Karalar: Belediye geliri işçi maaşlarına yetmiyor

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, belediyenin 3 aydır işçi maaşlarını ödeyemiyor şeklindeki iddialara yanıt verdi. Karalar, belediye gelirlerinin işçi maaşlarını ödemeye yetmediğini söyledi. 

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2024 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2024 16:34

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi 4. Oturumu gerçekleşti. Oturuma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar başkanlık yaptı. Açılış yoklamasının ardından gündem dışı konuşmalar yapıldı.

İLKHABER Gazetesin'den Bayram Bulut'un haberine göre;  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, son günlerde Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 3 aydır işçi maaşı ödemekte zorlandığına dair iddiaların ortaya atıldığını söyledi.  

İDDİALARA YANIT

Bu paraların seçimlerde harcandığını söyleyenlerin olduğu aktaran Karalar; “Seçimlerde mi paraları harcandı diyenler var. Bizim belediye işleri için yapacağımız harcamaların dışında hiçbir harcamayı belediyeden yaptırmayız. Ama şöyle bir şey oldu. Çok enteresan bir şey. Enflasyon yüzde 70 olmasına rağmen beklettiğimiz belediye gelirlerinde ilçe ve büyükşehir belediyelerinde yüzde 70 artması noktasındaydı. Ne yazık ki bu böyle olmadı. Tam tersi yaşandı ve belediye gelirlerinde bir düşüş yaşandı” dedi.

TÜM BELEDİYELERİN GELİRLERİ AZALDI

Türkiye’de belediyenin gelirlerinin azaldığını anlatan Karalar, “Bu Türkiye'deki ekonomik gidişatın bir yansıması elbette. Ne kadar çok vergi toplanırsa size o kadar çok para geliyor. Vergi toplama noktasında ciddi bir sıkıntı olduğu için Türkiye'de belediyenin gelirleri azaldı. Ama onun da dışında emtia fiyatları olağanüstü arttı. İşçilik fiyatları olağanüstü arttı. Biliyorsunuz seçime doğru belediye başkanları zamlar verdiler. Biz onlara uymadık. Ama beklentimizin üzerinde bir zam vermek durumunda kaldık” diye konuştu.

BU AY YAKLAŞIK 184 MİLYON GELİR

İşçi ödemelerinin belediyenin gelirlerinden fazla olduğunu kaydeden Karalar, “Dolayısıyla ben size şunu söyleyeyim. Bugün yaklaşık belediye personeli ve KHK maaşı net  181 milyon. Bize gelen para 232 milyon yani net maaş ödedikten sonra 50 milyon bir para kalıyor. Belediyenin Şubat ayından örnek vereyim. Yaklaşık 13 günlük ikramiyeyle beraber 349 milyon net maaş, gelen para 199 milyon.  Açık 149 milyon.  Bir örnek daha vereyim. Mart ayı yine burada KHK’nın 13 günlük ikramiyesi var. Yaklaşık 303 milyon net maaş, gelen para 234 milyon açık, 67 milyon. Bu ay daha felaket. Yani  iki tarafında bayram alacağı var. Yaklaşık 184 milyon gelecek. Ama net maaş yaklaşık 414 milyon” şeklinde konuştu. 

GELİRİ ARTTIRMAK İÇİN BİRLİK OLALIM

Seçimlerde icraatlarının yaptırdıkları birkaç afiş nedeniyle bu durumun yaşanmadığını savunan Karalar, “Yani burada hani seçimde aslında iki tane icraatın oluşturduğu bir şey değil. Ben burada özellikle Cumhur İttifakı meclis üyelerine ve Cumhur İttifakı'na iktidara defalarca seslendim. Yıllardır Adana’nın hakkı yeniliyor dedim.  Yıllardır çevre illerden çok az para alır. Kocaeli'den, Konya'dan, Mersin'den yaklaşık 200 milyon daha az para alır.  Bu bize yakışmıyor. Gelin hep birlikte bunu savunalım ve Adana’nın gelirini artıralım.  Zaten gümrük vergileriyle onunla bununla vergileri arttırdık. Yine ben ona çalışıyorum. Gümrük vergilerini biraz daha arttırabilir miyiz diye” ifadelerini kullandı.

AYLIK İŞÇİLİKTEN VERİLEN AÇIK 100 MİLYON

Aylık sadece işçilikten verilen açığın 100 milyon olduğunu belirten Karalar,“Gelir için imara yerler açarsınız ama Adana’da böyle yerlerde kalmamış. İkincisi tabela vergileri. Yani tabela vergileri diyelim 25 milyon. 50 milyon yapalım tamam güzel. Ama yapsak ne olur. 100 milyon yapsak ne olur. Aylık sırf işçilikten verdiğimiz açık 100 milyon. Bununla ilgili vergi gelirleri arttırabilir. Asıl Büyükşehiri besleyen iller bankasından ve ay sonunda maliyeden gelen paralardır. Otobüsten, ekmekten zarar ediyorsunuz.  Sosyal belediyecilik gereği bunlar olacaktır. Belediyelerin gelirleri arttırılmazsa tüm belediyeler çok çok zor durumda kalırlar. Biz bir iki ay sıkıntı çekeriz ama sonra rahatlarız” dedi. 

TASARRUF GENELGESİNE UYACAĞIZ

Tasarruf genelgesine uyacaklarını işaret ede Karalar, “Genel başkanımızın talimatı var. Biz tasarruf genelgesine uyacağız. Ama bu tasarruf şuan devletin bize verdiği paranın üzerine konulsa bile işçilerin maaşlarını ödemek ASKİ’den para almazsak imkansız. Ama bu kez ASKİ’ye de haksızlık oluyor. ASKİ iş yapıyor durmuyor. Eğer bunu yapmaya devam edersek oranın işlerinin de aksamasına neden olacak. Biz tasarruf tedbirlerine uyacağız ayrıca tasarruf yapacağız. Bende 10 bin tane  adam almasını bilirdim belediyeye. Ama almadık. Bizden önceki dönemdeki gibi  9 bin 600-10 bin adam alsaydık. Bitmiştik şimdi. Su bile alamazdık” diye konuştu.