Adana Kadın Platformu tarafından Diyarbakır'da katledilen Narin için yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.
İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; İsmet İnönü Parkı'nda bir araya gelen kadınlar buradan Atatürk Parkına kadar yürüyüş yaptı. Narin'in katledilmesi sürecindeki tüm sorunlar yargılansın. Narin için adalet' Pankartı açan kadınlar ellerinde 'Sorumlular ortaya çıkarırsın, kayıp çocuklar ülkesi, Narin için adalet, çocuk cinayetleri politiktir' dövizleri taşıdı.
Sık sık, 'Narin için adalet, herkes için adalet, Narin'in hesabı sorulacak' sloganları atılan eylemde Adana Kadın Platformu adına açıklama yapan SES Adana Şubesi Başkanı Belgin Işık, şiddetin ailenin dört duvarı içerinde gizlenmek istendiğini belirterek, "Artık yeter cezasızlık politikalarından vazgeçin, hukuku işletin. Hukuk devreye girene, kadın katliamları ve çocuk istismarı son bulana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Narin'in katledilmesi sürecindeki bütün sorumlular ortaya çıkarılana, en ağır cezayı alana kadar ve çocuklarımızın güvenle yaşayacağı ortamlar yaratılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
Işık, Narin olayı hakkında bilgiler vererek, “İlçesi Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos tarihinde Kur’an Kursuna gitmek için evden çıkan Narin, 20 hanelik bir köyde 19 gün boyunca arandı.19 gün sonra, 8 Eylül’de, sabah saatlerinde 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeni köyüne 3 kilometre uzaklıktaki Eğertutmaz Deresi’nde bir çuvalın içinde bulundu. Evine 3 kilometre uzakta bulunan Narin için 19 gündür neyin çalışması yapıldı?” diye konuştu.
“Ne yazık ki bu ülkede çocukların, kadınların, işçilerin katledilmeği tek bir gün bile yok. Acımız büyük, üzüntülüyüz, öfkeliyiz” diyen Işık, “Biliyoruz ki Narin ilk değil. Türkiye kayıp çocuk vakalarında dünyada ilk sıralarda. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre 2008-2016 yılları arasında toplam 104 bin 531 çocuk kayboldu. Ancak 2016 yılından itibaren verilerin açıklanması durduruldu. Türkiye’nin kayıp çocuklar ülkesi olduğu gerçeği veriler açıklanmayarak gizlenmek isteniyor. 2 Ağustos 2023 tarihli "Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri" raporunda yer alan verilere göre ise 2022 yılında çocukların karıştığı olay sayısı 601 bin 754. Bunların 16 bin 499'u ise kayıp vakaları” ifadelerini kullandı.
Yaşanan şiddetin aile içerisinde kaldığını savunan Işık, “Aile içinde şüpheli kadın ölümleri, çocuk istismarı, erkek şiddeti, kadın emeği sömürüsü hızla artıyor ve tüm bu şiddet türleri aile denilen dört duvarın arasında gizlenmek isteniyor. İşte aileyi kutsallaştıran aynı zihniyet Narin’in cenazesi sırasında da ortaya çıkarak 8 yaşındaki kız çocuğunun tabutunun üzerine gelinlik örttü. Karanlık, çağ dışı zihniyetinizi; kadınları, çocukları adına aile dediğiniz ve şiddeti yeniden üretme ve gizleme merkezi olarak kullandığınız kurumlarınıza hapsetmenizi kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
Işık sözlerini şöyle tamamladı;
“Faillere ödül gibi cezalar veren, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti cezasız bırakan, soruşturmaları etkin şekilde yürütmeyen erkek adaletin tüm temsilcileri bu cinayetten sorumludur. Artık yeter cezasızlık politikalarından vazgeçin, hukuku işletin. Hukuk devreye girene, kadın katliamları ve çocuk istismarı son bulana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Narin'in katledilmesi sürecindeki bütün sorumlular ortaya çıkarılana, en ağır cezayı alana kadar ve çocuklarımızın güvenle yaşayacağı ortamlar yaratılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."
Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.