Hatay'da özel öğrenciler atık malzemeleri ekonomiye kazandırıyor

- Otizmli ve hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencilerin eğitim gördüğü okulda atık malzemeler çanta, tespih, lamba gibi eşyalara dönüştürülüyor - Özel eğitim öğretmeni Mehmet Gülistan: -"Buraya gelmeden önceki hayatlarıyla mezun oldukları arasında çok fazla fark var. Bizim için en önemli kazanç, toplumla bütünleşmiş oluyorlar"

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2023 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2023 12:40
https://www.ilkhaber-gazetesi.com

HATAY (AA) - CEM GENCO - Hatay'ın Antakya ilçesinde otizmli ve hafif düzeyde zihinsel engelli çocukların eğitim gördüğü okulda, atık malzemeler süs eşyasına dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.

Çevreden ve evlerinden kullanmadıkları kumaş, kıyafet, ayakkabı ve eski çanta gibi atılacak durumdaki malzemeleri Ekinci Özel Eğitim Meslek Okulu'ndaki atölyelerine getiren öğrenciler, burada hem yeteneklerini keşfediyor hem de birbirinden farklı ürünler tasarlıyor.

Eski çantaların derilerini kullanarak yeni bir çanta ya da bileklik ve kolye tasarlayan öğrenciler, atölyede konserve kutularından saksı, boncuklardan tespih, kumaş ile ip atıklarından da süs eşyası yapımını öğreniyor.

Öğrencilerin "Sıfır Atık" projesi kapsamında emekle yaptığı ürünler, farklı zamanlarda düzenlenen kermeslerde satılarak gelir elde ediliyor.

-"Çocuklarımız burada çok mutlu oluyorlar"

Okul müdürü Ahmet Açıkel, AA muhabirine 93 öğrencinin eğitim gördüğü okullarında rehabilitasyon ve meslek edindirmeye yönelik kursların bulunduğunu söyledi.

Tarım ve el sanatları kurslarında geri dönüşüm kapsamında çalışmalar yaptıklarını anlatan Açıkel, bu etkinliklerde öğrencilerin hem güzel vakit geçirdiğini hem de onların rehabilitasyonuna katkı sağladıklarını belirtti.

Kurslarda yaptıklarıyla öğrencilerin mutlu olduğunu aktaran Açıkel, "Burada çocuklarımız büyük emekle atık malzemelerden çanta, saksı, lamba ve süs eşyaları gibi çeşitli ürünler yaparak adeta sanat eserine dönüştürüyorlar. Öğrencilerimizin gerçekten bir uğraşa, rehabilitasyona ihtiyacı var. Çocuklarımız burada çok mutlu oluyorlar." diye konuştu.

Açıkel, kurslarda yapılan ürünlerin kermeslerde satılmasıyla elde ettikleri gelirle yine öğrencilerin atölyede kullanması için malzemeler aldıklarını dile getirdi.

Özel eğitim öğretmeni Mehmet Gülistan da öğrencilerin hayatlarında kullanabilmeleri amacıyla meslek kursları düzenlediklerini söyledi.

Çocukların okuldan bir meslek öğrenmenin yanı sıra sosyalleşerek mezun olduğunu belirten Gülistan, "Hayatlarında kullanabilmeleri için onlara meslek bilgilerini aktarıyoruz. Buraya gelmeden önceki hayatlarıyla mezun oldukları arasında çok fazla fark var. Bizim için en önemli kazanç, toplumla bütünleşmiş oluyorlar." dedi.

Özel eğitim öğretmeni Meryem Mızrak da kursların çocukların öz güvenine katkı sağladığını belirtti.

9. sınıf öğrencisi Deniz Konaç ise okulunda arkadaşlarıyla çok güzel çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Elif Eylül Akçay da 3 aydır devam ettiği okulunda bileklik ve kolye yapmayı öğrendiğini anlattı.

Öğrencilerden Mustafa Özbek de okuldaki atölyede kendini çok iyi hissettiğini ve burada, su kabaklarından lamba, derilerden çanta, bileklik ve kolye yaptığını belirtti.