Eren: Türkiye ve Dünya'daki gelişmeler emekçileri derinden etkiliyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi, bir yıllık değerlendirme toplantısında Türkiye ve dünya genelindeki sorunlara dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 12:44

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi, bir yıllık değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, sendika başkanı Erol Eren, Türkiye’nin ve dünyanın mevcut durumunu değerlendirerek, savaşlar, göçler ve sağcı ideolojilerin yükselmesi gibi sorunlara dikkat çekti. Ayrıca, Adana'da 30 haftadır devam eden Vergide Adalet eylemlerine de değinen Eren, Türkiye'deki gelir dağılımındaki bozulma ve sosyal hizmetlerdeki yetersizliklere dikkat çekerek var olan sorunların çözülmemesi durumunda eylem yapacaklarını belirtti.

Ses Şube Başkanı Erol Eren, “Kuşkusuz dünyadaki gelişmeler Türkiye'yi de derinden etkilemektedir. Savaşlar göçler emeğe, emekçiye emekliye ,işçiye, hayvana, ormana, toprağa, suya yönelik saldırılar sağcı ideolojilerin yükselmesi ırkçılık bunlar arasında sayılabilir  Dünyada ve Türkiye'de kapitalist sistem yarattığı krizden çıkış yolu olarak bu dönemde .Savaş politikalarını önceki dönemde olduğu gibi sürdürmeye devam etmiştir. Sürekli çatışma ve savaş alanı yaratılıyor yaratılmaktadır. Bugün küresel kapitalizm tarafından dünya halklarına yaşatılan en büyük en insanlık dışı sorunlar savaşlar ve savaşların neden olduğu göçlerdir” diye ifade etti.

“Gelir dağılımı hem dünya ölçeğinde hem de Türkiye'de bozulmuş durumda”

Erol Eren Adana’da 30 Haftadır devam eden Vergide Adalet eylemine değinerek şunları söyledi: “30 haftadır yaptığımız vergide Adalet eylemlerinin TÜİK'e karşı düzenlenen protestoların işçi eylemlerinin, görmezden ,duymazdan bilmezden geliniyor. Yeni paketlerle vergide adaletsizlik  daha da artırılıyor .Kamuda tasarruf paketi veya diğer paketler uygulamaya koyuluyor derinleşen ekonomik krize karşı çıkış yolu olarak gördükleri ücretlerde artış yapılmayarak enflasyonda düşüşün sağlanmaya çalışılması gibi akıl dışı uygulama adaletsiz vergilendirme çeşitli ve güvence istihdam modelleri ile işçi ,emekçi ve emekliler açlık sınırının altında bir yaşamaya mahkum edilmiş .Onlarla beraber halk yoksullaştırılmıştır. Gelir dağılımı hem dünya ölçeğinde hem de Türkiye'de bozulmuş ve bu durumda sınıfsal çelişkiler derinleştirmiştir. Buna paralel olarak artan memnuniyetsizlik toplumda yeterince karşılığını bulmamıştır. Sağlık alanında yaşanılan sorunlar mobbing, liyakatsızlık, güvencesizlik ,yüksek vergi kesintileri ,angarya, düşük ücretler, yemeklerin sağlıklı olmaması ,yapılan işten sağlıklı kanser gibi hastalıklara yakalanma ,boyun ,omuz dizilerde, rahatsızlık sağlıkla şiddet aşı karşılıklı ASM'lerin bina sorunu ,tasarruf paketi ve şiddettir .”

"Adana'da sorunların çözülmemesi durumda farklı biçimde eylemler gündememizde"

Adana var olan sorunların çözülmemesi durumunda eylem yapacaklarını belirten Eren şunları söyledi: “İlimizde bu sorunların çözümüne yönelik yöneticilerle görüşmeler yapılmakta sorunların çözülmemesi halinde ise farklı eylem biçimleri ile konu gündemde tutulmaktadır. Sosyal hizmetlerde ise hak temelli hizmet yerine yandaşlık ilişkisini güçlendiren bağımlılık yaratan politikalar halen devam etmektedir. Hizmete ihtiyaç duyan yaşlı kadın ve çocukların yerleştirileceği sosyal hizmet kuruluşları yetersiz olduğundan sırada bekletilmekte huzurevi başvurusu yapmış ve işlemleri tamamlanmış yaşlılar sırada beklerken ölüm haberleri alınmaktadır. Maliyeti yüksek olan sosyal hizmet kuruluşlarına (huzurevleri engelli kurum bakım) hizmeti talebi azaltmak için uygulanmaya koyulan Engelli Evde Bakım Hizmeti  engellinin yakını olan bakım hizmeti verenlere düşük ücretler. Hastanelerin iş yeri, hastaların müşteri haline geldiği bu sistemde sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesinde karlılık göz önünde tutulmuş niteliği değil niceliğe öncelik verilmiştir.”