Adana'da baraj gölü kenarına yapılan lüks TOKİ konutlarına tepki

Seyhan Baraj Gölü kenarında yapılan lüks TOKİ konutları ve ticari alan tepkilere neden oldu. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, Adanalıların aileleriyle, arkadaşlarıyla nefes alabildikleri bir yer olma özelliğinden uzaklaşmakta olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2024 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2024 12:52

Seyhan Baraj Gölü kenarında yapılan lüks TOKİ konutları ve ticari alan tepkilere neden oldu. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, Adanalıların aileleriyle, arkadaşlarıyla nefes alabildikleri bir yer olma özelliğinden uzaklaşmakta olduğunu söyledi.

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre;  Adana’nın Çukurova İlçesi Göl Mahallesi’nde geçtiğimiz yıllarda kentsel dönüşüm yapılmıştı. Olaylı geçen evlerin yıkılmasının ardından bu alan ve Seyhan Baraj Gölü kenarında bulunan yeşil alanlar üzerine TOKİ tarafından konutlar yapılmaya başlandı. İki etaptan oluşan TOKİ çalışmasının ilk etabında 333 hak sahibine yapılan konutlar tamamlanma aşamasına geldi. TOKİ tarafından ikinci etap konutları kapsamında Göl Mahallesi’nde lüks konutlar ve alışveriş merkezleri yapılıyor. 1+1’den 5+1’e kadar olan daireler şeklinde tasarlanan konutların satışı ise, bir firma tarafından yapılmaya başlandı.  Edinilen bilgilere göre, 437 konut satışa çıkartıldı. Lansmana özel fiyatlarla satışa sunulan bu dairelerin ilanları ulusal televizyonlarda çıkmaya başladı. Yaşanan bu durum Adanalıların tepkisine neden oldu.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, Göl mahallesi, yeşil alanıyla, göl manzarasıyla her gelir grubundan Adanalıların aileleriyle, arkadaşlarıyla nefes alabildikleri bir yer olma özelliğine sahip olduğuna dikkat çekti. Ancak bu alanda binaların yapılmasıyla bu durumun değiştiğine dikkat çeken Çak, “Ama ne yazıktır ki burada artık göl manzaralı TOKİ konutları yükselmeye başladı. Öncelikle; TOKİ'lerin kuruluş amacını hatırlayalım, ne denmişti; dar ve orta gelirli vatandaşların konut sorununu çözmek. TOKİ'nin sayfasından da, kendi ifadeleriyle amacı "TOKİ, kuruluş felsefesine uygun olarak, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın konut beklentisini karşılamada bir "dost eli" anlayışıyla hizmet vermeye devam etmektedir" Göl Mahallesindeki, göl manzaralı evlerde, dar gelirli vatandaşımız oturma şansına sahip midir? Elbette ki Hayır'” dedi.

Adana’nın en güzel bölgesinin betonlaştığını savunan Çak, “Adana'nın bu güzel bölgesi betonlaştırılmaktadır. Bu iklim değişikliğinde, giderek etkisini artıran çevre sorunları altında ve de sıcaklığı dillere destan Adana'mızda, yeşil alanların korunması ve yüksek binalardan kaçınılması gerekirken tam tersi yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm adı altında birtakım şirketlere ve onların ortaklarına sermaye aktarımı yapılmaktadır. Belli şirketlere ayrıcalıklar sağlanmaktadır.  TOKİ; sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirme amacı güttüğünü belirtiyor olsa da, yapılanlar bunun tam tersini işaret ediyor. Şirketlerin öncülüğünde yürütülen bir toplu konut çalışmasının kamu yararını gözetilebileceğini düşünmek abesle iştigal etmektir” diye konuştu.

Yoğunluğun bu bölgede arttırıldığını vurgulayan Çak, “Bu bölgede iki inşaat alanı bulunmaktadır. Birincisi, 333 konutun yer aldığı 48 bin m2'nin üzerindeki alan, 247 milyon TL yaklaşık maliyetle bir şirkete ihale edilmiştir. 333 konutun inşa edildiği alanın hemen yanındaki, 50 bin m2 civarındaki alan, “satış karşılığı gelir paylaşımı işi” adı altında bir konsorsiyuma açık ihale usulü ile ihale edilmiştir. İki bölgede 2 katlı binalara izin verilen 0.20 ve 0.40 yoğunluklar, yaklaşık 4 katına çıkarıldı. Mesire alanına konut artı ticaret alan tanımlaması yapılarak izin verildi. Tüm bu yoğunluk artışlı ayrıcalıklar, bu güzel alanda ihaleyi alan şirketlerin sermayesine katkı olurken, Adanalıların zararınadır” şeklinde konuştu.

Adanalıların nefes alacağı mesire alanının da bulunduğu bölgenin TOKİ eliyle işgaline tepki gösteren Çak, “Adnan Menderes'teki işgallerin önlenmesi gerekirken, yaratılan yoğunluk artışıyla, altyapı, trafik sorunu daha da artırılmaktadır. Hepimizin gözü önünde Adana'mızın değerli bir bölgesi ranta kurban edilmektedir.Bugün artık, Toplu Konut İdaresi öncülüğündeki kentsel dönüşüm, kentsel toprakların sermaye olarak varsıllara aktarılmasına dönüşmüştür. Göl mahallesindeki uygulama, bunun tipik bir örneğidir. Unutulmamalıdır ki, devletin görevi çevreyi, kent topraklarını, yeşil alanları korumaktır. Vatandaşların oturabileceği ucuz, sağlıklı, yaşanabilir konutlar üretmektir. Bizim hatırlatmak istediğimiz, işte tam da budur” ifadelerini kullandı.

DEPREM KONUTLARINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Yapımı devam eden deprem konutlarında ve ayrıca yapımı süratle devam eden göl manzaralı lüks TOKİ konutlarında da incelemelerde bulunan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin,  Adana’da yapımı süren deprem konutları ve TOKİ’nin gerçekleştirdiği lüks konut alanlarında ayrı ayrı inceleme yapan Dr. Müzeyyen Şevkin, “TOKİ, tüm hızıyla Adana’nın göl manzaralı bölgesinde lüks konut yapımına devam ediyor. Oysa deprem konutları bitirilmemişken, konteyner kentlerde insanlar yaşamını idame ettirmeye çalışırken TOKİ’nin yapması gereken deprem konutlarına hız verip tamamlanmasını sağlamak ve mağduriyeti gidermek olmalıdır” diye konuştu.