Kahraman: Sağlıkta, eğitimde ve sosyal güvenlikte tasarruf olmaz diyoruz

Adana’da SES Adana Şubesi Ruh Sağlığı Hastanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 15:42

SES Adana Şubesi Ruh Sağlığı Hastanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar. Yapılan basın açıklamasında tasarrufa değil, adil yönetime, özlük haklarına düzeltilmesi için bir araya geldi. Düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda katılımcı katıldı.

SES Adana Şubesi Mali Sekreteri Abdulbari Kahraman, “Değerli basın saygıdeğer sağlık emekçisi çalışma arkadaşlarımız, ülkede dinmek bilmeyen enflasyon ateşi yanarken çarşı pazarda her gün zam gelmeyen ürün kalmazken ev kiraları ev sahiplerinin insafına bırakılırken ulaşım ücretleri cep yakarken, bunların hiçbirine önlem alınmadan emekçiler üzerinden kamuda tasarruf paketi açıklanmıştır. Hükümetin uyguladığı yanlış ekonomi politikaları yüzünden emekçiler enflasyon canavarının altında ezilmekte alım gücü düşmekte ama ne yazık ki tüm bu sorunların çözümü olarak kamuda emekçilerin aldığı ek mesai ve nöbet ücretlerine göz dikilmekte kullanılan A4 kağıtlarından, temizlik ve hijyen ürünlerinden tasarrufa gidilmektedir” dedi.

“Yoksulluk sınırındaki ücretlerden alınan gelir vergisi oranı a indirilmeli”

SES Adana Şubesi Mali Sekreteri Abdulbari Kahraman basın açıklamasında yapılan ödeneklere değinerek şu ifadeleri kullandı: “Sağlık hizmetleri sınıfında çalışan bir emekçinin almış olduğu giyim yardımı 136 lira iken, şehir hastanelerinde şirketlere ödenecek toplam tutar 83 milyar 697 milyon liradır. Araç geçişli otoyollara, hasta garantili hastanelere döviz bazlı ödemeler yapılacağına sağlık emekçilerine ve emeklilere ödemeler yapılmalı refah seviyesi artırılmalıdır. Yüksek gelir grupları için servet vergisi getirilmeli, yoksulluk sınırındaki ücretlerden alınan gelir vergisi oranı a indirilmeli, hane halkının kullandığı tüketim ve hizmetlerde dolaylı vergilerin sıfıra düşürülmesi gerekmektedir.”

Abdulbari Kahraman, “Kamu kurumlarında liyakat esas alınmalı her önüne gelen kişi sorumlu yapılmamalı yapılan iş konusunda ehliyeti bilgi ve tecrübesi olmayan kişiler kaç dakika da bir görüşme yapılacağına ne kadar sürede hasta bakılacağına hangi testin yapılıp yapılmayacağına karar vermemeli. Servislerde yatan hasta sayısına göre sağlık emekçisi sayısı belirlenmeli. Servislerdeki yer değişiklikleri sendika ayrımı yapılmadan herkese eşit bir şekilde belirli standartlara göre yapılmalı” dedi.

“İletişim kanalları açık tutulmalı”

Kahraman basın açıklamasını sonlandırırken şu ifadelere yer verdi: “Özellikle acilde ve yataklı servislerde nöbet usulü çalışılan birimlerde dinlenme alanları oluşturulmalı. Servis ya da birim değişikliği yapılmadan önce mutlaka çalışanların görüş ve önerisi alınmalı. İletişim kanalları açık tutulmalı. Denetim yetkisi olmayan kişilerin başka bir meslek grubunu denetlemesi, yaptığı işin kalitesini, standardını belirlemesi kabul edilemez. Özlük haklarının kullanılması idarecilerin keyfine bırakılmamalı. Buradan bir kez daha haykırıyoruz Sağlıkta, eğitimde ve sosyal güvenlikte tasarruf olmaz diyoruz.”