Gizem Sahip: Cezasızlık politikaları kadınların hayatını tehdit ediyor

Adana'da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri ve Genç Feministler, İstanbul’da iki genç kadının öldürülmesini protesto etmek için Atatürk Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Platform üyesi Gizem Sahip, kadın cinayetlerinde cezasızlık politikalarının kadınların yaşamını tehdit etmeye devam ettiğini ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 09:29

Adana'da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri ve Genç Feministlerle bir araya gelerek, İstanbul’da 19 yaşındaki İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in Semih Çelik tarafından öldürülmesini protesto etmek amacıyla Atatürk Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Adana Kadın Meclisi üyesi Gizem Sahip, kadın cinayetlerindeki cezasızlık politikalarının kadınların hayatını tehdit etmeye devam ettiğini vurguladı. Sahip, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini ve 6284 sayılı yasanın uygulanmasının kadınların yaşam hakkı için hayati önem taşıdığını belirtti.

Gizem Sahip, “Geçtiğimiz gün İstanbul'da iki genç kadın Semih Çelik tarafından vahşice öldürüldü. İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil. Failin daha önce defalarca İkbal'i tehdit ettiği, İkbal'in şikayetlerinin olduğunu ortaya çıktı. Koskoca bir şehrin surlarında bir kadın öldürüldü. Ve ortaya çıkan önemli bir gerçek de şikayetlere rağmen hiçbir önlem alınmamış” diye ifade etti.

“Tüm bunlar tesadüf değil”

Gizem Sahip benzer bir olaya daha örnek vererek açıklamasında şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde yine İstanbul'da sokak ortasında bir kadın arkadaşımızın iki erkek tarafından taciz edildiğini ve faillerin serbest bırakıldığını öğrendik. Failler, tepkilerden sonra gözaltına alındı ve tutuklandı.  Biz eylem çağrıları yaptıktan sonra ise Mersin'de Sonay Öztürk'ün birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldüğünü öğrendik.  Tüm bunlar tesadüf değil.  Cezasızlık politikalarına devam ettikçe kadınlar şiddete uğramaya devam ediyor, kadın cinayetleri artarak devam ediyor. Kadına ve çocuğa yönelik suçlardan kaydı olan failler, ellerini kollarını sallayarak geziyor. Ve yaşam hakkımızı bile elimizden alabileceğini düşünüyor. Eylül ayında 34 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 20 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Raporumuzu yayınladığımız gün 3 kadın daha öldürüldü. Artık toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir halk sağlığı sorunu boyutunda.”

“Kadınlar, kendisini yaşatacak olanın 6284 olduğunu çok iyi biliyor”

Gizem Sahip, “Kadınlar artık sizin taziye mesajlarınızı görmek istemiyor. Henüz hayattayken kadınları yaşatacak önlemler aldığınızı görmek istiyorlar. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u uyguladığınızı görmek istiyorlar. Çünkü kadınlar, kendisini yaşatacak olanın 6284 olduğunu çok iyi biliyor. 6284'e en ufak bir saldırı kadınların yaşam hakkının tartışmaya açılması anlamına gelir. Kimse kadınların yaşam hakkını tartışmaya açamaz, açmaya kalkmasın” şeklinde konuştu.

“6284 Seferberliği kadınlara güç verecek”

Sahip, “Yakın zamanda bir seferberlik başlattık: 6284 seferberliği. Her yerde anlatacağız bu kanunu. Bütün kadınlarla birlikte uygulatacağız. Bu seferberlik kadınlara güç verecek. Sevgili kadınlar, her kim ki şiddet karşısında gözünü kulağını kapatıyorsa, görevini ihmal edip kadınların öldürülmesine neden oluyorsa her birinin tek tek peşine düşeceğiz. Sevgili kadınlar, gelin bu gidişatı birlikte değiştirelim. Kadın cinayetlerini birlikte durdurabiliriz, durduracağız. Hepinizi bu mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz. Gelin kadınları yaşatalım. 6284'ü uygulatalım” diye ifade etti.