Adana'nın tanınmış foto muhabirlerinden Yüksel Hançerli'nin hayatını anlatan "Usta" belgeseli, yönetmen Hüseyin Baltacı tarafından hazırlandı. Belgeselin prömiyeri, 13 Ocak 2024 tarihinde saat 18.00'de Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği Salonu'nda gerçekleştirildi.
Hüseyin Baltacı, daha önce çektiği belgesellerle tanınan bir fotoğraf sanatçısı olarak, Yüksel Hançerli'nin yaşamını ekrana taşıdığı "Usta" belgeseli için 2021 yılında araştırmalara başladığını ve çekimlere 2022 yılı Kasım ayında start verdiklerini ifade etti.
Belgeselde, Girit Mübadeli bir ailenin çocuğu olan Yüksel Hançerli'nin fotoğraf makinesi ile tanışmasıyla başlayan hayalleri ve kariyerindeki önemli anlara odaklanılıyor. Hançerli, Adana ve Türkiye tarihinde iz bırakan birçok olaya tanıklık etmiş bir foto muhabiri olarak biliniyor.
Belgeselin kurgusu ve danışmanlığını Soner Sevgili'nin üstlendiği, sanat danışmanlığını Tannur Arat Sevgili'nin gerçekleştirdiği belgeselde, müziği Ömer Ahunbay (Jingle House) yaparken, afiş tasarımını Sezen Özyıldız Aşkın ve İngilizce çevirilerini Merve Şanlıdağ üstlendi.
Zorunlu Göç (Büyük Mübadele) sonucunda Çukurova Bölgesine yerleştirilen Girit Mübadilleri Zekiye (Tuğrul) ve İbrahim Hançerli’nin çocuğu olarak 1948 yılında Adana’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi doğduğu şehirde tamamladı.
Babası İbrahim Hançerli Adana’nın en eski fotoğrafçılarından olduğu için fotoğraf makinası ile çok küçükken tanıştı. Gazeteciliğe lise yıllarında 1967 yılında yerel yayınlanan Çukurova gazetesinde başladı. Daha sonra Tercüman ve Akşam gazetelerinin Adana bürolarında çalıştı. Gündüz okulda, diğer zamanlar ise haber peşinde koştu.
1968 yılında yüksek öğrenim için İstanbul’a gitti. Gazetecilik Yüksek Okulu’nda okurken Akşam gazetesinde foto muhabirliğine devam etti. Polis-adliye, spor ve magazin olmak üzere her dalda gazetecilik yaptı.
Yedek subaylıktan sonra TRT sınavlarına girdi. 2.500 kişi arasından seçilen 11 kişi içerisinde haber kameramanı olarak işe başladı. Kısa bir süre Ankara’da çalıştıktan sonra Adana’ya tayin oldu ve böylece Akdeniz’in ilk resmi Kameraman’ı unvanını aldı.
Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Kenan Evren, Turgut Özal, Rauf Denktaş ve Meclis Başkanlarının yurtiçi ve yurtdışı gezilerini TRT adına izledi.
1980 Moskova Olimpiyatları’nda TRT kameramanı olarak görev yaptı.
Türkiye’de ilk defa TRT verici istasyonlarından haber merkezine video görüntüsü aktarmayı başardı.
Bu nedenle TRT Genel Müdürlüğü tarafından takdirname ile onurlandırılırken Günaydın Gazetesi TV Özel Ödülü’nü aldı. Çeşitli defalar Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın kameramanı seçildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Ödülü’ne layık görüldü.
1990 yılında TRT Çukurova Bölge Haber Müdür Yardımcısı oldu. 1997 yılında emekliye ayrıldı.
Sürekli basın kartı sahibi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Çukurova Girit Mübadilleri Derneği Kurucu ve Onursal Başkanıdır.
Evli ve iki çocuk babasıdır. Emekli olduktan sonra bu kelimenin ona uygun olmadığına karar verir. Adana’nın en eski fotoğrafçılarından babası Giritli İbrahim Hançerli’nin geniş arşivini değerlendirmeye çalışır. Önce sergiler sonra fotoğraf ağırlıklı kitaplar ve mübadele ile ilgili yaşanmış hikayeleri belgesel tarzda derler. Giritli Mübadillerin Son Durağı Çukurova – Parçalanmış Ailelerin Öyküsü isimli 40 dakikalık belgesel film yaptı.
YAYINLANMIŞ KİTAPLARI
1930- 1950 Adana Fotoğrafları Yüksel Hançerlinin Objektifinden 1970 İstanbul Giritli Mübadillerin Son Durağı Çukurova- Parçalanmış Ailelerin Öyküsü-1 1930’dan Günümüze Adana Fotoğrafları-2 Adana’dan Eğitim Manzaraları Girit Mutfağının Çukurova’daki İzleri Babam ve Amcam Giritli Öksüzler Parçalanmış Aileleri Öyküsü-2 Yüksel Hançerlinin Objektifinden İstanbul 1968 Bitmeyen Aşk Girit Parçalanmış Aileleri Öyküsü-3 Mübadil Torunları Buluşuyor 1968’den Bugüne Anılarım