CHP’li Bulut: “İlaç Krizi Kapımızı Çalıyor”

CHP’nin eczacı kökenli Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, seçim sonrasında döviz kurlarının rekor kırması ile birlikte vatandaşa ilaç yokluğu olarak yansıyacağını ve Sağlık Bakanlığı’nın da ilacın yok düşmemesi için önlem alması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2023 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2023 11:10
ilkhaber-gazetesi.com

AYDIN GÖKÇEOĞLU

ADANA (İLKHABER) -  CHP’nin eczacı kökenli Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, seçim sonrasında döviz kurlarının rekor kırması ile birlikte vatandaşa ilaç yokluğu olarak yansıyacağını ve Sağlık Bakanlığı’nın da ilacın yok düşmemesi için önlem alması gerektiğini söyledi.

Bulut,  “Türkiye’de ilacın fiyatlaması Avro kuru üzerinden yapılıyor. Şu an 10,76 TL, reel kurun yarısından daha az. Firmalar bu kur üzerinden ilaç satışı yapmayacak. İlaç yoka düşecek, tedaviler aksayacak, kronik rahatsızlığı olanlar, şeker hastaları, kanser hastaları mağdur olacak” dedi.

İlaç krizi ile karşı karşıya olduğumuzu ve bunun ilaçların yoka düşmesi ile neticelenebileceğini artık kapımızı çaldığını kaydeden Bulut, "Seçim sonrası Türk Lirası’ndaki rekor değer kaybının eczanelerde ilaç yokluğu olarak vatandaşa geri dönecek. Şu anda bile bazı ilaç kalemlerinde yoklukların yaşanıyor. Stratejik bir ürün olan ilaçta mutlak yurt dışına bağımlı olduğumuzu söylemek istiyorum." dedi.

CHP’li Bulut, Türkiye’de ilacın fiyatlaması Avro kuru üzerinden yapıldığını, geçtiğimiz sene eczanelerde kanser ilaçlarından diyabetik ilaçlara, grip ilaçlarından aşılara kadar ilaç yokluğunun 650 kaleme ulaşması sonucu kurun 3. kez güncellenmek zorunda kalındığı ifade etti.  

Bulut, “Eczanelerde ilaç yokluğu kaçınılmaz. Artan döviz kuru ve ilaç firmalarının zam beklentisi sebebiyle yüzlerce ilaç eczane raflarında bulunamayacak. Şu an ilaç için ödenen Avro kuru 10,76 TL. 1 Avro’nun 25.5 TL olduğunu göz önüne aldığımızda reel kurun yarısından bile daha az. İlaç Avro kuru ile güncel Avro kuru arasında uçurum var. Firmalar bu kur üzerinden ilaç satışı yapmayacak. İlaç yoka düşecek, tedaviler aksayacak, kronik rahatsızlığı olanlar, şeker hastaları, kanser hastaları mağdur olacak. Türkiye’de yeterince ilaç üretilmiyor. Yerli üretici ‘bu maliyetlerle ilaç üretmek mümkün değil’ diyor.  Ya çok az miktarda ilaç üretiyor ya da hiç üretmiyor. İlaç Avro kurunun düşük olması nedeniyle tedaviye giren yeni molekül ilaçların, yeni nesil ilaçların yüzde 80’i Türkiye’ye gelmiyor. Firmalar ‘bu kur üzerinden ilaç satmam” diyor. İlaç krizinin son yıllarda sürekli yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin kalıcı bir çözüm getiremiyor. Sağlık Bakanlığı, yerel sektörün ayakta kalmasını, vatandaşların ilaca, sağlığa ulaşmasını sağlamak zorunda. Yerli üretici teşvik edilmeli.”