Adana’da çiftçinin pamuk umudu yine suya düştü

Adana'da pamuk hasadı devam ederken çiftçi, hem verim hem de fiyat düşüklüğü nedeniyle umduğunu bulamadı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “İplik fabrikaları pamuğu yurt dışından alıyor. Bu yüzden bizim pamuk para etmiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2024 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 09:29

Adana'da pamuk hasadı devam ederken, çiftçiler beklentilerini karşılayamıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, pamuk fiyatlarının düşüklüğünden şikayetçi olarak, "İplik fabrikaları pamuğu yurt dışından alıyor, bu yüzden yerli pamuk para etmiyor" dedi.

Hasat ve pamuk üretimi

"Beyaz altın" olarak bilinen pamuk, Adana’da hâlâ önemli bir tarım ürünü olma özelliğini koruyor. Lifinden tekstil sektörüne, çekirdeğinden yağ ve yem sanayisine kadar birçok alanda kullanılan pamuk, Adana’nın önemli üretim kaynaklarından biri. Türkiye’de pamuk üretiminde 5. sırada yer alan Adana'da, bu yıl yaklaşık 147 bin dönüm alanda pamuk ekimi yapıldı. Dönüm başına 350-400 kilogram verim beklenirken, toplamda yaklaşık 70 bin ton rekolte öngörülüyor.

Fiyatlar üreticiyi tatmin etmiyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, verimin iyi olmasına rağmen fiyatların çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirtti. Doğan, "İlk hasatta dönüm başına 350-400 kilogram verim aldık, şu an ise 500-600 kilogram verim bekliyoruz. Ancak fiyatlar çok düşük. Serbest piyasada kilogram başına 21 lira olan pamuk, Çukobirlik tarafından 25 lira, Antbirlik ise 28 lira olarak açıklandı" dedi.

Pamuk üretiminde düşüş devam ediyor

Pamuk ekim alanlarının son yıllarda ciddi bir şekilde azaldığını ifade eden Doğan, "2018 yılında 455 bin dönüm alanda pamuk ekmiştik. Ancak ekim alanı her geçen yıl düştü. İplik fabrikalarının yurt dışından pamuk alması ve gümrük vergilerinin artırılamaması bu duruma neden oluyor" dedi. Doğan, pamuk fiyatlarının çiftçinin maliyetlerini karşılayabilmesi için en az 30 lira olması gerektiğini de sözlerine ekledi.