolojik şiddettir. Ekonomik krizle birlikte herkeste yoğun tükenmişlik var. Dolayısıyla halkımızın tepkileri bütün çalışanlara, özellikle de sağlıkta, psikolojik şiddet olarak yansıyor.”