Avcı: İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddeti engelleyemedi

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde İstanbul Sözleşmesi tartışması gündeme damga vurdu. Ak Parti Meclis Üyesi Abdullah Avcı, Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesinin kadın ve çocuk cinayetleriyle bağlantısız olduğunu belirterek, bu cinayetlerin önceden de yaşandığını ve koruma tedbirlerinin hala devam ettiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 09:19

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı 3. oturumunda önemli bir tartışma yaşandı. Meclis Üyesi Göktürk Boyvadaoğlu'nun başkanlık ettiği oturumda, Ak Parti Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Avcı, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme nedenlerine dair açıklama yaptı. Avcı, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmesinin, kadın ve çocuk cinayetleriyle doğrudan bir ilgisi olmadığını belirterek, bu cinayetlerin sözleşme öncesinde de var olduğunu ifade etti. Ayrıca, sözleşmenin kadına yönelik pozitif ayrımcılık ve koruma kararlarının hala Türkiye’nin hukuk sisteminde uygulandığını vurguladı.

“İstanbul Sözleşmesinden Türkiye’nin imzasını çekmesinin sebebinin kadın cinayeti veya çocuk cinayetinin hiçbir ilgisi yok”

Ak Parti Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Avcı, “ Ülkemizde adi suçlarda artış yaşanıyor. Bizlerde bu konuda mustaribiz. Ceza artırımın tek başına yeterli olmayacağını da söylüyoruz. İstanbul Sözleşmesinden önce de bu ülkede cinayetler ne yazık ki oluyordu. Kadın cinayetleri, çocuk cinayetleri olsun bunların çözümü tek başına siyasetin yapabileceği bir şey değil. Bu top yekûn bir milletin harekete geçmesi ile ancak mümkün olabilir. Her bir vicdanın başına bir polis dikemeyeceğimize göre arkadaşlar bu suça top yekûn mücadele edilmesi gerekir. İstanbul Sözleşmesinden Türkiye’nin imzasını çekmesinin sebebinin kadın cinayeti veya çocuk cinayetinin hiçbir ilgili yok.  İstanbul Sözleşmesinde yer alan kadının korunmasına yönelik pozitif ayrımcılık, kadının beyanı esas olduğu uygulamaların hepsi halen Türkiye hukuk sisteminin içerisinde devam ediyor. Mahkemeler uzaklaştırma kararı veriyor. Kadın lehine koruma kararları verebiliyor. Bu konu öylesine istismar edildi ki kadınlar tarafından eşine kafasının bozulanda polise telefon ediyor bana şiddet uyguladı, herhangi beyan veya doktor raporu olmadan adamı evine 3 gün 5 gün uzaklaştırma cezası veriyor. Adam perişan oluyor. Bu konunun da istismar edildiğini gördük” şeklinde konuştu.

“Kadın cinayetleri Türkiye’nin imzası İstanbul Sözleşmesinde varken de devam ediyordu”

Abdullah Avcı mecliste yaptığı konuşmasında İstanbul Sözleşmesin iptal edilme nedenini şu şekilde açıkladı: “Kadın cinayetleri Türkiye’nin imzası İstanbul Sözleşmesinde varken de devam ediyordu. Bu sözleşme engelleyen bir durum değil tam tersi. Bizim İstanbul Sözleşmesinden çıkma nedenimiz içinde yer alan ve Türk toplumunun kültürel genleri ile uyumlu olmayan cinsiyetsizliği hedef alan bir takım ahlak dışı davranışları meşrulaştırmasından dolayı bunun ülkemizin geleceği açısından çok ciddi tehdit oluşturması açısından çıktık.”