Adana'nın tek tarım lisesi de fuarda yerini aldı

16. Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı'nda Adana'nın tek tarım lisesi olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de yerini aldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2023 10:08
ilkhaber-gazetesi.com

CANSU ERSOY

ADANA (İLKHABER)- Bu yıl 16.'sı düzenlenen Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı'nda birçok stant kuruldu. Fuarda, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, müdürü, öğretmenleri ve öğrencileriyle beraber yerini aldı.

Okulun 2018 yılında eğitim vermeye başladığını söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Dr. Zeynel Girente okulun o tarihten bu yana ara eleman yetiştirme konusunda faaliyet yürüttüğünü söyledi.

Müdür Girente, "Okulumuzdan geçen sene mezun olan öğrencilerin yüzde 60'ı üniversiteye yerleşti. Bunların içerisinde büyük bir kısmı Ziyaret Fakültesi bölümlerine kayıt yaptırdı. Aynı zamanda üniversiteye yerleşmemiş olan öğrencilerimiz de okul biter bitmez iş imkanı bulabiliyor. Şu an bizim öğrencilerimize işletmelerden talep çok fazla. Eleman alımı konusunda mezunumuzdan fazla okul öğrencilerimize talepler var. Öğrencilerimize tarım alanında, bahçe bitkileri, süs bitkileri, tarla bitkileri ve peyzaj alanında eğitimler veriliyor. Öğrencilerimiz okul bittiği zaman Tarım Meslek Lisesi Diploması'na sahip oluyorlar. Bunun yanında kendilerine İşyeri Açma Belgesi de veriyor. Bu belge sayesinde de öğrencilerimiz okul bittikten sonra tarım alanında; tarım gübreleri, tarım ilaçları bayileri açabiliyor" dedi.

“İHRACATÇI FİRMALARDAN YOĞUN TALEP VAR”

Öğrencilerin tekniker olarak mezun oldukları için özellikle ihracatçı firmalardan çok büyük talep gördüklerini söyleyen Girente, şöyle devam etti:

"Çünkü onların yurt dışına bazı ürünlerini ihraç edebilmeleri için işletmelerinde tekniker çalıştırmaları gerekiyor. Öğrencilerimiz lise birinci sınıftan başlayarak bir bitknin toprağının hazırlanmasından ekimine, hasadına kadar geçen süreçteki tüm evreleri öğrenerek mezun oluyorlar. Bu sayede öğrencilerimiz yapmış oldukları üretimlerini de yine Adana'ya tanıtmak, uluslararası bir fuarda da değerlendirmek için Adana Uluslararası Tarım Fuarı'nda da standımızı açmış bulunmaktayız. Standımızdaki ürünlerimize baktığımız zaman sezonluk meyve ve sebzelerimizin yanında bu bir yıl boyunca üretmiş olduğumuz ürünlerimizi burada sergiliyoruz. Özellikle süs bitkileri konusunda çok ender ürünlerimiz var. Bitkilerin yanında yetiştirdiğimiz fide ve fidanlarımız var. Fidanlarımızı yetiştiriyoruz. Bunun yanında yetiştirmiş olduğumuz sebzelerden; patlıcan, biber vb. ürünlerden toz biber, turşu gibi çalışmalar yapıyoruz"

Süs bitkileri üzerinde de çalıştıklarını dile getiren Girente, şunları kaydetti:

"Burada da o ürünlerimizden numuneler görüyorsunuz. Tüm Adana halkımızın da bu standa gelip okulumuzu tanımalarını istiyoruz. Ortaokulu bitirip liseye geçecek olan öğrencilerin de burayı ziyaret ederek bilgi almalarını öneriyoruz. Çocuğunu liseye gönderecek ebeveynlerimizin de tarım lisesinin avantajlarını bilerek çocuklarını bizim okulumuza yönlendirmelerini istiyoruz.

Ve bunlar yapılırken tabi devletin teşvikleri, destekleri de var. Bizim öğrencilerimiz işletmelerde eğitim görürken burada devletimizin sunmuş olduğu teşvik ve desteklerden de yararlanıyorlar. Şu an stanttaki tüm ürünler öğrencilerimizin elinden çıktı."

“PİYASAYI DA TAKİP EDİYORUZ”

Girente, Tarım Fuarı'nda stant açmalarının sebebini de şu şekilde açıkladı:

"Bunun nedenlerden bir tanesi okulumuzu tanıtmak, yeni öğrenciler kazanabilmek. Bunun yanında bizim başka yapmış olduğumuz çalışma da var. Gelen ziyaretçilerin hangi tür ürünlere ihtiyaç olduğunu kayıt altına alıyoruz. Kendilerine sorular soruyoruz. Mesela 1 yıl boyunca bu işletmeler ya da bu şahıslar ne istiyor? Fide mi, fidan mı ya da meyve mi istiyor? Onlara göre sayıların tespitlerini yapıyoruz, telefon numaralarının, iletişim bilgilerini alıyoruz. Biz de bu vesileyle piyasayı da takip etmiş oluyoruz. Vatandaşlarımızın en çok hangi ürünlere talepleri varsa o ürünlerin üretimine geçiyoruz ve çocuklara öğretirken de onların üzerinde duruyoruz.

Bizim şu an okulumuzun binasında yapım çalışmaları başladı. Bizim binamızda fidan yetiştirme seralarımız da var. Bina yapımı tamamlandıktan sonra orada çok büyük çapta üretim gerçekleştirebilecek. Tabii gerçekleştirirken de bu fuar sayesinde bizim talep olan çiftçilerimizin ihtiyaçlarını da göz önüne alıp burada tespit etme fırsatı buluyoruz.

Biz Adana'daki tek tarım lisesiyiz ve eğitmen kadrosu gerçekten güçlü bir liseyiz. Bu nedenle biz istiyoruz ki Türkiye'de örnek çalışmalar gerçekleştirelim. Bu isteğimizin de gerçekleşmesi için halkımızın ve ilgili kurumların bizim lisemize destek olmasını istiyoruz."