Adana'da su krizi: Çiftçiler sulama suyu riskiyle karşı karşıya

Adana’da su rezervlerinde düşüş meydana geldi. Azalan su miktarı nedeniyle çiftçilere, ürün ekimi yapmaları halinde sulama suyunun verilememesi riskiyle karşı karşıya kaldı. Salçalık biber üreticileri, biber üretiminde suyun önemine dikkat çekerek, su olmazsa biberlerin kuruyacağını aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 09:51

Adana’da su rezervlerinde düşüş meydana geldi. Azalan su miktarı nedeniyle çiftçilere, ürün ekimi yapmaları halinde sulama suyunun verilememesi riskiyle karşı karşıya kaldı. Salçalık biber üreticileri, biber üretiminde suyun önemine dikkat çekerek, su olmazsa biberlerin kuruyacağını aktardı.

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Tarımsal üretimde önemli bir yer tutan Adana'da, Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği tarafından çiftçilere güzlük ekim yapmamaları yönünde resmi bir uyarı yapıldı. Uyarıda, mevcut suyun sadece meyve bahçelerine yeteceği, güzlük soğan, patates, sarımsak ve çeşitli sebzelerin ekilmemesi gerektiği, aksi halde su verilemeyeceği belirtildi.

DSİ Adana Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Pehlivan, açıklama yaparak, aşağı Seyhan Ovası'ndaki meyve bahçeleri ve diğer ekili ürünlerin sulanması maksadıyla kanallara su verme işleminin devam ettiğini söyleyerek, “Bu yıl şu ana kadar yaklaşık 1,5 milyar metreküp su çiftçilerimiz tarafından kullanılmıştır. Ancak barajlardaki su miktarı sadece ekili ürünlere yetecek miktarda olup, Eylül ayında 3. ürün ekimi yapılması halinde sulama suyunun bu alanlara verilememesi riski bulunmaktadır” dedi.

BU DURUMA ÇÖZÜM BULUNMALI

Biber eken çiftçilerden Hakan Kartal’da suyun önemine dikkat çekerek, “Tarlalar sulanmazsa biberler kurur. Bu su işine bir çözüm istiyoruz.  Gübre dünya para, ilaç dünya para kanallara su verilmesini istiyoruz. Bizim gölümüzde su bitmez. Barajlardan su verilmesini istiyoruz. Salçalık biberlerimizin hasadı 11. Aya kadar devam eder. Ama su lazım. Akşam sulanır bir gün sonra toplanır” dedi.

SU OLMAZSA BİBER OLMAZ

Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Dernek Başkanı Murat Kılıç, ürünlerin yetişmesinin suya bağlı olduğunu belirterek, “Biberin her şeyi suyla. Su olmazsa ne ekilir, ne toplanır. 4 güne bir, haftada bir sulamak zorundayız. Tüm çiftçi arkadaşlarımız damlama sulama sistemi ile sulamak zorundayız. Su sıkıntı olduğunun bilincindeyiz. Sulanmazsa buraya biber gelmez. Zaten fiyatlarda bir denge yok.  Çiftçi biter sulama olmazsa. Biberler su olmazsa dalında kurur” şeklinde konuştu.