Gürer: Buğday alım fiyatından memnun olan bir çiftçi bile yok

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yanlış hayvancılık politikaları ve destekler üzerine bir konuşma yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2024 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 10:21

Gürer, konuşmasında yem fiyatlarındaki artışın hayvancılıktaki sorunları artırdığını ve benimsenen yanlış politikalar nedeniyle hayvan varlığının azalması sonucu 16 ayda 1 milyon baş hayvan ithal edilerek çözümün ithalatta arandığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılığın sorununu çözmek için öncelikle işe yemden başlamak lazım. Yem sorunu çözülmeden hayvancılığın sorunları çözülmez çünkü hayvancılığın yüzde 70 giderini oluşturan yemdir. Özellikle ithal yemlerdeki fiyat artışı hayvancılığı önemli ölçüde riske sokmuştur” dedi.

Ömer Fethi Gürer, sözlerine şu şekilde devam etti: “Esasında diğer fiyat artışlarına göre etin pahalı olduğunu söylemek de çok gerçekçi olmaz çünkü hayvanın bir yıllık bakımıyla oluşan masraf ve giderlerinden sonra rafa yansıyan et fiyatları zeytine bakarsanız, diğer sebzeye bakarsanız yine de uygun bir fiyat gibi görülür.”

“TÜRKİYE'DE HAYVANCILIĞI GELİŞTİRMEK İÇİN DOĞRU POLİTİKALAR UYGULANSAYDI BUGÜN YAŞANAN SORUNLAR OLMAYACAKTI”

Ömer Fethi Gürer, “Özellikle Türkiye'de ithalata dayalı bir politikayla sorunları çözme anlayışı bugünkü yaşadığımız sorunun temelini oluşturuyor. On altı ayda 1 milyon baş hayvan ithal edildi. Bunun yanı sıra, on altı ayda ithal edilen et ise 57.693 ton. 572 milyon 716 bin dolar et için yurt dışına verdik. Türkiye'de hayvancılığı geliştirmek için doğru politikalar uygulansaydı bugün yaşanan sorunlar olmayacaktı” diyerek ifade etti.

"ÇİFTÇİNİN KURBAN UMUDU DA SUYA DÜŞTÜ"

1940 yılında bu ülkede 44 milyon hektar mera alanı varken bugün iktidara göre 14 milyon hektar, farklı kaynaklara göre 12 milyon hektar mera alanı olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasının devamında şunlara yer verdi: “Mera hayvancılığını bitirmişiz, hayvanı kapalı alanda on ik ay beslemek durumundayız. İşte, besicilere gidiyoruz, kurban için umutları vardı ama geçen yıla göre müşterisinin en az yüzde 30 daha az geldiğini söylüyor, hayvanını satamıyor, satamadığı süre için de oturup bir hesap yapıyor, Türkiye'de uygulanan faiz politikasını dikkate alarak diyor ki: "Bu hayvanları elimden çıkarsam faizden daha çok gelir sağlayacağım." Böylece, hayvancılığa karşı bakışı da olumsuzlaşıyor. Keza, küçük, aile tipi işletmelerde artık ahıllar boşaldı. 1 ila 10 hayvanı olan bu işi yapamıyor çünkü çiftçilik yapmayanın hayvancılığı sürdürebilmesi artık olası değil. Yem fiyatlarının dışında, ahır giderleri ile veterineri, aşısı, işçisi, çobanı derken hayvancılık sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Uygulanan yanlış politikalar tüketiciye doğal olarak olumsuz yansıyor.”

DOĞRU POLİTİKALAR İLE SORUNLAR AŞILABİLİR

Hayvancılıkta yaşanan sorunların doğru politikalarla aşılabileceğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Öngörülebilir bir politikayla dişi inek kesime giderken onun kesimi engellenseydi bugün bu sorun olmayacaktı. Hayvancılıkta bugün bir hayvandan en az 3 ile 5 yavru alınır ama dişi ineğin kesime gitmesiyle orada sorun oluştu. Hayvan hastalıklarının önüne geçilemedi, buzağı ölümleriyle ilgili gerekli çalışmalar yeterli ölçüde yapılamadı.” diye konuştu.