Gaziler Günü dolayısı ile Adana'da Atatürk Parkı’na çelenk bırakıldı

19 Eylül Gaziler Günü kapsamında Adana'da Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kurum amirleri, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 13:37

19 Eylül Gaziler Günü’ dolayısıyla Adana'da Atatürk Parkı’nda çelenk sunma  töreni düzenlendi. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özeren, kurum amirleri, Adana milletvekilleri, şehit aileleri ve gaziler törene katıldı. Çelenk sunma işleminin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Coşkun Adaber, törende günün anlam ve önemi için yaptığı konuşmada, Sakarya Meydan Muharebesi'nin ardından 19 Eylül 1921'de Mustafa Kemal Atatürk’e verilen 'gazi' unvanının 103. yıldönümünü anarak, Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarını sunduktan sonra program sona erdi.

“Bu unvanın varılışının 103.yıldönümünde gazı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımızı ifade ediyoruz”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Coşkun Adaber, “Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasından sonra Türk milleti adına TBMM’si 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına zaferin mimarı Başkomutan Mustafa kemal Atatürk’e 'gazi' unvanı ile 'mareşal' rütbesini tevcih etmiştir. Bugün, bu unvanın varılışının 103.yıldönümünde gazı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımızı ifade ediyoruz” dedi.

"Canı pahasına şehit ve gazı olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır”

Coşkun Adaber, “19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür Başkomutan Mustafa kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ordusu, yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da, 22 gün 22 gece suren dünyanın en uzun ve kanlı meydan muharebesinde yenerek, bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan yunan ordusu, bir sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak 9 eylül 1922'de topraklarımızdan tamamen atıldı. Böylece Yunanlıların küçük hayalleri egenin serin sularında son buldu. Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yasamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen azız milletimiz, bu uğurda şehit ve gazı olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde vardığı varoluş mücadelesinin şifresi 'ölürsem şehit, kalırsam gazi' deyisinde saklıdır” diye ifade etti.

Aber, “Hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan, millet, bayrak için yediden yetmişe emperyalist devletlerin topyekûn saldırılarına karsı mücadele ederek bize bu cennet vatanı emanet eden şehitlerimiz ile, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, ebediyete intikal eden tüm gazilerimize bu özel günümüzde rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlıklar diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.