Eşine vermek istediği böbrek başkasına takılınca hukuki süreç başlattı

Adanalı Feyyaz Sevimli, Medicana International İstanbul Hastanesinde eşinden nakil edilmesi gereken böbrek yerine 'çapraz nakil' ile başka bir böbrek takıldığını öne sürüyor. Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili soruşturma izni verdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 12:15

65 yaşındaki Feyyaz Sevimli, 2021 yılında böbreği tamamen çalışmaz hale geldikten sonra, eşinin böbreğinin nakil edilmesi amacıyla Medicana International İstanbul Hastanesi’ne başvurdu. Eşinin böbreği uyumlu bulundu ancak hastanede yapılan bir değerlendirme sonucunda çift, 'çapraz nakil' işlemine zorlandığını iddia ediyor.

Çapraz Nakil İddiası

Sevimli’nin eşi Sonay’ın (38) böbreği, Feyyaz Sevimli’ye nakil edilmek üzere uygun bulunmuştu. Ancak, hastanedeki doktorlardan biri, çiftin sağlığını gerekçe göstererek onları çapraz nakil işlemine yönlendirdi. Bu süreçte, “Karı-kocanın böbrek nakli uygun değil. Bu böbrek atar, iyi çalışmaz” şeklinde ifadeler kullanıldığı iddia ediliyor.

Takılan Böbrek Yüzde 7 Çalışıyor

Ameliyat sonrası Feyyaz Sevimli, nakil olan böbreğinin rejeksiyona uğradığı ve sadece yüzde 7 çalıştığı bilgisini aldı. Sevimli, aynı yıl Haziran ayında yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu ve burada böbreğinin durumunun kritik olduğu belirlendi. Sevimli, İstanbul'daki hastaneye yeniden başvurduğunda doktorların bu durumu ciddiye almadığını öne sürdü.

Yeniden Nakil Süreci

Feyyaz Sevimli, 2022 yılında Antalya’daki özel bir hastanede yeniden böbrek nakli oldu ve sağlığına kavuştu. Ancak yaşadığı sürecin zorluklarını unutamadığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı İnceleme Başlattı

Sağlık Bakanlığı, yaşanan olaylarla ilgili inceleme başlattı ve doktorlar hakkında soruşturma izni verdi. Raporlarda, eşinin böbreği uyumlu olmasına rağmen farklı bir böbrek nakledildiği belirtildi. Ayrıca, çapraz nakilin komisyon kararı gerektirdiği vurgulandı.

Feyyaz Sevimli’nin Açıklamaları

Feyyaz Sevimli, “İlk başta çok sevinmiştik ancak sonra doktor gelip, ‘Eşinden böbrek alırsan atar’ dedi. Bizi çapraz ameliyata ikna ettiler. Daha sonra böbreğimin sadece yüzde 7 çalıştığını öğrendim,” dedi. Ayrıca, “Eşimin böbreği başkasına verildi. Evimi, arabamı kaybettim ve şu an tek böbrekliyim,” ifadelerini kullandı.

Sonay Sevimli'nin Üzüntüsü

Sonay Sevimli ise, eşine vermek istediği böbreğin başkasına takıldığını bilmenin üzüntüsünü yaşıyor. “Böbreğimin kimde olduğunu bilmiyorum. Maddi manevi çok zorluklar atlattık. Hakkımızın aranmasını çok istiyorum ve devlete güveniyorum,” dedi.