Cahit İncefikir; Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele ciddiye alınmalı

Akdeniz Meyve Sineği (AMS) ile mücadelenin üreticiler için önemine dikkat çeken Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, “Yaz mevsiminin aşırı sıcak olmasıyla birlikte başta bölgemiz ve ülkemiz için büyük katma değer sağlayan narenciyenin yanı sıra nar, hurma, kayısı, muz, nektarin, şeftali gibi çeşitlerin korkulu rüyası olan Akdeniz Meyve Sineğininin dönemindeyiz.. Bu ürünler AMS’ye konukçuluk eden türler ve bu yıl ikinci toplu mücadele yapılacak. Üreticilerimiz bunu çok ciddiye almalı ve tüm paydaşlarımız el birliği ile mücadele etmeli.” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2024 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2024 15:15

Akdeniz Meyve Sineği (AMS) ile mücadelenin üreticiler için önemine dikkat çeken Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, “Yaz mevsiminin aşırı sıcak olmasıyla birlikte başta bölgemiz ve ülkemiz için büyük katma değer sağlayan narenciyenin yanı sıra nar, hurma, kayısı, muz, nektarin, şeftali gibi çeşitlerin korkulu rüyası olan Akdeniz Meyve Sineğininin dönemindeyiz.. Bu ürünler AMS’ye konukçuluk eden türler ve bu yıl ikinci toplu mücadele yapılacak. Üreticilerimiz bunu çok ciddiye almalı ve tüm paydaşlarımız el birliği ile mücadele etmeli.” Dedi.

İlkhaber Gazetesi'nden Serhat ŞANLI'nın haberine göre; Yaz döneminde yüksek sıcaklıklarla beraber narenciye üreticilerinin korkulu rüyası haline gelen Akdeniz Meyve Sineği (AMS) ile mücadele kapsamında yılın ikinci toplu mücadele çağrısı yapıldı. “Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Eylem Planı" çerçevesinde Adana ili genelinde turunçgil bahçeleri ve diğer konukçu olabilecek tüm alanlarda 28 Temmuz 2024 ve 31 Temmuz 2024 tarihlerini kapsayan 4 günlük süreçte ilaçlama yapılacak.

Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele hakkında gazetemize konuşan Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, tüm paydaşlar ile ortak çalışmanın önemine dikkat çekti. İncefikir, “Son yıllarda Çukurova’da bitkisel üretim alanları, Akdeniz Meyve Sineğine konukçuluk eden nar, hurma, kayısı, erkenci narenciye çeşitleri, nektarin, şeftali gibi çeşitler yönünden arttı.

Yaz dönemlerinin de aşırı sıcak geçmesi ve zararlıya konukçuluk eden ürünlerin artması türün artışına da neden oldu. Yapılması gereken el birliğiyle mücadele etmek ce bunu ciddi şekilde yapmak gerekir. Bu yıl ikinci toplu mücadele yapılacak. Hepimizi buna dikkat edelim ve gerekli çalışmalarımızı yapalım” diye konuştu.

Yapılan çalışmalara da değinen İncefikir, “Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından turunçgillerin en önemli zararlılarından, dış karantinaya tabi, ihracatta toleransı sıfır olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele, Bakanlık koordinasyonunda üreticiler ve paydaşları işbirliğinde “Tamamlayıcı Mücadele Metodu" ile titizlikle yürütülüyor.

Akdeniz meyve sineğinin il genelinde turunçgil üretim alanlarında erkenci çeşitler başta olmak üzere diğer tüm ürünlerde zarar oluşturmaması adına tamamlayıcı mücadele metodu kapsamında; hayvan gübreliklerinin ve evsel atıkların ilaçlanması, yere dökülen meyvelerin toplanıp güneşte bekletilerek imha edilmesi, turunçgil ve diğer konukçu meyve bahçelerinde yer ilaçlamaları yapılacak.

Bu kapsamda Adana İli genelinde turunçgil bahçeleri ve diğer konukçu olabilecek tüm alanlarda 28.07.2024 ve 31.07.2024 tarihlerini kapsayan 4 günlük zehirli yem kısmi dal uygulaması metodu ile toplu mücadele kararı alındı. İl genelinde Akdeniz Meyve Sineğine karşı alınan bu toplu mücadele kararına tüm üreticilerimiz hassasiyet göstersin” sözlerine yer verdi.

Üreticilerin Akdeniz Meyve Sineği ile mücadeleyi ciddiye alması ve doğru şekilde yapmasının önemine dikkat çeken Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, şu açıklamalara yer verdi;

“Daha önce bölgemiz sadece narenciye ağırlıklı ürünüyle öne çıkıyordu. Son 8-10 yıllık süreçte ise nar, hurma, kayısı, erkenci narenciye çeşitleri, nektarin ve şeftali gibi çeşitler ekildi. Çünkü Çukurova’mız bilindiği gibi bereketli topraklarıyla sadece ülkemizin değil, dünyanın sayılı bölgesi.

