Adana'da staj mağduru kadın, sigorta başlangıcı olmadığı için intihara kalkıştı

Adana’da staj sigortası başlangıcının emeklilikte sayılmaması nedeniyle mağdur olduğunu belirten bir kadın, CİMER'i arayarak intihar etmek istediğini söyledi. Polis ekipleri olay yerine gelerek kadını ikna etmeye çalıştı.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2024 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2024 09:56

Staj ve çıraklık mağdurları, Türkiye genelinde emeklilik haklarına erişim için seslerini yükseltiyor. Staj ve çıraklık süreçlerinde uzun dönem sigorta primi yatırılmaması sebebiyle mağdur olduğunu kamuoyuna anlatmaya çalışan emekçi bireyler, dikkat çekici eylemler gerçekleştiriyorlar. Bu güne kadar yüzleri gülmeyen mağdurlar, aralarında Adana’nın da bulunduğu 18 ilde dernekleşip, federasyon çatısı altında da birleşti. Zaman zaman bireysel çalışmalar da yapan staj mağdurlarından en ilginç eylem Adana’dan geldi. Adana’da 2 çocuk annesi F.D, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)Alo 150 hattını arayıp staj mağduru olduğunu, stajdaki sigortanın emeklilikte başlangıç sayılmadığı için intihar etmeyi düşündüğünü söyledi. CİMER birimi söz konusu durumu ciddiye alarak polis merkezine bildirdi. Mağdurun evine gelen polis memuru, F.D ile ikna görüşmesi yaptı. Mağduru intihardan vazgeçirmeye çalışan polis memuru bir süre dil döktü ve tutanak tutuktan sonra evden ayrıldı.

“Stajın sigorta başlangıcı sayılmadığını bilseydim, çalışıp kendi sigortamı başlatırdım”

Staj ve çıraklık sigorta başlangıcı oluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini kaydeden F.D,  Adana Çobanoğlu Ticaret Meslek Lisesi’nde Bankacılık bölümünde 1996 yılında zorunlu staj yapan F.D, haftanın iki günü okula gidip, üç gün staj yaptığını söyledi. Öğretmenlerinin kendilerine verilen SSK Sicil Kartlarıyla ilgili olarak, “Bu SSK kartının değerini emekli olurken göreceksiniz” dediklerini hatırlatan F.D, staj sigortasının uzun vadeli sigorta kollarına başlangıç sayılmadığını yıllar sonra öğrendiğini kaydederek, “Stajımın sigorta başlangıcı sayılmadığını bilseydim, bir işyerinde çalışıp kendi sigortamı başlatırdım. Staj ve çıraklık sigorta başlangıcı sayılmalı” dedi.