Adana Büyükşehir Belediyesi’nin son meclis oturumu, önemli kararların alındığı ve Stratejik Plan’ın değerlendirildiği bir toplantı olarak gerçekleştirildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın başkanlık ettiği oturum, açılış yoklamasının ardından gündem maddelerine geçilmesiyle sürdü. Özellikle Adana’nın önümüzdeki beş yılını şekillendirecek olan Stratejik Plan, meclis üyeleri arasında dikkat çekici değerlendirmelere sahne oldu. MHP, AK Parti ve CHP grup başkan vekilleri, stratejik planın eksik ve güçlü yönlerini dile getirerek planın Adana’nın geleceği için önemini vurguladı.
MHP Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ’da, belediye tarafından hazırlanan stratejik plan kitapçığını değerlendirdi. Demirdağ, “Bu gün Adana’mızın gelecek 5 yıl için planladığı stratejik planı değerlendireceğiz. Her kurumun kendisine ait misyonu vizyonu ilkeleri olması gerekir. Bizde de bunun olduğunu düşünüyorum. Stratejik Plan 4 bölümde ela alınmış, varsıl Adana, güvenli Adana, güçlü belediye, keyifli Adana. İlk olarak zayıf yönüne değinecek olursak, Reklamın ve en çok para harcadığımız gelir giderin 4 katı sloganı dikkat çekiyor. Ancak güçlü yönlerimizin mali tablolarını göremiyoruz. Zayıf yönlerine baktığımızda mali kaynakların yetersiz olduğunu görüyoruz. Mali kaynaklarımız zayıf diyerek bir kelime oyunu yapıldığını düşünüyorum. Bir diğer zayıf yönümüz ise dijital arşivdir. Dijital arşive acilen geçilmesi gerekiyor. Varsıl Adana planında ekonomiyi kalkındıra biliyor muyuz. Hedefte 2025 olan koli adet sayısı 1000’e düşürülmüştür. Bunun nedeni nedir? Belediyemizin misafirhanesinin olduğunu ilk kez okudum. Öğrenci yurtlarının yapılması çok önemli. 235 kişilik bir öğrenci yurdu var. 5 yılda 35 kişi arttırılmasını düşük buluyoruz. Otogar konusunda mevcut halinin modern hale getirilmesini talep ediyoruz. Stratejik planda buranın 2027 yılında yapılacağı görülüyor. Tranvay projesi de planda 2027 yılında yapılacak. Biz bu konunun takipçisiyiz. Hafif raylı sistemin 2028 yılında tamamlanacağı belirtilmiş. Bu konuda belediyemizin bütçesi ne durumda. Takip edilen bir kredi var mı? Meclisimize bilgi verilmesini istiyorum. Tarım akademisi diye bir hedef konulmuş. Güvenli Adana kapsamında plan projeler yer alıyor” diye ifade etti.
Demirdağ, “Kalıcı bir imar planı olmasını talep ediyoruz”Demirdağ Adana’nın imar sorununa değinerek şunları söyledi: “5 yıllık süre içerisinde bu planlar hizmete girecek mi? Depremle ilgili acil bir çalışma yapılması gerekmektedir. Şehrimizin tamamen imar sorunun giderilmesini talep ediyoruz. Kalıcı bir imar planı olmasını talep ediyoruz. Mezbaha yapılması projesi 2029 yılına ertelenmiş. Daha önce yapılmasını talep ediyoruz. 75. Sanat Galerisi’nin 2026 yılında bitirilmesi ön gürülmüş. Adana için önemli bitirilmesini istiyoruz. Karavan parkı yapılmalı, semt merkezi arttırılmalı WİFİ alanları attırılmalıdır. Seyhan Nehri’nde gondol sayısı arttırılmalı, spor müsabakaları attırılmalı, spora teşvikler yapılmalıdır. 5 Yıllık Stratejik Plana oyumuz evet olacaktır.”
Avcı, “Planı incelediğimizde geleceğe yönelik bize umut vermiyor”AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Avcı, “Elbette ki bu plan içinde yer alan hususları incelediğimizde geçmişle mukayese ediyoruz. Palanda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Planı incelediğimizde geleceğe yönelik bize umut vermiyor. Bazı hedefler kulağa hoş geliyor ama nasıl hedefe ulaşacağı planda yer almıyor. Varsıl Adan hedefi konulmuş. Bu hedefe nasıl ulaşacaksınız? Suya enflasyon oranında zam yapılıyor. Son dört yılda yaptığınız bir esen yok. 350 milyon TL bütçeli iki alt geçit yapılmış. Göz dolduracak bir hedef beklentimiz devam ediyor. Trafiği rahatlatacak bir projeniz var mı? Stratejik planda metro hattının geliştirilmesi ve tranvay hattının 2027 yılında tamamlanacağı ön görülmüştür. Bu hedefe ulaşabileceğinizi düşünüyor musunuz?” şeklindekonuştu.
5 Yıllık Stratejik Plan ile ilgili söz alan CHP Grup Başkan Vekili Özgür Altıok’da konu hakkında şunları söyledi: “Meclis üyelerinin bireysel önerilerini bu çalışmanın içerisine girdi. Geçmiş yıllarda yapılanlarla karşılaştığında ne kadar adil şeffaf ve demokratik yapıldığı görülüyor. 260 olan ekmek büfesinin 332’ye çıkartılması hedefi var. Kent lokantasını hizmete açmak var. Bir çok konu planlarımızın içerisinde yer alıyor.”
Karalar, “Adana’nın mali kaynakları zayıf”Zeydan Karalar, “Stratejik palan için arkadaşlarımız bilim adamlarıyla birlikte çalıştılar. Ortaya güzel bir yapı çıkarttılar. İçeriği doluluğu konusunda bir endişe yok. Mali kaynaklar zayıf. İçim acıyor zoruma gidiyor. Komşu eller bizden yüzde 30 fazla ödenek alıyor. Biz bunu arttıracağız. Bu temel konularda biraz yardımcı olmanızı isteriz. Otogar konusunda hala itiraz var. Ticaret alanı yapacağız ne olmuş. Hibemi edelim birilerine. Ticaret alanı yapacağız ve satacağız Adana geliri için kullanacağız. Otogar içerisinde 20’ye yakın esnaf var. Onlara yer vermezsek nasıl ikna edeceğiz. Hafif raylı sistem çalışmaları devam ediyor. Üniversite ile çalışmalar tamamlandı. 110 bin metrekare kamulaştırma alanı var. Onunla ilgili çok yakın zamanda ihaleye çıkacak hale geliriz. 81 otobüs aldık borçlanmadan. Kabul edin bunlar gerekli şeyler. Mezbahane ile ilgili Bilal Uludağ ile ilgili bir sıkıntı var. Geleceğim dedi gelmedi. Bekliyorum onu. Adana’nın tali uzak bir yer bekliyorum” dedi.