Aladağlı kadınlar hem üretiyor, hem ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Aladağ Kadın Kooperatifi 10 kadının bir araya gelmesiyle kuruldu. Kurulduğu günden buyana kadınlar kendi ürünlerini hazırlayarak kooperatif aracılığıyla satışa sunmaya başladı. Doğal köy ortamında yetişen ürünlerin organik olması nedeniyle tüketicinin ilgisini çekti. Yaklaşık 2 yıldır çalışmalarını sürdüren kooperatif çeşitli yerlerle anlaşmalarda yaptı. Kadınların ürünlerini tüketici ile buluşturan kooperatif sayesinde kadınlar emeklerinin karşılığını alıp ev ekonomilerine katkı sağlıyor.
2 YIL ÖNCE ALADAĞ KADIN KOOPERATİFİ KURULDUİlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Muhabirimizin sorularını yanıtlayan Aladağ Kadın Kooperatifi Başkanı Semra Karakan, 2 yıl önce Aladağ Kadın Kooperatifini kurduklarını anlattı. 10 kadının bir araya gelmesiyle Kaymakamlığında desteği ile kooperatiflerini kurduklarını dile getiren Karakan, “Daha öncesinde kendimize ürünlerimizi yapıyorduk. 2 yıl önce Aladağ Kadın Kooperatifimizi kurduk” dedi.
ÇOK SAYIDA ÜRÜNÜMÜZÜ SATIŞA SUNUYORUZOrganik ürünleri tüketici ile buluşturduklarından bahseden Karakan, “Köydeki bütün tarhanamız, bulgurumuz, kuru meyve çeşitlerimiz var. Yine kendi el yapımı pekmezlerimiz, kozalak şurubumuz var. Yani daha sayamadığım çok sayıda ürünümüzü satışa sunuyoruz” diye konuştu.
ALADAĞ’IMIZI TEMSİL EDİYORUZKadınların el ele vererek bu oluşumu gerçekleştirdiklerinin altını çizen Karakan, “Hepsi farklı alanlarda çalışıyor. 10 kadından oluşuyor kooperatifimiz. El ele vererek bu oluşumu gerçekleştirdik. Burada Aladağ’ımızı temsil ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İNSANLAR GELDİKLERİNDE TATMAK İSTİYORLARKadınların ev ekonomilerine katkı sağladıklarını ve yaptıkları satışlardan kooperatife yüzde 5 gibi cüzi bir oran bıraktıklarını işaret eden Karakan, “Ürünleri yapan arkadaşımız kooperatife çok cüzi bir pay bırakıyor. Satılan ürünlerin parasını üreten kadın alıyor. Kadınlar ev ekonomilerine bu yöntemle katkı sağlıyor. İnsanlar geldiklerinde tatmak istiyorlar. Tadıyorlar ve beğeniyorlar satın alıyorlar” şeklinde konuştu.
BEN KOOPERATİF ADINA SIKMA BÖREK YAPIYORUMKooperatif üyesi kadınlardan Ayşe Cingöz’de, aile ekonomilerine katkı koymak amaçlı çalıştığını söyledi. Cingöz, “Ben kooperatif adına sıkma börek yapıyorum. Yaptığımız ürünlerin ücretleri kooperatifimizde ki kadınlara kalıyor. Evimize, aile ekonomimize katkıda bulunuyoruz. Festivale katılanlar ve Adana dışından gelenler sıkmayı bilmiyorlar. İlgi gösteriyorlar. Tattıklarında lezzetli diyorlar. Adana usulü sıkmayı herkes lezzetli buluyor. Biz evimizde her gün yapıyoruz” dedi.