Işık: Çocuklarımızın güvenle yaşayacağı ortamlar yaratılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz

Adana Kadın Platformu, Diyarbakır'da hayatını kaybeden Narin için düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasında, çocukların güvenle yaşayabileceği ortamlar sağlanana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 10:49

Adana Kadın Platformu İsmet İnönü Parkı'ında Diyarbakır'da öldürülen Narin için yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında Adana Kadın Platformu adına açıklamayı SES Adana Şubesi Eş Başkanı Belgin Işık yaptı. Işık, “Eylül gibi, Leyla gibi, Irmak gibi, Müslime gibi ve kayıp olup akıbetleri hala belli olmayan binlerce çocuk gibi. Ne yazık ki bu ülkede çocukların, kadınların, işçilerin katledilmeği tek bir gün bile yok! Acımız büyük, üzüntülüyüz, öfkeliyiz!” dedi.

“Katledilen Narin’in ve kayıp çocukların hesabını sormak için buradayız!”

Belgin Işık, "Bugün, önce kayıp olduğu için aranan, sonrasında ise katledildiği anlaşılan çocuklar için buradayız! Katledilen Narin’in ve kayıp çocukların hesabını sormak için buradayız! Diyarbakır Bağlar İlçesi Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos tarihinde Kur’an Kursuna gitmek için evden çıkan Narin, 20 hanelik bir köyde 19 gün boyunca arandı.19 gün sonra, 8 Eylül’de, sabah saatlerinde 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeni köyüne 3 kilometre uzaklıktaki Eğer tutmaz deresi’nde bir çuvalın içinde bulundu” şeklinde konuştu.

 “Ne yazık ki bu ülkede çocukların, kadınların, işçilerin katledilmeği tek bir gün bile yok”

Işık, “Eylül gibi, Leyla gibi, Irmak gibi, Müslime gibi ve kayıp olup akıbetleri hala belli olmayan binlerce çocuk gibi. Ne yazık ki bu ülkede çocukların, kadınların, işçilerin katledilmeği tek bir gün bile yok! Acımız büyük, üzüntülüyüz, öfkeliyiz! Biliyoruz ki Narin ilk değil. Türkiye kayıp çocuk vakalarında dünyada ilk sıralarda.  Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre 2008-2016 yılları arasında toplam 104 bin 531 çocuk kayboldu” diye ifade etti.

“2022 yılında çocukların karıştığı olay sayısı 601 bin 754”

Bergin Işık basın açıklamasında ‘Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri’ raporuna’ değinerek şunları söyledi:  “2 Ağustos 2023 tarihli ‘Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri’ raporunda yer alan verilere göre ise 2022 yılında çocukların karıştığı olay sayısı 601 bin 754. Bunların 16 bin 499'u ise kayıp vakaları. Aile içinde şüpheli kadın ölümleri, çocuk istismarı, erkek şiddeti, kadın emeği sömürüsü hızla artıyor ve tüm bu şiddet türleri aile denilen dört duvarın arasında gizlenmek isteniyor. İşte aileyi kutsallaştıran aynı zihniyet Narin’in cenazesi sırasında da ortaya çıkarak 8 yaşındaki kız çocuğunun tabutunun üzerine gelinlik örttü! Karanlık, çağ dışı zihniyetinizi; kadınları, çocukları adına aile dediğiniz ve şiddeti yeniden üretme ve gizleme merkezi olarak kullandığınız kurumlarınıza hapsetmenizi kabul etmiyoruz.”

Işık, “Artık yeter cezasızlık politikalarından vazgeçin, hukuku işletin. Hukuk devreye girene, kadın katliamları ve çocuk istismarı son bulana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Narin'in katledilmesi sürecindeki bütün sorumlular ortaya çıkarılana, en ağır cezayı alana kadar ve çocuklarımızın güvenle yaşayacağı ortamlar yaratılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Basın açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.