Başkan Seçer: Hadi gel köyümüze destek verelim projesi, Türkiye’ye örnek olacak

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 2020’den bu yana yürüttükleri proje kapsamında 300 yetiştiriciye 7 bin 500 hayvan ve 1200 ton yem dağıttıklarını belirtti. Seçer, “Bu proje lafta değil, sonuç almak için yapılıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 15:04

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 'Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim' projesi kapsamında 2020 yılından bu yana 300 yetiştiriciye toplam 7 bin 500 hayvan ve toplam 1200 ton yem dağıtmış olacaklarını belirterek, "Bu proje lafta değil, Türkiye’ye örnek olacak bir proje" dedi.

Tarımsal destek töreni gelenek haline geldi

Seçer, Akdeniz, Çamlıyayla, Mezitli, Tarsus, Toroslar ve Yenişehir ilçeleri için ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ ve ‘Nergis Soğanı Dağıtım Projeleri’ kapsamında gerçekleştirilen küçükbaş hayvan, yem ve nergis soğanı dağıtım törenine katıldı. Tarımsal destek töreninin bir gelenek haline geldiğini belirterek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, “Her toplantıda tarıma ilişkin değerlendirme yaparken tarımın öneminden bahsediyoruz. Bunu söylerken de çiftçinin zor durumda olduğunu, girdi fiyatları başta olmak üzere mazotu, ilacı, gübresi, akaryakıtı ya da diğer enerjilerin çok büyük bedellere mal olduğunun ama ürettiği ürünleri değerinde satamadığının, doğal olarak da para kazanamadığının, evini geçindiremediğinin ve rızkını temin edemediğinin şikayetini yapıyoruz” diye konuştu. Tarımın öneminin her yıl arttığını vurgulayan Seçer, “Şikayetler de artarak devam ediyor. Tarım daha önemli hale geliyor, Türkiye’de üretmek daha zor oluyor" ifadelerini kullandı.

Üreticinin yaşadığı girdi maliyeti sıkıntısının yanında ayrıca Mersin’de 2 yıldır kuraklık sorununun da ortaya çıktığını hatırlatan Seçer, “Kuraklık demek; tarımda ürün ve kalite kaybı, yani gıda noksanlığı demek. Gıdanın temininde ve arzında problem, daha az buğday, meyve ve sebze üretimi, hayvancılık için gerekli olan yem bitkilerinin daha az olması ve doğal olarak da daha pahalı olması demek” şeklinde konuştu. Üretimde yaşanılan sorunlara iklim krizinin de tesir ettiğini ve tüm dünyanın bu sorunlarla baş başa kaldığını kaydeden Seçer, “Bizim daha fazla üretmemiz lazım, ucuz gübre, ucuz elektrik enerjisi ya da nakit lazım, zirai ilaç lazım" diye konuştu.

Seçer: “Tarımın önemi artarken üretici zor durumda”

Tarıma yapılan desteklere ilişkin çok güzel geri dönüşler aldığını söyleyen Seçer, “Proje yaparsınız ama işinizi takip etmezseniz 1 sene, 2 sene sürdüremezsiniz. Belediye olarak işimizi doğru ve düzgün yapıyoruz. Bu proje lafta değil, Türkiye’ye örnek olacak bir proje. Bunu alın tüm Türkiye’ye uyarlayın” dedi.

7.500 hayvan ve 1.200 ton yem üreticilere ulaştı

Proje kapsamında 2020 yılından bu yana 300 yetiştiriciye toplam 7 bin 500 hayvan ve toplam 1200 ton yem dağıtmış olacaklarının altını çizen Seçer, projenin zaman içerisinde kendi döngüsünü oluşturduğunu dile getirdi. Seçer, “Bizler işimizi temiz ve sağlam yapıyoruz. Bu projeler, sizden oy almak için değil, sonuç almak için yapılıyor” ifadelerini kullandı.

“Belediyenin cebinden para çıkmadı”

Projede 5. yılı tamamladıklarını vurgulayan Seçer, projenin sürdürülebilirliği ile ilgi bilgi vererek, “Projenin bu yılki maliyeti 28 buçuk milyon lira. Bin 500 hayvan var ve bunlar damızlık hayvan. Bunları alırken belediyenin cebinden bir kuruş para çıkmadı. O oluşturduğumuz 240 küçük aile işletmesinin üretiminden buralara geldi ve beşinci senesindeyiz. Bir başka üreticiye de yemini veriyoruz. Yani 28 buçuk milyon ödeme yapmayacağız. 1,5 milyon ödeme ile bu yılın projesi tamamlanmış oluyor. İşte proje böyle yapılır ve biz burada yönetimde kaldığımız sürece bu devam edecek” şeklinde konuştu.

Türkiye’de nergis soğanı ihtiyacının büyük bir bölümünün Mersin’den karşılandığını vurgulayan Seçer, şimdiye kadar dağıtılan nergis soğanı desteği ile ilgili bilgi vererek, “Türkiye’de üretilen nergisin yaklaşık yüzde 67’si Mersin’de üretiliyor. 2020 yılından beri 430 üreticiye 735 bin nergis soğanı dağıtımı gerçekleştirmişiz” diye konuştu. Seçer, nergis soğanı ile birlikte törende Akdeniz, Toroslar, Tarsus, Çamlıyayla, Mezitli ve Yenişehir’de bulunan 31 üreticiye 775 küçükbaş hayvan ve 124 ton yem desteği verdiklerinin altını çizdi.

5 yıl boyunca durmadan çalıştıklarını söyleyen Seçer, bu süreçte kötü yorum yapmaya çalışanlara kulak asmadıklarını da dile getirerek, Mersin halkının bunu gördüğünü kaydetti. Seçer, “Anamur’dan Tarsus’a Çamlıyayla’dan Mut’a kadar insanlar hiçbir parti ayrımı gözetmeksizin hizmete, sevgiye, saygıya oyunu kullandı. Emin olun önemli bir kısmı da parti taassubu ile gitti kendi partisine oy verdi ama ‘Allah razı olsun Vahap Başkanımızdan bizim yolumuzu yaptı, bize el uzattı’ dedi. Biz herkesi seviyoruz. Bize 625 bin insan oy verdi ama oy vermeyen vatandaşım da benim başımın tacıdır. Hiçbirini ayırmıyoruz” sözlerine yer verdi.

 “Onur ve gurur duyuyoruz”

Nergis Soğanı Dağıtımı Projesinden faydalanan üretici Ebru Şen Şaldırak, “Başarıyı elde etmenin tek yolu başkalarına yardımcı olabilmek için istekli olmaktır. Biz girişimcilere sağlanan bu imkanlardan dolayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyoruz. Sizinle onur ve gurur duyuyoruz” ifadelerine yer verdi. 'Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nden faydalanan yetiştirici Fatma Eren ise atanamayan bir öğretmen olduğunun altını çizerek, hayvancılığa geri dönmesine destek olan Başkan Seçer’e ve ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Seçer tarafından projelerden faydalanan üreticilere nergis soğanı, küçükbaş hayvan ve yem takdimi yapıldı.