ALİ GÜRELİ
ADANA (İLKHABER) - Roma döneminin önemli kentleri arasında yer aldığı belirtilen ve "Ölümsüzlük şehri" olarak bilinen Misis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılara yeniden başlandı. 7 bin yıllık tarihe ışık tutan antik kent, kazı çalışmalarının bitmesiyle çekim merkezi olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Adana Müzesi Başkanlığında, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Anna Lucia D'Agata, Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumundaki kazılarda onlarca tarihi esere ulaşıldı.
-Önemli yapılar ortaya çıkarıldı
Özellikle Roma döneminin önemli kentleri arasında yer alan, Neolitik, Kalkolitik, Genç Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinden 7 bin yıl öncesine ait kalıntılar Çukurova tarihine ışık tuttu. Antik kentteki kale surları, stadyum, kervansaray ve tiyatro gibi önemli yapılar gün yüzüne çıkarıldı.
Toprağın altında gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserlerle günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, su kemerleri, hamam, su değirmeni, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları ve Havraniye Kervansarayı gibi yapıların, antik kenti ayrıca önemli kıldığı belirtildi.
-İlk kazılar 1956–1959 yılları arasında yapılmıştı
Üzerinde şarkı ve türkülerin yazıldığı Misis’in simge merkezlerinden birisi olan antik kentle ilgili ilk araştırmalar 1956–1959 yılları arasında Prof. Dr. Helmut Teodor Bossert başkanlığındaki kazılarda yapılmıştı.
Asırlar boyu krallıkların, derebeyliklerin, padişahlıkların hüküm sürdüğü, ünlü Lokman Hekim’in bu topraklarda bulduğu "ölümsüzlük ilacını" köprüsünden geçerken Ceyhan Nehri’ne düşürdüğü efsanesinin anlatıldığı Misis'i dünyaya tanıtacak olan ‘Ölümsüzlük Şehri Misis' Projesi kapsamındaki 2023 güz dönemi arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı.
Yüreğir Belediyesi Koordinatörlüğü’nde Adana Arkeoloji Müzesi Başkanlığında devam eden kazılarla bölge tarihine ışık tutacak önemli eserler ve yapıların gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.
Kazı çalışmalarında, İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi’nden Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri’nin yanı sıra restoratör, arkeolog, sanat tarihçisi, filolog, heykeltıraş, ressam, topoğraf, fotoğraf sanatçısı ve üniversite öğrencileri yer alıyor.
-Yüreğir Belediyesi'nin katkıları sürüyor
Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Misis’te arkeolojik kazılarının 2012 yılından bu yana sürdüğünü ve kazılara her yıl destek verdiklerini söyledi.
Hedeflerinin Misis’i turizme kazandırmak olduğunu dile getiren Kocaispir, “Misis, Neolitik Çağ’dan beri yaşamın durmaksızın devam ettiği, nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış, nice efsanelere konu olan bir şehir. Belediyemizin destekleri ile devam eden projemiz ışığında tarihi ve doğal güzellikleriyle Antik Kent Misis’i turizme kazandırmak istiyoruz” dedi.