Çukurova Üniversitesi'nde asistan doktorlardan nöbet ücreti ve ek ödeme eylemi yaptı

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan asistan doktorlar nöbet ücreti ve ek ödeme alamadıkları için eylem yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 16:31

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan asistan doktorlar nöbet ücreti ve ek ödeme alamadıkları için eylem yaptı.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Tıp Fakültesi bahçesinde bir araya gelerek açıklama yapan asistan doktorlara bazı sendikalar da destek verdi. Burada asistan doktorlar adına konuşan Balcalı Hastanesi Asistan Temsilcisi Dr. Mehmet Kanık, aylardır kendilerine haksızlık yapıldığını, kendilerinin ikinci palana atıldığını söyledi

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Kanık canlarını dişlerine takarak çalıştıklarını dile getirerek, "Bizler Çukurova Üniversitesi Balcalı E.A. Hastanesi'nde canımızı dişimize katarak gece gündüz demeden çalışan, yeri gelince doktor, yeri gelince hemşire, yeri gelince personel, yeri gelince hastanede hasta sedyelerini çeken görevli ama hiçbir zaman hak ettiği değeri görmeyen asistan doktorlarız. Bugün burada hakkımızı aramak için toplandık. Aylardır bizlere yapılan haksızlığı, ikinci plana atılışımızı dile getirmek için toplandık. Bizler aylardır nöbet ücretlerimizi ve diğer ek ödeneklerimizi zamanında alamıyoruz" dedi.

Ocak ayından beri ödemelerinin ileri tarihe kaydırıldığına dikkat çeken Kanık, "Bu yılın Ocak ayına kadar ek ödemeler ve nöbet ücretleri en geç ayın 20'si gibi hesabımıza geçerdi. Hepimiz planlarımızı, ödemelerimizi, kredilerimizi bu tarihe göre planlanmıştık; fakat Ocak ayından beri bu ödemeler hep ileri tarihe kaydırılmaya başlandı. 3-4 ay önce yine bu sebeple önceki başhekimimiz Hafize hocamızın kapısına geldik. Kendisi bizimle konuşma tenezzülünde bile bulunmadı. Başhekim yardımcısı Mustafa hocamız bizle diyaloga geçti ve ödemelerin zamanında yatırılmaya çalışılacağını belirtti. O zamandan bu zamana değişen hiçbir şey olmadı, aksine her şey daha da kötü hale geldi" diye konuştu.

Mağduriyet yaşadıklarından yakınan Kanık, "Maaşlarımızdan daha fazla yer kaplayan bu ödenekler düzenli yatırılmadığı için mağduruz. Mayıs ayına ait nöbet paralarımız hala hesaplarımıza yatırılmadığı için mağduruz. Yabancı uyruklu arkadaşlarımızın en önemli geçim kaynağı bu nöbet ücretleri olduğu için mağduruz. Mağduruz ama hala köle gibi çalışmaya da mahkumuz. Yönetimle konuştuğumuzda ya maliyeden para gelmediği, ya gelen paranın bankada bekletildiği veya gelen paranın nöbet için değil de başka giderlerde kullanıldığı cevabını alıyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılanın kabul edilebilir bir durum olmadığını anımsatan Kanık, "Bunlar asla kabul edilebilir durumlar değil. Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz hakkımızı terimiz alnımızda henüz kurumamışken almak istiyoruz. Bir diğer konu, Adana Şehir Hastanesi hemen dibimizdeki komsu eğitim araştırma hastanemiz. İki hastane arasındaki performans ücreti farkı kabul edilemez düzeylerde seyretmekte. En son 3 yıl önce bize yapılan performans düzenlemesinden sonra tekrar bir iyileştirme yapılmadı. Bu da aynı görevi yapan meslektaslarımızla aramızda ciddi performans ödemesi farkına neden olmakta" dedi.

Deprem tazminatlarına vurgu yapan Kanık, "Bir üçüncü konu: Yakın geçmişte büyük bir deprem felaketi yaşadık. Yaşanan bu büyük felakette bir çoğumuz ailesini, yakınlarını, evini kaybetti bir çoğumuz da psikolojik çöküntüye girdi. Buna rağmen hiç durmadan şifa dağıtmaya devam ettik. Depremden ötürü deprem bölgesinde çalışan memurlara deprem ödeneği altında ödeme yapıldı. Sarıçam ilçesi ödeme dışında bırakıldı, dolayısıyla Balcalı Hastanesi de öyle. Bizler deprem döneminde hastanelerde gece gündüz mesai yaptık, gece gündüz ameliyatlara girdik, ailemizi evde yaşadığı psikolojik yükle başbaşa bıraktık işimize geldik. Balcalı Hastanesi çalışanlarına deprem ödeneğinin ödenmemesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Kanık taleplerini şöyle sıraladı;

"İlk olarak nöbet ücretlerinin ve performans ödemelerinin ayın 20sinden önce yatırılmasını, yatırılmasında aksaklığa neden olan tüm durumlar için çözüm üretilmesini talep ediyoruz. İkinci olarak rektörlük ile görüşülerek performans ödemelerinde yeni bir iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz. Üçüncü olarak deprem ödenekleri için ciddi bir adım atılmasını, yetkililerle görüşülerek çözüm üretilmesini talep ediyoruz. Bizler fazlasını değil hakkımız olanı istiyoruz."

Açıklama sonrası alkış çalan asistan doktorlar seslerini duyurmaya çalıştı.