Alpargün Apartmanı'nın müteahhidine 62 kez müebbet hapis cezası

Adana'da 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Deprem sonrası KKTC'ye kaçan Alpargün, tutuklanma esnasında ölümleri "mukadderat" olarak nitelendirmişti.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2024 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 14:28

Adana'da 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde 96 kişinin hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Adana'da 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde 96 kişinin hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı ile ilgili davada karar çıktı. Apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez müebbet hapis cezasına ve 865 yıl hapisle cezalandırıldı. 

Hakkındaki iddialar hatırlatılarak savunması alınan Alpargün, binayı inşa etmeden önce zemin etüdü yaptırdığını öne sürerek, şunları iddia etti:

"Ben kanunlara uygun bir apartman inşa ettim. İnşaatta hiçbir eksik malzeme kullanmadım. 1975 Deprem Yönetmeliğine uygun olarak inşaat yaptım. Proje eksiksiz ve kusursuzdur. Binanın iskanını aldım. 1998 yılındaki Ceyhan depreminde binada hasar oluşmadı. Bina kendisini bu bakımdan ispatlamıştır. Benim sorumluluğum kalmamıştır. Binada büyük tadilatlar yapılmıştır. Taşıyıcılara ve kolanlara fiziki müdahaleler vardır. Depremin ivme kuvveti binayı yıkmıştır. Ben olaydan sonra polise kendim teslim oldum. Benim ciddi sağlık sorunlarım var. Kanser hastasıyım. Anjiyo oldum, 73 yaşındayım. Uzun süredir tutukluyum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum."

Deprem günü KKTC'ye gittiği belirlenmişti

Tutuklu müteahhit Hasan Alpargün savcılık ifadesinde, "Önceden planlanan bir program dahilinde 6 Şubat'ta aile dostlarımızı ziyaret amaçlı oğlumla KKTC'ye gittik. 3 gün sonra söz konusu apartmanın yıkıldığını öğrendim. Oğlumu olayları öğrenmesi için hemen Türkiye'ye gönderdim. Kesinlikle kaçmak gibi bir niyetim yoktu." beyanında bulunmuştu.

Ölümlerin ''mukadderat'' olduğunu söylemesi büyük tepki çekmişti

Çalışmalar sonucunda Lefkoşa Emniyet Müdürlüğü'ne teslim olan Alpargün, Adana'ya getirilmiş ve 13 Şubat 2023'te tutuklanmıştı. Alpargün tutuklanırken basın mensuplarının soruları üzerine ölümlerin "mukadderat" olduğunu söylemişti.