Niğde'de kavun tarlada kaldı, üretici zarar etti

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de üreticilerin kavun satmakta zorlandığını ve tarlalarda tonlarca kavunun hayvan yemi olarak kullanıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2023 12:43
ilkhaber-gazetesi.com

AYDIN GÖKÇEOĞLU

ADANA (İLKHABER) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Bor ilçesi Çukurkuyu Kasabasında kavun üreticilerini ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi.

Üreticilerin, kavunun tarladaki satışının kilosu 1 liraya kadar düştüğünü, işçi maliyetini bile karşılamadığı için hasat etmeyi düşünmediklerini, tarlaya hayvan sürüp kalan ürünü hayvan yemi olarak kullanacaklarını belirttiklerini aktaran Gürer, "Tarlada 1 liraya alınan kavunun kilosu büyükşehirlerde 15 lirayı buluyor. Buradan 1 liraya alan tüccar hadi 2-3 katına satsın ya ad 5 liraya satsın. Bu fiyata bile kar edebilir. Ancak 10-15 katına satıyorlar. Çiftçiyle ticaret yapanlar 10 kat zengin oluyor ama çiftçi hep yerinde sayıyor" dedi.

Gürer, akaryakıta gelen zamların, ürünün nakliyesinde sorun yaşattığı için kavunun büyük ölçüde tarlada kaldığını belirterek, "Ürün yalnızca yetiştirilmekle olmuyor, bunun farklı bölgelere ulaştırılması gerekiyor. Ancak mazot zammı nakliyeyi etkileyince ürünün satışında problem yaşanıyor" diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanının, Niğde'deki kavun üreticisinin sesine kulak vermesini isteyen Gürer, "Kavun tarlada kaldı, 1 liraya satmak istemeyen üretici kavunu hasat etmiyor ve tarlaya hayvan sürecek. Tüketici pahalıya ürün alıyor, üretici ürününden kar elde edemiyor. Aracılar karlarından taviz vermiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da bu konuda planlama yapmadığı için olan çiftçiye oluyor" ifadelerini kullandı.

Gürer, "Üretici ürettiği ürünü satmakta zorlanıyor, çünkü tüccara mahkûm. Kamu bu anlamda üreticinin yanında olmalı. Kavunun tarlada kilosu 1 lira, kamyon üzeri pazarcı tezgahında 10 lira, markette ise kilosu 15 lira. Bu durumda ürün üreticiden çıkınca fiyat üzerine fiyat eklenmesi ile tüketici pahalı ürün ile karşılaşıyor. Akaryakıt zamları önemli etkisinin yanında el değiştirdikçe aracı da kazancından taviz vermiyor. Üreten kazanamıyor. Çukurkuyu'da gezdiğim tarlalarda tonlarca kavun tarla da kalmış, hayvanlara yem oluyor. Büyük kentlerde kavun alamayan insanlarımız var. İktidar vurdumduymaz süreci izliyor. Üretim planlaması yok, tarlada kalan ürünü doğrudan tüketiciye eriştirmeye yönelik düzenlemesi yok. Üreten ve tüketenin ürünlerde yaşadığı soruna seyirci kalan bir iktidarla gıdada yaşanan sorunlar azalmıyor, artıyor" diye konuştu.