Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Akın Doğan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Limon fiyatlarının yükselmesinin nedeninin depolara bu yıl az konulan limon nedeniyle fiyatların yükseldiğini söyledi.
İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Geçtiğimiz yıl para etmemesi nedeniyle çiftçilerin ağaçlarını kestiği limonlar bu yıl aşırı pahalandı. Geçen yıl hasat döneminde depolara az konulan limonların bir bölümünün de çürümesi fiyat artışlarında ki etken olarak gösterildi.
Narenciye üretiminin merkezlerinden olan ve Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 45’ini üreten Adana’da limon fiyatları 80 ila 100 liralara kadar yükseldi. Geçtiğimiz yıl 5 liradan satılan limonlar para etmediği için çiftçiler üzerlerinde limon varken ağaçlarını kesmişti. Bu yıl ise depolara konulan ürünün az olması ve uygun bir şekilde toplanılmayan ürünlerin depolarda çürümesi nedeniyle fiyatlar aşırı yükseldi.
ÜRÜNLER DEPOLARDA MUHAFAZA EDİLİYORYüreğir Ziraat Odası Başkanı Akın Doğan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Limon fiyatlarının yükselmesinin nedenini anlatan Doğan, limon fiyatlarının yüksek olmasının nedenin depolara az ürün konulmasından kaynaklandığını dile getirdi. Kendisinin de çiftçi olduğunu aktaran Doğan, “ Ben de çiftçiyim aynı zamanda. İşin içindeyim. 2022 yılının Kasım ayından hasat sonrası depolara çok fazla limon konuldu. Kasım ayından, 2023 yılının Ocak ayına kadar olan dönemde depolar limon doluydu. Bu depolara konan limon Nevşehir'in Ürgüp İlçesi’nde e yeraltı mağaralarına, Mersin’de soğuk hava depolarına konuldu. Toros Dağları'nın eteklerinde soğuk yerlerde bu ürünler muhafaza ediliyordu” dedi.
DEPOLARA ÜRÜN AZ KONULDULimonların 2023 yılının Şubat ayından, 2023 yılının Ağustos ayındaki yeni mahsul çıkana kadar peyderpey piyasaya sürüldüğünü dile getiren Doğan, “ Depoya ürün girdiği için tüccar ve çiftçiler yüzde elli, altmış, yetmiş oranında zarar etti. Geçtiğimiz yıl tekrar aynı durum olur diye, limon para etmez diye depoya ürün az konuldu” diye konuştu.
Limon hasadı için tarım işçisi bulmakta zorlanıldığını anlatan Doğan, “Çiğli havada limon toplanılmaz. Ta ki gün içerisinde sabah gittiğinde çiğ varsa o gün bekleyecek, çiğ kuruduğunda hasadı yapılacak. Bazı fabrikalar paketleme tesisleri yüzde elli, altmış, yetmiş kapasiteli çalıştı. İşçiye, ‘şunu şöyle yap, böyle yap, düzgün kes’ deme şansı olmadığı için limonu rastgele kasaya hızlı bir şekilde döktüler. O ürünler depoya girdiğinde yüzde elli fire verdi. Sezona ürün yetişmeyince limon fiyatları birdenbire arttı” şeklinde konuştu.
DEPOLARDAN 45-55 LİRA ARASINDAN ÇIKIYORDepolardan Sebze Meyve Hali’ne çıkan ürünün fiyatını 45-55 lira arasında değiştiğine dikkat çeken Doğan, “Tabii ki İstanbul'da bunun toptan maliyeti hani elli beş altmış civarında. Marketlerde yetmiş beş, bazı yerlerde yüz lirayı bulan fiyatları var. Toptan elli liraya giden limonun yarısı çürüdüğü için aslında burada çiftçi, tüccar bu limondan çok para kazanmıyor. Ürün az olduğu için. Fiyat yüksek ama depoya koyduğu limondan dolayı sıkıntı var” ifadelerini kullandı.
DOPALARA ÜRÜN KONULMAZSA YURT DIŞINDAN GETİRİLMEK ZORUNDA KALINIRTicaret Bakanlığı’nın depolara baskın yaptığına dikkat çeken Doğan, “Ticaret Bakanlığı lütfen gidip de depoları falan basmasın. Bu ürün depoya konmazsa biz şubattan -ağustos ayına kadar limon bulamayız. Yurt dışından limon getirmemiz gerekir. Depolar basılmamalı. Zaten tüccar, çiftçi o ürünü depoya koyduğunda hasat sezonuna kadar piyasayı izler. Limon azsa depolardan çıkan ürünler sayesinde fiyat düşer. Limon çoksa fiyat düşer. Bu serbest piyasa. Bunu bırakın bir ay pahalı yeriz ama fiyatlar oturur. Bakanlığın depoları basmaya devam etmesi durumunda seneye tüccar, çiftçi limonu depoya koymaz. Daha pahalı olur fiyatlar” dedi
Doğan, çiftçilerin tüm girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirtti. Çiftçilerin DSİ sulama kanallarından kullandıkları su için ödedikleri fiyatın aşırı yüksek olduğunu aktaran Doğan, “Adana, Türkiye’nin, narenciye üretiminin yüzde kırk beşini tek başına üretiyor. 2023 yılında Devlet Su İşleri sulama kanallarından 200 dönüm için narenciye sulamasına ödediğimiz para 15.684 liraydı. Bu yıl sulama fiyatlarına gelen yeni zamlarla birlikte 88.447 lira ödememiz gerekiyor. Çiftçimiz 2023 yılında hangi üründen para kazandı ki? 2024 yılında narenciye yok denecek kadar az. Çiftçimizin hiçbir ürününe bu kadar zam gelmemişken, Devlet Su İşleri çiftçiyi düşünmeden hesap yapıyor. Çiftçi bu borçları ödeyemez” dedi.
ADANA MAALESEF SAHİPSİZ BIRAKILIYORAdana Milletvekillerine seslenen Doğan, “Milletvekili olarak çiftçilerimize sahip çıkmanızı istiyoruz.
Adanalı çiftçilerimizin sorunlarını sizlere iletiyoruz, ancak çiftçimizin sorunlarına yönelik bir cevap dahi alamıyoruz. Adana, ülke tarımının başkenti ve önemli bir şehir olmasına rağmen, milletvekillerimiz tarafından maalesef sahipsiz bırakılıyor. Sorunlarımızı dikkate almanız ve çözüm önerileri ile bizlere destek olmanız umuduyla” diye konuştu.