CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanlığı'nın 2024 bütçe görüşmelerinde sert eleştirilerde bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarına atıfta bulunan Gürer, "Ülkemizde bugün adalet kavramından söz edilebilir mi?" diye sordu. Vatandaşın adaleti, iktidarın istediği şekilde şekillendirdiği algısının yaygınlaştığını ifade eden Gürer, güçlü olanın ve siyasi iktidarın talepleri doğrultusunda adaletin şekillendiği inancının derinleştiğini belirtti. Ayrıca, adaletin yavaş işlediği, hedef sürelerin tutmadığı, çalışanların özlük haklarının düzenlenmesi gerektiği ve çocuk suç oranlarının artışına dikkat çekti. Çocuklar için cezaevlerinde psikolog ve sosyolog sayısının artırılmasını talep etti.
Adalet Bakanlığının 2024 bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın adalet talebinin siyasi iktidarın isteğine göre şekillendiği inancının arttığını belirterek, "Güçlünün adaleti istediğine göre şekillenen bir adalet anlayışı, ülkemizde sorunları artırıyor" dedi. Gürer, Adalet Bakanlığı çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesi ve çocuk suç oranlarındaki artışa da dikkat çekti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un sunumunun ardından konuşan Gürer, Bakan Tunç'un "Demokrasi ve hukukun üstünlüğü; kamu güvenliğinin, sosyal barışın, toplumsal ilerlemenin ve ekonomik büyümenin temel şartıdır" sözlerine atıfta bulunarak, bu sözlere uygun bir adalet kavramının ülkede var olup olmadığını sorguladı.
GÜRER: ADALET İKTİDARA YAKIN OLANA GÖRE ŞEKİLLENİYORVatandaşın adalet talebinin güçlü ve iktidara yakın olanın taleplerine göre şekillendiği algısının toplumda yaygınlaştığını ifade eden Gürer, bu durumun hukukun tartışıldığı bir ortamda ekonominin düzelmesinin mümkün olmadığını savundu. Hak, hukuk, adaletin olmadığı yerde sorunların arttığını belirten Gürer, siyasi iktidarın izlediği yolu eleştirdi.
GÜRER: ADALET YAVAŞ İLERLİYOR, ÇALIŞANLAR MAĞDURAdaletin yavaş işleyişi konusunda da eleştirilerde bulunan Gürer, Yargıda belirlenen hedef sürelerin genellikle tutmadığını ve vatandaşın adalete ulaşımında sorunlar yaşandığını söyledi. Adalet Bakanlığı çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesi ve çocuk suç oranlarındaki artışına ilişkin verileri paylaşan Gürer, Adalet Bakanlığı çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ve cezaevlerinde görevli psikolog ve sosyolog sayısının artırılmasını önerdi. Cezaevindeki çocukların eğitimlerinin sağlanması ve psikolojik destek almalarının önemine vurgu yaptı.
Cezaevlerindeki farklı yapılanmaların varlığına dikkat çeken Gürer, bu durumu ortadan kaldırmanın zorluğunu ifade etti ve çocukların cezaevinde olduğu durumlarda eğitim ve psikolojik destek alabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.