Ürün çeşitliliği bakımından çok zengin topraklarımız var ve bunu da iyi değerlendirmemiz lazım.. Değerlendiriyor muyuz? Evet! Çok çalışkan üreticilerimiz var. Çalışkan, üretken ve teknolojiyi de takip eden üreticilerimiz..

Akdeniz Meyve Sineği (AMS) konusuna gelecek olursak, Çukurovalı üreticiler olarak aslında tecrübeliyiz. Çünkü 2017 yılında AMS popülasyonunda adeta patlama olması oldu. Biz üreticiler olarak tüm paydaşlarımızla birlikte hummalı bir çalışma yaptık, mücadele ettik ve büyük bir başarı elde ettik. Bunu her yıl yapmaktayız. Sonuçta ekmeğimiz, aşımız..

Şimdi baktığımızda özellikle küresel iklim kriziyle beraber her yıl rekor sıcaklıklar görüyoruz ve bu artarak devam ediyor. İşte kurak geçe kış ayları, dengesiz yağışlar, çok kurak geçen yaz mevsimi vs. büyük bir değişim olmakta.. Bu değişim beraberinde değişik zararlıların da meydan çıkmasıyla sonuçlanıyor.

O bakımdan yaşanan bu değişimlere ayak uydurmaktan başka çaremiz yok. Ürünlerimizi en iyi şekilde yetiştirmeli, korumalı ve piyasaya sürmeliyiz. Çünkü gelişen ve globalleşen dünyamızda artık tüm ülkeler bizim için birer Pazar ve bu pazarları kaybetmemek için en iyisini yapmalıyız.

Şu an bölgemizde, nektarin, şeftali, kavun, karpuz, muz gibi ürünlerin hasadı var. Önümüzdeki Ağustos ayında erkenci narenciye çeşitleri, arkasından nar hasadı ve tüm narenciye türlerinin hasadı başlayacak.

Bu saydığımız hasadı yapılan ürünler Akdeniz Meyve Sineği için konuklama türleri.. O bakımdan mutlaka ama mutlaka tedbir alalım. İlk olarak Haziran sonu toplu mücadele yapıldı ve şimdi de Adana İli genelinde turunçgil bahçeleri ve diğer konukçu olabilecek tüm alanlarda 28 Temmuz 2024 ve 31 Temmuz 2024 tarihlerini kapsayan 4 günlük zehirli yem kısmi dal uygulaması metodu ile toplu mücadele kararı alındı.

İl genelinde Akdeniz Meyve Sineğine karşı alınan bu toplu mücadele kararına tüm üreticilerimiz hassasiyet göstersin. Gerekli önlemlerini alsın. Bu bağlamda AMS (Akdeniz Meyve Sineği) ile mücadelede üretici, üretici bitlikleri, Kamu ve STK, ziraat odaları el birliği içerisinde olacağız. Daha önce olduğu gibi bu yıl da üreticilerimiz ile başarılı olacağımıza inanıyorum. Hepimiz irtibat içerisinde olacağız ve çalışmaları titizlikle sürdüreceğiz diye düşünüyorum.

Unutmayın! AMS mücadelesini aksatırsak, çok zarar edebiliriz.  Aksatmalar olursa sıkıntı yaşarız. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 200 bin dekarlık alanda narenciye üretimi yapıyor ve bu alandan da yıllık ortalama 4 milyon tonluk ürün alınıyor. Alınan ürünün yarısını da ihraç ediyoruz.

Yaptığımız ihracatın yüzde 40-50’sini yani büyük bir bölümünü Rusya, bir kısmı Avrupa ve geri kalanı da Orta Doğu ülkelerine yapmaktayız. Ülke ekonomisine de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir katkı sağlanıyor. Sadece bir adet üründe çıkacak sorun, tüm konteynırı, kamyonu, TIR’ı vs. hepsini geri çevirir. Bu da pazarlarımız için bizim konumuzda güvensizlik verir.

Gerekli ilaçlamaları yapalım. Hasat yapılan yerlerde vuruklu, ezilmiş, bozuk ve yere düşen meyveleri mutlaka toplayıp imha edelim. Ağaç üzerinde uzun süre bekletilen veya toplanmayan meyveler AMS popülasyon miktarının oldukça yüksek olmasına neden olur. Yere düşen ve ezilen meyveler, vuruklu, çürük olanlar yine bu zararlının yerleşmesine olanak sağlar.

Ayrıca ağaç üzerinde kalan vuruklu meyveler AMS için, ürünün yetiştiği yıl değil, takip eden sonraki yılda önemli bir konukçusu konumuna geçip, bu konukçu üzerinde zararlının Mayıs-Haziran ayları arasında iki dölünü tamamlayarak yüksek popülasyonlara ulaştığı gözlemlenmiştir.

Tüm bunlarla beraber köylerde de yemişlik olarak dikilen meyve ağaçlarının da kontrol edilmesi ve bu zararlıyla mücadele etmesi gerekir. Eğer kontrol altına alınmazsa AMS’nin ciddi anlamda konukçusu durumuna geçecek ve mevcut içinde olunan yıl ve takip eden yıl için tüm bölgede ciddi tehlike oluşturacaktır. Bereketli bir sezon dileğiyle.”