Adalet Peşinde Aileleri Platformu adliye önünde adalet aradı

6 Şubat depremlerinde yakınlarını yitirenler 11 aydır sürdürdükleri adalet mücadelesinde karşılaştıkları hukuk sorunlarına dikkat çekmek ve yakınlarına adalet talep etmek için Adana Adliyesi önünde bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2024 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2024 16:30

6 Şubat depremlerinde yakınlarını yitirenler 11 aydır sürdürdükleri adalet mücadelesinde karşılaştıkları hukuk sorunlarına dikkat çekmek ve yakınlarına adalet talep etmek için Adana Adliyesi önünde bir araya geldi.

İLKHABER Gazetesi'nden Bayram Bulut ve Ahmet Akdeniz'in haberine göre; Adalet Peşinde Aileleri Platformu olarak bir araya gelen yakınlarını kaybeden vatandaşlar ve avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Adalet Platformu adına konuşan Avukat Mehtap Akyüz Özcan, yapı denetim sorumlularından kamu görevlilerine kadar tüm sorumluların da yargıya tabi tutulması gerektiğine dikkat çekti. 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği 6 Şubat depremlerinde yaşanan yıkımlarla ilgili davalarda yıkıma sebep olanların tamamının adalet karşısına çıkarılarak hesap vermediğini anlatan Özcan, yapı denetim sorumlularından, belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar,  sorumluların her bina için ayrı ayrı tespiti ve yargılamaya tabi tutulmaları gerektiğini vurguladı.

11 ildeki soruşturma dosyalarında bazı evrakların eksik olduğu, binaların ruhsat evraklarının olmadığı belirtiliyor. Bu evrakların nerede olduğu sorusunu hatırlatan Özcan, “Enkazlardan detaylı ve yeterli delil neden toplanmadı? Enkazlar daha depremin üzerinden 1 ay geçmeden temelleriyle beraber neden kaldırıldı? Bilirkişi raporları neden hala sonuçlanmadı ? Sonuçlanan bilirkişi raporları neden izaha muhtaç? Yaşamını yitiren insan sayısının yanı sıra, yaralanan insan sayısı, kayıp insan sayısı neden hala net bir şekilde tespit edilmedi ?” diye konuştu.

Özcan, “Şüphelilerin çoğunlukla bilinçli taksirle adam öldürme suçundan yargılanıyor.  Bazı dosyalarda şüpheliler tutuklu yargılanırken bazılarında sadece yurt dışı çıkış yasağı gibi yetersiz tedbir kararları veriliyor. 11 ay geçmesine rağmen neden hiçbir kamu kurum ve kuruluşu için verilen bir soruşturma izni yok? İhmali bulunan kamu görevlileri için soruşturma izinlerinin çıkmasını, halen kaçak olan bazı şüphelilerin yakalanmalarını, tutuklu olanların adil bir yargısal sürece tabi tutulmasını bekledik ve hala bekliyoruz” dedi.

Açıklamaya Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz avukatlar da katıldı.