Sahte emlakçıların önüne geçilebilmesi için yapılan düzenleme ile artık vatandaşlar emlakçıları e- devlet üzerinden yetkilendirecek.
İlkhaber Gazetesi'nden Mehmet Şükrü KÖSEOĞLU'nun haberine göre; Emlak sektöründe internet sitelerinde ve sosyal medya platformlarında sahte ilanlar yer alıyor. Bu ilanlar nedeniyle tüketicide mağdur oluyor. Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, emlakta “Doğrulanmış İlan” düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uygulanmaya başlanmasıyla birlikte sektörde sahte ilanların, ilan kirliliğinin ve tüketici mağduriyetlerinin ortadan kalkacağını söyleyen Uçar, "Doğrulanmış İlan" düzenlemesiyle, aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesine imkan tanınırken, yetkilendirme süresinin de 3 ay olarak belirlendiğini anımsattı.
Yetkinin e-devlet üzerinden vatandaşlara verileceğini belirten Uçar, “Vatandaşlar, e-devlet üzerinden emlakçıyı yetkilendirecekler. Yeni başlayan bu uygulamayla emlakçı almış olduğu yetkiyle ilanını siteye girebilecek. Bakanlık yetkililerinin açıklamasına göre uygulama ilk etapta yazılı yere geçiş sürecini kapsayacak. Ancak yılbaşı itibarıyla da tamamı Doğrulanmış İlan olarak çıkması mecbur olacak. Uygulama, sektörde sahte ilan verilmesi, vatandaş mağduriyeti gibi konularını ortadan kaldıracaktır. Uygulama, emlak sektöründe güveni ve şeffaflığı artırmak amacıyla önemli bir yenilik. Hem alıcıların hem de satıcıların mağduriyet yaşamasının önüne geçilmesi hedeflenen 'Doğrulanmış İlan” sistemi, sadece gerçek ve güvenilir ilanların yayınlanmasını sağlayarak, dolandırıcılık ve yanıltıcı bilgilerle mücadele edilmesine imkân tanıyacak. ” diye konuştu.
Vatandaşların akrabaları içinde doğrulanmış ilanı yayınlayabileceklerini söyleyen Uçar, “Vatandaşlar kendisi dışında birinci derecede akrabası için de doğrulanmış ilan yayınlayabilecek. Yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanlarını için zorunlu olacak. Tapusu bulunmayan taşınmazlar, uygulama dışında kalacak. Bunlara ilişkin ilanlar platformlarda yer alabilecek ancak, tapu kaydının olmadığı belirtilecek” şeklinde konuştu.
Sahte ilanların, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesiyle, piyasada fiyat istikrarı sağlanacağını anlatan Uçar, “Sektördeki bu yenilikle birlikte, emlakçılık mesleğinin standartları da yükselmiş olacak. Diğer kentlerde olduğunu gibi Adana’nın emlak piyasası da daha güvenilir bir hale gelecek. Emlakçılar bu uygulamayla birlikte yetki belgesi alacak. Yetki belgesi ise Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilecek. Sahte ilanların, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesiyle, piyasada fiyat istikrarı sağlanacak” ifadelerini kullandı.