Gürer: İthalat rekora koşuyor, yerli üretim zora giriyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin ithalatında yaşanan artışın yerli üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2023 10:39

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin dış ticaret açığının rekor seviyelere ulaştığını belirterek, ithalatın yerli üretimi zora soktuğunu söyledi.

Ağustos ayında 8,7 milyar dolarlık dış ticaret açığı veren Türkiye'nin bu yılın ilk sekiz aylık dönemindeki açığının 82,3 milyar dolara kadar yükseldiğini belirten Gürer, yaptığı açıklamada, "TÜİK'in verilerine göre bu yıl ocak-ağustos döneminde Türkiye'nin ihracatı geçen yıla göre yüzde 0,4 oranında azalarak 164,8 milyar dolara indi, ithalatı ise yüzde 3,4 oranında azalarak 247,1 milyar dolar oldu. Ağustos sonu itibariyle son bir yıllık dönemde Türkiye 118,3 milyar dolar açık verdi. Bu Türkiye'nin yıllık bazda verdiği en yüksek açığı oluşturuyor. Eğer yıl sonuna kadar böyle devam ederse Türkiye bu yıl 2022 yılındaki 109,5 milyar dolarlık dış ticaret açığı rekorunu kıracak" şeklinde konuştu.

Gürer, ithalatın artmasının yerli üretimi zora soktuğunu belirterek, "Tarım sektörünün gıda ve canlı hayvan ve ihracatının yüzde 5,8 oranında arttığı bu yılın ocak-ağustos döneminde, aynı kalemlerden yaptığı ithalat ise yüzde 25,1 oranında artış kaydetti. TUİK'in verilerine göre, Türkiye bu yıl ocak-ağustos döneminde 11 milyar 262 milyon dolarlık gıda ve canlı hayvan ithalatı gerçekleştirdi. Bu dönemde canlı hayvan ithalatı için ödenen para yüzde 634,9 oranında artarak 599 milyon dolara, et ve et ürünleri ithalatı için ödenen para yüzde 94,5 oranında artarak 195 milyon dolar oldu. Hububat ithalatı yüzde 20 artarak 4,3 milyar dolar, meyve ve sebze ithalatı yüzde 30,8 artarak 1,9 milyar dolar, kahve, çay ve benzerlerinin ithalatı yüzde 27 artarak 1,1 milyar dolar, hayvanlar için gıda ithalatı yüzde 12 artarak 1,9 milyar dolar oldu. Aynı dönemde Türkiye'nin gıda ve canlı hayvan ihracatı ise 15,8 milyar dolar oldu. Bunun 6,5 milyar dolarını meyve ve sebzeler, 3,7 milyar dolarını hububat ve hububat ürünleri, 1,1 milyar dolarını balık ve diğer deniz ürünleri oluşturdu" diye konuştu.

Bankalar rekor kâr elde etti

Ülkede yaygın yoksulluğa rağmen bankaların kârını artırdığını belirten Gürer, "Bankacılık sektörü bu yılın ilk sekiz aylık döneminde net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 oranında artırarak 350,6 milyar liraya çıkardı. Bu durum, uygulanan ekonomik politikaların dar gelirlilerden ziyade zengin kesimlere fayda sağladığını gösteriyor" dedi.

Bankalar kazanırken KOBİ'ler borç batağına saplanıyor

Uygulanan ekonomik politikaların KOBİ'leri de etkilediğini ve bu bağlamda sorunlarının arttığını söyleyen Gürer, "Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankacılık sektörüne olan kredi borçları bu ağustosta 95,3 milyar lira daha artarak 2 trilyon 964 milyar liraya kadar yükseldi. KOBİ'lerin bankalara olan kredi borçlarında yılbaşından bu yana ise yüzde 42 oranında (876 milyar lira) artış kaydedildi. KOBİ kredilerinin 52,6 milyar liralık kısmını zamanında ödenmediği için bankalar tarafından takibe alınmış ve henüz varlık yönetim şirketlerine satılmamış krediler oluşturuyor" dedi.